Vesti

Odgovor Milki Kresoji povodom reagovanja na tekst „Teslin toranj na Rtnju: Sumrak prirode i svesti“

Rtanj nije piramida

Poštovana gospođo Kresoja,

Izuzetno sam počastvovan što ste reagovali na moj tekst „Teslin toranj na Rtnju: sumrak prirode i svesti“, te ovom prilikom želim da vam se izvinim što sam pogrešno protumačio da se toranj neće graditi na Rtnju već u njegovom podnožju, odnosno u naselju Rtanj.

Što se ostalih vaših navoda tiče, na njih se izjašnjavam kako sledi, a vaše navode ostaviću u originalu:

Ja bih dodala da Vas cilj treba da bude da ljudi iz celog sveta bolje upoznaju Srbiju i njene lepote, duboke kulturne,vekovne tradicije.

A u Vašem članku, vi ste uradili sve suprotno da imam utisak ili da ste to uradili po nečijoj narudžbini, ili da nemate nikakva znanja.

Iz ovog vašeg navoda je nejasno na koji ste način pozvani da uređujete portal Daljine.rs, pogotovo što je očigledno da niste upućeni u sadržaj istog. Naime, na sajtu postoji kategorija Putovanja po Srbiji u kojoj postoje destinacije iz Srbije i tekstovi o Srbiji i to baš kako ste naveli – od kulture do tradicije, koja jeste vekovna, jer je dovoljno da nešto bude starije od sto godina da bi se smatralo viševekovnim. Zato smatram da ovakav pojam nema potrebe upotrebljavati. Doduše, dobar deo „tradicije“ nije star više od sto godina, ali o tome drugom prilikom.

Pretpostavljam da ste svojim navodom da sam u članku uradio sve suprotno od toga šta ste naveli da Daljine.rs treba da rade aludirali na to da nisam sa radošću dočekao vest o gradnji Teslinog tornja, i ukoliko je to tačno, odgovoriću vam vrlo konkretno da nisam.

Vaš utisak da sam to uradio po nečijoj narudžbini nikako ne stoji, iako ste možda takvog utiska. Ne znam ko bi mi platio da pišem protiv skrnavljenja prirodnog ambijenta planine Rtanj. Iz dosadašnjeg iskustva i praćenja medija, radom u medijima i zastupanjem medija, znam da mediji uglavnom pišu u korist komercijalnih projekata kako bi se oni reklamirali. Drugim rečima, ono što je napisano u našem tekstu je moje mišljenje i sumnjam da će se promeniti.

Alternativni navod da „ili nemate nikakvih znanja“ nije u dovoljnoj meri preciziran, tako da ne znam na koje se znanje konkretno odnosi, ali priznajem da ne posedujem mnoga znanja. Na primer, ne znam da lepim pločice. Jednom sam pokušao i bolje da ne znate na šta je to ispalo. Isto tako, ne umem da napravim palačinke. Da, priznajem – smesa još đene-đene, ali da ih lepo izlijem po tiganju jednostavno ne umem. Ono što ne umem, ostavim nekom drugom da radi.

Ako, pak, mislite na moje znanje o Srbiji, tu moram da vas razočaram. Mislim da sam proputovao veći deo Srbije, a od pre nekoliko godina sam počeo da obeležavam tačke na mapi gde sam sve bio i to kada se setim i ako se setim. Dosta toga sam propustio, a Vojvodinu, iako sam prošao celu, nisam stigao do sada lepo da obeležim. Inače, nisam novinar, ali sam to nekada bio. Pišem iz hobija i iz zabave, a nekada i potrebe da se izrazim. Moja stručna znanja ćemo ostaviti za neki drugi put.

Putovanja po Srbiji

Pa sam naslov ovakvog članka je u satanističkom stilu “ sumraka svesti”. Kako je redakcija dopustila uopšte takav naziv, da ne govorim o mnogim netačnostima u samom članku.U vreme kada bi Hrvati sve dali da je Tesla “ njihov” i da mogu to da dokažu, ali ne mogu,jer postoje brojni originalni dokumenti da je Nikola Tesla Srbin, vi pisete da će Teslin toranj na Rtnju doneti “ sumrak prirode i svesti”.

Iskreno se nadam da ste bolje upućeni od mene šta je to „satanistički stil“ s obzirom na to da se ne razumem, jer ne čitam satanističku literaturu tako da nisam u stanju ni da prepoznajem eventualne stilove koje ta vrsta literalnog izražavanja iznedri.

