Vesti

Održivost turizma na grčkim ostrvima je u problemu

Santorini

Održivost turizma na grčkim ostrvima dovodi se u pitanje jer je broj turističkih ležajeva čak tri ili četiri puta veći od broja lokalnih stanovnika.

Problem prekomernog turizma se više ne tiče samo veoma popularnih ostrva, kao što su Mikonos i Santorini, već se čini da je prisutan na Kikladima, uključujući i neka mala ostrva koja su se nekada smatrala „alternativnim destinacijama“ i gde je problem jednako eksplodirao. Problem prenatrpanosti grčkih ostrva je dodatno pogoršan platformama za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja kao što je Airbnb, sa oglasima u rasponu od stotina do nekoliko hiljada smeštaja na mnogim ostrvima.

„Turizam prelazi u formu u kojoj je upravljanje van kontrole lokalnih zajednica“, kaže Hari Kokosis, profesor emeritus na Univerzitetu u Tesaliji.

PROČITAJ:  Najbolje destinacije za samostalna putovanja

Grčki Katimerini je kombinovao podatke popisa iz 2021. godine koji je objavljen ove godine sa najnovijim godišnjim izveštajem Instituta za istraživanje i prognoziranje turizma (ITEP) Grčke hotelske komore (2022) i dostupnim podacima o zakupu soba (2019, Konfederacija privrednika u turističkom smeštaju Grčke) i kampova (ESIE 2021).

Za Kiklade i arhipelag Dodekanez korišćeni su i podaci o Airbnb oglasima (sa web stranice Inside Airbnb), računajući da svaki oglas odgovara broju od dva kreveta, a može ih, naravno, biti i više. Za potrebe izveštaja uzeta su u obzir sva grčka ostrva osim Krita i Evije.

Ono što proizilazi iz analize podataka je da je na pet grčkih ostrva dostupnost kreveta više od tri puta veći od broja stanovnika. Mikonos ima 3,7 kreveta po stanovniku, Santorini 3,42, Folegandros 3,16, Ios 3,07, Antiparos 3,03. Ovo znači da se na vrhuncu turističke sezone broj stanovnika na ovim ostrvima više nego utrostruči, i to ne računajući radnike i redovne stanovnike, osim turista, koji nisu stalno nastanjeni.

Mikonos
Mikonos je pored Santorinija najskuplje grčko ostrvo kad je reč o smeštaju

Podsećamo, Komitet Evropskog parlamenta za transport i turizam je još 2019. godine uputio je oštru kritiku grčkoj vladi jer je dozvolila da turizam na ostrvu Santorini dođe do tačke prezasićenosti, a godinu dana kasnije EBRD je predložila je mere za suzbijanje prekomernog turizma na Santoriniju.

Šest drugih grčkih ostrva ima više od dva ležaja po stanovniku, a to su Skijatos, Serifos, Sifnos, Amorgos, Tasos i Sikinos.

PROČITAJ:  Meksiko Siti uređuje tržište zakupa smeštaja zbog Airbnb-a

Izvor: Kathimerini, Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare