Vesti

Prekomerni turizam će uništiti Santorini, Evropski parlament upozorio Grčku

Komitet Evropskog parlamenta za transport i turizam uputio je oštru kritiku grčkoj vladi jer je dozvolila da turizam na Santoriniju, jednoj od najpopularnijih destinacija u ovoj zemlji, dođe do tačke prezasićenosti, i upozorila da ga preterani turizam može uništiti.

Kako su naveli u Evropskom parlamentu, nekontrolisani dnevni protok na desetine hiljada turista deformisao je karakter ostrva Santorini i njegovu socijalnu strukturu.

U izveštaju Komiteta za turizam i transport koji je sastavljen u oktobru, a objavljen juče, stoji da je izostankom kontrole nad onim što se dešava u industriji turizma, kao i strateške saradnje između državnih organa i lokalne zajednice, budućnost ove destinacije kao turističkog odredišta dovedena u pitanje.

Grčkim vlastima je poručeno da je nužno implementirati određena načela koja bi regulisala porast broja turista i tako ublažila negativne posledice preteranog turizma na lokalnu zajednicu. Na ovaj način bi se sačuvala slika Santorinija, preveniralo dalje narušavanje svega što čini ovo ostrvo i sačuvala njegova privlačnost za turiste i u budućnosti.

Magarac, Santorini
Vlasti na Santoriniju moraju hitno da preduzmu mere kako bi sačuvali sliku ovog ostrva

Brojke koje se pominju u ovom izveštaju su takođe zapanjujuće: broj prenoćišta na Santoriniju je za pet godina skočio 66 odsto, pa ih je u poređenju sa 2012. godinom u kojoj je zabeleženo 3,3 miliona njih, 2017. godine bilo 5,5 miliona. Putnika koji su na krstarenju dnevno ima i više od 2.000, a u jeku sezone taj broj dostiže i 18.000, a ostrvo je proglašeno i za najpopularniju destinaciju za venčanja i mlade bračne parove.

Analiza odgovora grčkih vlasti na ovakvo stanje pokazala je da u poslednjih deset godina razvoju turizma na Santoriniju nisu bili postavljeni strateški okviri, niti je on efektivno planiran, pa je ostrvo mnogo pretrpelo zbog neadekvatne podrške javnog sektora u ovoj oblasti.

Iako su lokalne vlasti na Santoriniju nedavno upozorene na to da ovo postaje gorući problem, one su ceo slučaj prepustile centralnoj vlasti koja je limitirala resurse, a jedna od njihovih nekoliko konkretnih mera bila je limitiranje broja turista sa kruzera na 8.000 dnevno, a Daljine.rs su već pisale o zabrani jahanja magaraca na Santoriniju gojaznim ljudima.

PROČITAJ:  Trajekt od Soluna do Izmira: Trajektna linija počela sa radom

U izveštaju Komiteta za turizam i transport Evropskog parlamenta pominje se i to da je Odbor Evropske komisije za strukturnu i kohezionu politiku nedavno naglasio da pored Santorinija veliki rizik od preteranog turizma preti i Jonskim ostrvima i Peloponezu.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama AirHelp+ 300X50
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Linkedin mora za poso

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.