Za netačnosti u članku ćemo videti, a navod da bi Hrvati dali sve da je Tesla „njihov“ ne bih ovom prilikom ocenjivao jer se u tekstu ne razmatra ta materija.

Naziv članka je u korelaciji sa prethodnim člancima o planini Rtanj i planiranoj gondoli do vrha i uništavanju prirodnog ambijenta ove lepe planine. Ukoliko se tome doda izgradnja Teslinog tornja u podnožju, odnosno selu Rtanj, to je po mom mišljenju sumrak. Sumrak prirode – jer se priroda planine Rtanj uništava, kao i njegov ambijent, a svesti – jer, takođe smatram da tome tamo nije mesto.

Da li vi uopste znate nešto o tome šta je to Teslin toranj.?

Kada sam davno išao u školu učilo se o tome, a danas postoje mnogi izvori kao što je npr. Wikipedia i mnogi drugi, tako da znam šta je.

Sam Tesla je o njemu pisao da je toranj “ najveći pronalazak svih vremena” !!!

Moguće da je Nikola Tesla pisao o tome, ali svako od nas ima pravo na svoje mišljenje. Uz sve dužno poštovanje, iako mislim da je Nikola Tesla jedan od, ako ne i najveći naučnik svih vremena (pronalazač), moram reći da podjednako cenim još neke pronalaske kao što je wc šolja, koju lično smatram najvećim pronalaskom izuzev mnogih vakcina i lekova, ali ne bih zanemario ni točak ili pronalazak poljoprivrede kroz kultivisanje biljnih sorti. Uprkos tome, nadam se da zbog tog mog stava o wc šolji neko neće izgraditi jednu veliku na nekoj planini.

Ako je Tesla, a jeste, najbriljantniji naučnik svih vremena, a Srbin je, onda je počast srpskom narodu da ostvari njegov san i izgradi toranj, kao simbol nove, preporodjene Srbije i zemlje ,koja treba da pokaže duhovnu spremnost i otvori eru Teslijanske civilizacije. 

Slažemo se o brilijantnosti Nikole Tesle i to je opšte mesto. Ne znam osobu koja se neće složiti sa time da je bio genije. Međutim, nejasno mi je kakva bi to „počast srpskom narodu“ bila izgradnja tornja. Smatram da bi najveća počast ovom narodu bila da mu planine i reke ostanu netaknute, a ambijent autentičan jer se tako stvara tradicija, pri čemu bi ceo narod i svi gosti sa strane mogli da uživaju u prelepoj prirodi i okruženju koju Srbija nudi.

Takođe su mi nejasni vaši navodi o „preporođenoj Srbiji“ i „Teslijanskoj civilizaciji“. Kakva je to civilizacija i o kakvom se preporodu radi? Da li se misli na civilizaciju koja po definiciji hijerarhija društvenih klasa koju nameće kulturna i privredna elita, ili se misli na poetsko viđenje “novog doba”?

Najviše me buni izgradnja samog tornja. Da li će toranj omogućiti bežični prenos energije i podataka, ili će biti obična replika koja će služiti za fotografisanje, odnosno neće imati nikakvu funkciju kakvu je Tesla zamislio? Da li će izgradnja ovog tornja omogućiti preporod Srbiji ili će biti replika preporoda Srbije?

Nikola Tesla je kao i Rtanj velika misterija, velika tajna. Onog dana kada se otkrije ko je Nikola Tesla,biće to pronalazak ravan njegovom otkriću obrtnog magnetnog polja, koje je unapredilo svet.Nije ovo tekst gde treba da nabrajam šta bi civilizaciju,ovu našu neoliberalnu,profitabilnu,koja nas je dovela na rub propasti, o čemu je Tesla govorio još pre 100 godina, značio Teslin toranj, za početak i kao simbol nove Srbije.

Mislio sam da se zna ko je Nikola Tesla i da je bio sin pravoslavnog sveštenika iz sela Smiljan u Lici i tako dalje, ali možda Teslu ne vidimo istim očima.

Međutim, brine me tvrdnja da je planina Rtanj velika misterija i velika tajna. Bio sam ovoj lepoj planini mnogo puta, spavao sam ispod vrha Šiljak u svom onom mirisnom bilju, čak sam i dočekivao izlazak sunca na vrhu, ali nisam video šta je to mistično na njoj.

