Vesti

Pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata najtraženiji na svetu?

UAE, Ujedinjeni Arapski Emirati

Pozitivan pristup diplomatiji, usredsređenost na ono što je važno i odlučnost koji odnedavno odlikuju Ujedinjene Arapske Emirate, povećali su moć njihovog pasoša koji se po ovom kriterijumu sada nalazi na četvrtom mestu na svetu.

Zahvaljujući novim sporazumima o viznim olakšicama koje su UAE sklopili sa Meksikom, Liberijom, Republikom Sijera Leone… državljani Emirata sada mogu da posete 80 odsto zemalja na svetu ili bez ikakve vize ili sa vizom po dolasku.

Kako se ispostavilo, Emiratima ovo nije bilo dovoljno pa su lestvicu postavili još više – nakon što su svoj cilj da se njihov pasoš nađe u top 5 najpoželjnijih na svetu ispunili tri godine pre roka, sada streme prema tome dosezanju samog vrha liste Passport Index-a.

Uspon pasoša Emirata predstavlja jedan od najintrigantnijih primera uspešne realizacije nacionalnog cilja
Uspon pasoša Emirata predstavlja jedan od najintrigantnijih primera uspešne realizacije nacionalnog cilja

Uspon Ujedinjenih Arapskih Emirata kada je ova oblast u pitanju (ali i mnoge druge) predstavlja jedan od najintrigantnijih primera uspešne realizacije nacionalnog cilja, utoliko pre što mnoge države pridaju veliku važnost snazi njihovih pasoša i tome koliko slobodno njihovi građani mogu da putuju po svetu.

Šeik Muhamed Bin Rašid Al Maktum, premijer UAE koji je i pokrenuo projekat osnaživanja pasoša Emirata, pruža kontinuiranu podršku jačanja globalnog prisustva Emirata. Sa ciljem da stanu rame uz rame sa najuspešnijim državama sveta, Ujedinjeni Arapski Emirati su razvoj životne okoline, infrastrukture, tržišne ekonomije, celovitosti društvene zajednice, ali i fer pravosuđa, kao i prvoklasnog prosvetnog i zdravstvenog sistema postavili kao svoj najviši prioritet.

U današnjem svetu, važnost pasoša jedne zemlje održava njen identitet, zbog čega je ovaj dokument postao jedan od najvažnijih alata za vršenje globalnog uticaja, a beležeći ovakav uspeh u njegovom rangiranju UAE daju primer ostalim državama. Isto tako, sa bezviznim pristupom 163 zemlje, Mađarska se našla na četvrtom mestu liste država sa najpoželjnijim evropskim pasošima, rame uz rame sa Švajcarskom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Belgijom i Austrijom.

S druge strane bugarski pasoš su mnogi plaćali 5.000 evra, a ove ilegalne radnje su otkrivene i počinioci su uhapšeni.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare