Vesti

Prekomerni turizam će uništiti Santorini, Evropski parlament upozorio Grčku

Komitet Evropskog parlamenta za transport i turizam uputio je oštru kritiku grčkoj vladi jer je dozvolila da turizam na Santoriniju, jednoj od najpopularnijih destinacija u ovoj zemlji, dođe do tačke prezasićenosti, i upozorila da ga preterani turizam može uništiti.

Kako su naveli u Evropskom parlamentu, nekontrolisani dnevni protok na desetine hiljada turista deformisao je karakter ostrva Santorini i njegovu socijalnu strukturu.

U izveštaju Komiteta za turizam i transport koji je sastavljen u oktobru, a objavljen juče, stoji da je izostankom kontrole nad onim što se dešava u industriji turizma, kao i strateške saradnje između državnih organa i lokalne zajednice, budućnost ove destinacije kao turističkog odredišta dovedena u pitanje.

Grčkim vlastima je poručeno da je nužno implementirati određena načela koja bi regulisala porast broja turista i tako ublažila negativne posledice preteranog turizma na lokalnu zajednicu. Na ovaj način bi se sačuvala slika Santorinija, preveniralo dalje narušavanje svega što čini ovo ostrvo i sačuvala njegova privlačnost za turiste i u budućnosti.

Magarac, Santorini
Vlasti na Santoriniju moraju hitno da preduzmu mere kako bi sačuvali sliku ovog ostrva

Brojke koje se pominju u ovom izveštaju su takođe zapanjujuće: broj prenoćišta na Santoriniju je za pet godina skočio 66 odsto, pa ih je u poređenju sa 2012. godinom u kojoj je zabeleženo 3,3 miliona njih, 2017. godine bilo 5,5 miliona. Putnika koji su na krstarenju dnevno ima i više od 2.000, a u jeku sezone taj broj dostiže i 18.000, a ostrvo je proglašeno i za najpopularniju destinaciju za venčanja i mlade bračne parove.

Analiza odgovora grčkih vlasti na ovakvo stanje pokazala je da u poslednjih deset godina razvoju turizma na Santoriniju nisu bili postavljeni strateški okviri, niti je on efektivno planiran, pa je ostrvo mnogo pretrpelo zbog neadekvatne podrške javnog sektora u ovoj oblasti.

Iako su lokalne vlasti na Santoriniju nedavno upozorene na to da ovo postaje gorući problem, one su ceo slučaj prepustile centralnoj vlasti koja je limitirala resurse, a jedna od njihovih nekoliko konkretnih mera bila je limitiranje broja turista sa kruzera na 8.000 dnevno, a Daljine.rs su već pisale o zabrani jahanja magaraca na Santoriniju gojaznim ljudima.

U izveštaju Komiteta za turizam i transport Evropskog parlamenta pominje se i to da je Odbor Evropske komisije za strukturnu i kohezionu politiku nedavno naglasio da pored Santorinija veliki rizik od preteranog turizma preti i Jonskim ostrvima i Peloponezu.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.