Zapravo, mistično je to kako su prirodne sile moćne i jake, pa su izvajale tako lep oblik planine, odnosno čitavog grebena. Jeste, podseća na piramidu, ali nije piramida. Piramide su u Egiptu i u Meksiku i Južnoj Americi. Zašto ih nema u Severnoj Americi čitajte kod Dajmonda. Koliko god bile mistične, to su ipak primitivne građevine, ali su zbog svog oblika najstabilnije. Da ne budem shvaćen pogrešno, egipatske i američke piramide nisu u međusobnoj vezi. Rtanj nije piramida, ali podseća na piramidu. Prilikom boravka u izolaciji sam se ugojio i glava mi se zaokruglila te oblikom podseća na planetu Mars. Međutim, moja glava nije planeta Mars.

Što se tiče navoda o neoliberalnoj i profitabilnoj civilizaciji, na to ću se osvrnuti koji redak niže.

Znači za vas je izgradnja “ Naučno istraživačkog naselja Nikola Tesla” sa turističkim pre svega, kulturnim, naučnim, obrazovnim,sportskim, sadržajem,uključujući i toranj u selu Rtanj ravna bespotrebnim minihidroelektranama i dr kako pišete ravna uništavanju prirode ! ???A da li ste me zvali da pitate kakav je cilj i zadatak izgradnje tog naselja i tornja ? Niste, jer vam posle razgovora samnom ne bi palo napamet da pišete tako nešto i skrnavite lik Nikole Tesle, ili vam možda smeta upravo to što Tesla predstavlja za srpski narod i novu civilizaciju. Nema izlaska iz ovog ćorsokaka civilizacije,bez Tesle. Time bi se i savremena Srbija odužila Tesli, čuvajući nastavljajući njegovo delo. Samo da napomenem, u strašnom ratu struja izmedju Tesle i Edisona u Americi, Kraljevina Srbija / kao ozbiljna država/ je stala na stranu Tesle, izgradnjom hidroelektrane u Užicu na njegovim otkrićima 4 godine posle Nijagare, te smo bili prvi u Evropi koji su Teslu podržali,a drugi u svetu.

Za mene je izgradnja „Naučno istraživačnog naselja Nikola Tesla“ bespotrebna. U ravni sa mini-hidroelektranama. Međutim, bespotrebnost se može razložiti na više nivoa. Dok mini-hidroelektrane ne služe ama baš ničemu i oličenje su „neoliberalne i profitabilne cvilizacije“, slično mislim i za ovakvo naselje. Kao što sam naveo u originalnom tekstu, ne znam zašto bi se ono gradilo u Rtnju (selu). Takav centar se ne uklapa u ambijent tog dela Srbije, ako se uopšte uklapa u bilo kakav ambijent. Bespotrebnost (na tom mestu) ogleda se i u tome što smatram da se radi o kiču.

PROČITAJ:  Manija izgradnje MHE na Balkanu: Zašto je panika zbog stavljanja naših reka u cevi opravdana

Kao što ste naveli, radi se o turizmu, a turizam je komercijalna delatnost. Za ostale sadržaje takođe mislim da im nije tu mesto, a Rtanj već ima sportski sadržaj – planinarenje, i tako bi trebalo da ostane.

Što se tiče „zvanja“ vas, iskreno sam mislio da se radi o šali. Nakon hipotetičkog razgovora sa vama ne znam šta bih napisao, verovatno nešto slično, ali jače. Pošto se to nije dogodilo, iako mi se glava zaokruglila, još uvek nije kristalna kugla iz koje se može proricati budućnost.

Međutim, iz navoda koje sam citirao bilo mi je dovoljno jasno šta je cilj – izgradnja komercijalnog turističkog naselja kao turističkog proizvoda sa propratnim sadržajima. To je, po mom mišljenju, neoliberalizam protiv kog se zalažete, a štaviše, stava sam da je to konzumerizam u svom dosta jeftinom obliku.

U daljim navodima kažete da mi možda smeta to šta Tesla predstavlja za srpski narod, s tim što u ovoj ospkurnoj zameni teza pokušavate da izjednačite vaš projekat, Teslu i srpski narod. Smatram da ovakav stav koji često potežu nevladine organizacije tzv. civilni sektor nije ne mestu, jer niko ne može da svojata ljude kao svoje ili ako u svom programu ima ciljeve za koje se zalaže da ima ekskluzivitet za svoju „borbu“. Koja god to borba bila i za šta bila. Ako neko u nazivu ima Tesla, žene, muškarce, životinje, zvezde – ne znači da je on jedini kome je omogućeno da se zalaže za proklamovane ciljeve. U praksi je, izgleda, drugačije.

Tesla, kao naučnik, istraživač i pronalazač, ne smeta apsolutno nikome. Štaviše, današnja civilizacija uživa opipljive blagodeti njegove zaostavštine. Njegovo poreklo je jasno, kao i država u kojoj je ostvario svoje vizije i to je činjenica koju nije potrebno posebno dokazivati.

Vaše istorijske napomene su donekle tačne, ali u svakom slučaju nepotrebne, pogotovo što ljudi na ovim prostorima znaju dosta dobro ko je bio Nikola Tesla, a kao što ste mogli da primetite do sada – to znam i ja, te se na istorijske navode neću više osvrtati.

Vaš novinar je prvo trebao da proveri gde će se graditi toranj i naučno istraživačko naselje Nikola Tesla Rtanj,pa da onda ovako napiše. To nije na planini Rtanj, jer tamo i nije dozvoljena gradnja, već u naselju,selu Rtanj. Obidjite to selo, da vidite koji je to stepen zapuštenosti prirode, uništenog prirodom drveća/neka ledena kiša ga je pokosila pre par godina/, sa ruševinama nekada slavnih rudarskih objekata, koja štrče kao strasila i treba da se sačuvaju koja je moguće sačuvati, a ostala poruše i zemlja kultivizira i pretvori u oazu za turiste,naučnike ,student,djake. Mi lepše i veličanstvenije priče o Nikoli Tesli u Srbiji,baš na ovom mestu nemamo.

Za ovu omašku gde će se graditi toranj vam se još jednom izvinjavam, što sam uradio i na početku teksta. Sa napomenom da sam selo obišao više puta i znam kako izgleda.

Međutim, opet se osvrćem na ideju o građenju bilo čega što tamo štrči, pa to bio i „centar“, a kamoli toranj. Nikola Tesla sa planinom Rtanj ima veze koliko i ja sa vulkanom Popokatepetl. Možda i manje od toga, jer sam za Popokatepetl ja čuo, a sumnjam da je Nikola Tesla čuo za planinu Rtanj.

Srpski turizam kao grana privrede ima jedan veliki problem. Preteranu izgradnju ili lošu adaptaciju, a sve suprotno onome čemu treba da služi. Tako, smatram da naselje Rtanj treba urediti tako da ostane što više u svom originalnom obliku i da tako služi posetiocima kao niz smeštaja koji se može iznajmljivati planinarima i ljubiteljima prirode. Tako se čuva karakteristika ambijenta i gradi autentični turistički proizvod. Izgradnja bilo kakvog tornja narušiće autentičnost mesta.

Vaši navodi o priči o Nikoli Tesli i Rtnju su još uvek za mene, a verujem i za dobar deo javnosti, pod velom misterije, ali da ne budem shvaćen pogrešno veza je misterija, a ne planina Rtanj ili Nikola Tesla.

Vaš nepismeni novinar sve što je više napisao upotrebljava reč “ navodno” , pa ako je navodno tumači se kao netačno. Zašto nije sve prvo proverio pa napisao. Ima jedan Institut u Moskvi sa 180 patenata na bazi Tesle i dr,neka ga nadje sam.

Mogu prihvatiti činjenicu da sam nepismen, ali nisam jedini. Takođe, voleo bih znati koji to institut u Moskvi ima 180 patenata na bazi Tesle (valjda na bazi Teslinih nacrta i zapisa), a ne vidim ni razlog zašto da ga tražim sam, jer ko nešto tvrdi mora i da dokaže tako da što se mene tiče, ovo što ste naveli kao činjenicu, zapravo ne postoji.

Doduše, ima jedan čovek u Kumodražu koji ima preko 190 patenata na bazi Tesle, ali pronađite ga sami ako uspete da se snađete u Kumodražu, jer tamo samo što nema Teslinog tornja.

Za vašu informaciju i kratkovidost Tesla je “ putovao u budućnost” da ne objašnjavam dalje,jer nije za ovu priliku, pa novinar treba da zna da tako veliki naučnik i nije morao fizički neko mesto da poseti. Znao je sve “ kanale” planete Zemlje. Rtanj se nalazi na 43 stepenu severne geografske širine, skoro kao Long Ajlend,gde je bila čuvena Teslina laboratorija i toranj, pa ako hoćete i dalje,taj “kanal” se provlači do Vladivostoka u Rusiji .Kako Rtanj reč označava “ božanski poredak” ostavljam vašem novinaru da sam istraži. Ja odgovor znam. Usput, nekada se velika oblast u staroj Rusiji zvala Artanija. I njen znak je piramida…Eto zadatka za vašeg novinara.

Izuzetno me je obradovala vaša konstatacija da je Tesla „putovao u budućnost“ jer to onda portvđuje da sam ga sreo jednom u selu Slišane, ali mi niko nije verovao. Dakle, sasvim je moguće da je to bio on, a ovo je poruka za sve one koji mi onda nisu verovali da mi ubuduće veruju kada kažem da sam sreo Nikolu Teslu.

Jedino što me je bunilo kod tog susreta je što se selo Slišane nalazi podno planine Radan, te možda postoji zabuna jer je i ova planina na slovo R i takođe kažu da je mistična, i da se na njoj dešavaju neke pojave kao što je “nulta gravitacija”. Molim vas proverite da ne gradite toranj na pogrešnom mestu.

Sad, da li je potrebno da neko fizički bude prisutan negde da bi nešto posetio, verovatno da je potrebno, u suprotnom se to zove mašta.

Vezu između „kanala“ i geografske širine nisam najbolje shvatio, s obzirom na to da se na 43. stepenu nalazi dosta toga na planeti Zemlji, između ostalog i Almati u Kazahstanu, a tumačenja naziva „Rtanj“ kao „božanskog poretka“ takođe ne shvatam. Da li „Rt“ znači bog ili „anj“ znači bog, odnosno da li je „rt“ poredak ili je „anj“ bog, evo, ne znam.

Artanija jeste oblast čija je lokacija nejasna, s tim što se odnosi na mnogo severnije oblasti i na ruski narod. Nejasno je kakve veze ima Novogorod i Kijev i oblast Artanija, sa Rtnjem, osim što zvuči slično. I moje ime Uroš zvuči mađarski, ali nije mađarsko ime. Neki kažu da pitiče od prideva „ušoren“, a drugi da potiče od naziva evropskog bizona. Sviđa mi se ovo za bizona (zbog velike glave).

Šta vi znate o 5 dimenziji? Pa vi ste tupo prepisivali šta su druge neznalice novinari pisali. Kada bi makar nešto pročitali o Teslinom tornju,nikada tako nešto ne bi napisali,niti od neznalica prepisivali.

Iskreno, ne znam ništa o petoj dimenziji. Znam da je četvrta dimenzija vreme, a da teorija struna koristi čak deset dimenzija. O petoj dimenziji ne znam ništa, ali ako je to ono što je, kako navodite, Tesla putovao kroz vreme kada sam ga sreo u Slišanama, onda je putovao kroz četvrtu dimenziju.

O Teslinom tornju se ne bih više izjašnjavao, pri čemu mislim na original.

Vrlo neumesan vaš komentar. Umesto da doprinesete svojim člancima ovakvom jednom projektu i konstruktivnim sugestijama kako privući turiste, naučnike, sudente, iz celog sveta na Rtanj, da čuju,da vide ovu ćudljivu planinu i simbol nove Srbije,oličen u Teslinom tornju, vi se bavite antisrpskim i antiturizmom. U pravu je bio Tesla kada je govorio, gde bi mu bio kraj da se rodio kao Amerikanac ? !! Ali,na svu sreću,mi teslijanci, imamo svoj zadatak i cilj za bolju Srbiju i budućnost naše dece.

Uz dužno poštovanje, ne vidimo zašto bih doprinosio svojim člancima ovakvom „projektu“ kada sam protiv njega. Takođe sam protiv privlačenja turista na planinu Rtanj, jer gde dođu turisti ostaje đubre, beton, luna-park, dino-park, akva-park, zip lajn i ostale neblagodeti turizma. Zapravo, turista na planini Rtanj ima. Penju se iz podnožja do vrha Šiljak i to zovu planinarenjem. Čudni neki ljudi.

Ne znam kako je Rtanj simbol „nove Srbije“, ili zapravo jeste, ali to ostavljam čitaocima ovog pisma da tumače kako žele.

Međutim, nejasno je kako se ja bavim bilo čime „antisrpskim“. Ako je borba za očuvanje prelepe planine Rtanj borba protiv „srpstva“, onda imamo problem u logici. Isto tako, ako se umeša turizam u prelepu prirodu okruženja, to nije “antirurizam”, već je turizam na pravi način. Što se kaže „ostavi samo otiske svojih stopala“, dakle ne ostavljaj toranj ili bilo šta drugo.

Oko ovoga da ste „teslijanac“ mi takođe nije jasno šta je. Da li je to pokret, nova nacija, novi poredak ili novo preduzeće iz oblasti usluga turizma?

Što se tiče zadatka i cilja za bolju Srbiju i budućnost naše dece, slažem se, s tim što bih ja toj deci ostavio planine i reke da uživaju u njima.

Na kraju, kada bolje razmislim, možda Tesla stvarno ima veze sa planinom Rtanj? I jedno i drugo besomučno iskorišćavaju, što ime, što lik i delo. Problem je što ne mogu da se brane.

Sve najbolje vam želim,

Uroš Nedeljković


PROČITAJ:  Teslin toranj na planini Rtanj: Sumrak prirode i svesti
PROČITAJ:  Reagovanje gospođe Milke Kresoja povodom članka "Teslin toranj na planini Rtanj: Sumrak prirode i svesti"

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

15 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Saki

Ali mi ne zelimo Teslin toranj na Rtnju ! Niko ne zeli! Ne dirajte naselje Rtanj! Nismo zeleli ni onu antenu sto je postavljena u naselju, a vrlo dobro znamo sta je to !

Nenad

Nikako ni cigla nova da se postavi. NIŠTA! Samo pomoći lokalnom stanovništvu dapoboljša ponudu. Profavnica, stari hotel sa baštom….i to bi bilo dovoljno

Veličkovic Milorad

A da ga ameri prave niko se nebi bunio

Veličkovic Milorad

A možda je bolje da se postavi jedan ekološki nato radar

Бојана Драгосавац

Можда ће да буде руски радар?

Mila

Bravo, Urose! Super odgovor. Pozdrav iz Kanade.

Vesna

Upravo. „Ostavite samo otiske stopala“.

Ni Kanada nije savrsena (daleko od toga, nazalost), ali ovde u Britanskoj Kolumbiji se generalno bas vodi racuna o eko-svesti, ocuvanju i cistoci prirode. Mesta kuda ljudi mogu da prolaze su oznacena, kanti za djubre i recikliranje u prirodi ima mnogo vise nego u citavom Beogradu – sve ostalo je divljina i tu idete na sopstvenu odgovornost (jer medvedi, kojoti, pume, vukovi… Sve ono sto smo mi istrebili 😔).

Kad sam bila na fakultetu, pricala nam je profesorka kako je talenat Japanaca da usvoje tudje obicaje/hranu/pismo/stagod, pa ih onda uoblice i unaprede do te mere da vise skoro da nema slicnosti sa prvobitnom materijom.

Kad mislim na Srbiju, nekako mi se uvek jave te njene reci, ali u suprotnom smislu – mi prihvatimo sve najgore od drugih, a onda jos dodatno unakazimo i spustimo na novi (nizi) nivo. Kao jedini primer – ali vise nego dovoljan – cu samo reci „reality shows“.

Ako ljudi na pozicijama moci nisu dosad skapirali da moramo da cuvamo to malo ciste, prelepe prirode sto nam je ostalo, treba ih ukloniti odatle. I tacka.

Milka Kresoja

Novinari Uros Nedeljkovic se zaista raspisao.
Nisam nigde videla da je nesto napisao za hotel „Ramondu“, u selu Rtanj, koji je otvoren prosle godine, a na otvaranje je dosao predsednik Vucic!! “ da li i taj hotel spada u Zonu sumraka prirode i svesti??
A nalazi se 200 metara od moje zemlje.
Steta cime se najveci portal za turizam u Srbiji bavi, svojim“ reality show“, jer izgleda da samo primitivizam, zavidnost, nekulturni jezik u izrazavanju i obracanju, mogu privuci citaoce.
U tome ste jedino uspeli, svaka cast Urose Nedeljkovicu!!

Viktorija

Poštovani Uroše, samo želim da iskažem svoju zahvalnost , za vreme koje ste odvojili za ispisivanje odgovorora gospođi, a koji je mom umu, ljudskosti i duši, doneo neizmernu radost. Probudili ste me svojim elegantnim, preciznim, a vrlo odmerenim odgovorima, koji pre svega odišu zdravim i jakim razumom i lojalnošću ka sebi i prirodi. Ostajte u Dobrom…

Bojana

Poštovana gospođo,
Nakon čitanja Vašeg otvorenog pisma, ostao je gorak ukus u ustima. U jednom tekstu pokazali ste da ne razumete pročitano, učitavate autoru i ono što nije napisano, pokazali ste sopstveni šovinizam, služite se floskulama i ispraznom demagogijom, a nadasve je naporno čitati dok pred očima igraju Vaše pravopisne i gramatičke greške. Osim toga, nivo Vašeg opšteg neznanja je poražavajući. Dokle god u ovoj zemlji bude moguće da funkcionalno nepismena osoba bude direktor bilo čega, nama neće biti bolje. Previše je vas koji imate đon umesto obraza, koji niste svesni svoje nesvesti da bi ovo društvo imalo šansu da se nada bilo kakvom napretku. Stidim se za Vas, kad već Vi ne umete.
Srdačan pozdrav.

Vesna

„Dokle god u ovoj zemlji bude moguće da funkcionalno nepismena osoba bude direktor bilo čega, nama neće biti bolje.“
Upravo ovo! 😁 A pritom jos i naziva druge nepismenima 🤦‍♀️

„Previše je vas koji imate đon umesto obraza, koji niste svesni svoje nesvesti da bi ovo društvo imalo šansu da se nada bilo kakvom napretku. Stidim se za Vas, kad već Vi ne umete.“ Tuzno, ali istinito. ☹️

Marija Zec

Ne mogu da verujem šta sam pročitala. Cela priča miriše na prevaru gde neko koristi priču o izgradnji nekakvog tornja, mistifikuje Nikolu Teslu i na osnovu njega zarađe prodavajući „utehu“ u vidu nekih skenera aura i sličnog.

Ovo je na nivou Vidovite Zorke i drugih „magova“, samo što je uvijeno u lažnu nauku. U svakom slučaju gospođa je izuzetno nepismena, i očigledno ne razume napisano. Verovatno razume, ali brani svoju priču jer od nje zarađuje. Jadan Tesla 🙁

Žaklina Dobrić

Poštovani,
Izgradnja hotela u naselju Rtanj je oživeo turizam u opštini Boljevac i reagovanje gospođe Kresoje na isti je verovatno čista ljubomora. Hotel je građen u skladu sa parametrima iz Plana detaljne regulacije za naselje Rtanj i svojom arhitekturom uklapa se u ambijentalnu celinu. Slažem se sa vama da je projekat g. – đe Kresoje kič.
Samo naselje Rtanj je prepoznat kao turistički reper u Prostornom planu Republike Srbije i gradnja je dozvoljena isključivo u samom naselju dok se planina Rtanj nalazi pod zaštitom i njeno očuvanje povereno je JP „Srbija šume“.
Što se veze Rtnja i oblasti Artanije tiče, mislim da je g. – đa Kresoja tu ideju dobila kad je, održavši jedno predavanje o Tesli pre jedno 5 godina u opštini Boljevac, čula komentare prisutnih da se Rtanj na vlaškom kaže ARTAN.
Toliko o tome, za sada, a ne bi bilo loše da zaista ponovo dođete i istražite sve oko izgradnje famoznog Tesla naselja sa tornjem. 😃
Veliki pozdrav

Milka Kresoja

Postovana Zaklina,

Vi ste kao arhitekta u opstini Boljevac zaduzeni i kao clan komisije mogli da date svoje misljenje o ovom projektu,koga sada nazivate „kic“projekat. Mogli ste da ga odbacite, ne glasate, ili javno iznesete svoje misljenje o njemu,da se ogradite od drugih clanova Komisije, Ili ste cekali pogodan trenutak da to izrazite javno, sada!

Izgradnja Jadrankinog hotela „Ramonda“ je za svaku pohvalu, a ne kao sto ste naveli moja“ ljubomora““. Jedino tu nije bilo / narucenih/ komentara, da ce to postati „novi Zlatibor“. A nas projekat,koji je samo za sada na papiru je odjednom izazvao takvu buru i paznju.

Znala sam Zaklina da ste skloni tome da radite „iza ledja““ , mnogi iz opstine su mi o tome govorili, iako ste predamnom glumili iskrenu osobu,koja zeli da se privuku novi investitori i selo Rtanj uredi.

Svako dobro !