Vesti

Plitvička jezera cenom ulaznica možda najskuplji nacionalni park na svetu?

Plitvička jezera

Plitvička jezera, nacionalni park u susednoj Hrvatskoj, odlukom s početka ove godine odredio je da tokom leta ulaznice u ovaj jedinstveni park prirode budu skuplje. Odluka je doneta, pre svega, kako bi se smanjio broj posetilaca, ali i kako bi se od prikupljenog novca nastavilo ulaganje i istraživanje Plitvica.

Dok je poseta Nijagarninim vodopadima u Kanadi besplatna, američki Jeloustoun naplaćuje 15 dolara za ulaz, odnosno 30 dolara ukoliko ga posećujete automobilom, i dok Veliki kanjon košta 20 dolara ukoliko se u njega ulazi peške ili biciklom, a 35 ukoliko se ulazi vozilom, Nacionalni park Plitvička jezera tokom leta naplaćivaće ulaz 45 dolara (40 evra, 300 kuna) po osobi, a ulaznice za Plitvička jezera mogu se kupiti onlajn.

Sa ovom cenom ulaznice Plitvička jezera su jedan od najskupljih nacionalnih parkova na svetu.

Cena od 40 evra po odraslom posetiocu se odnosi na letnje mesece, dakle jun, jul, avgust i septembar, a tokom ovih meseci mlađi od 18 godina za kartu treba da izdvoje 16 evra (120 kuna). Tako, ako četvoročlana porodica želi da poseti ovaj jedinstveni park treba da izdvoji 112 evra (840 kuna), a po svojoj volji i dodatni trošak za parking, hranu i piće.

PROČITAJ:  Plitvička jezera snizila cene ulaznica

Međutim, čak i da svi koji žele da vide Plitvička jezera krenu sa novcem na kapije parka, mogu se neprijatno iznenaditi. Naime, za razliku od prethodnih godina kada je Plitvice posećivalo i do 16.000 posetilaca dnevno, od ove sezone broj posetilaca je ograničen „samo“ na 12.000 ulazaka.

Na kritike da je je cena ulaska u ovaj park previsoka, Tomislav Kovačević, upravnik Nacionalnog parka „Plitvička jezera“ rekao je da drugi nacionalni parkovi u svetu možda imaju nižu cenu ulaznice, ali treba reći da Plitvice imaju 300 kvadratnih kilometara, a Veliki kanjon u Americi 5.000, tako da je stepen opterećenja posetom različit i da oni moraju ograničiti posete. Prema njegovim rečima, cilj je postići održivo upravljanje, te da je u poslednje dve godine mnogo je učinjeno na zaštiti prirode od otpadnih voda i očekuju da će tokom juna, na konferenciji UNESCO-a, dobiti pozitivno mišljenje za 2019. godinu, ali da na održivom upravljanju moraju istrajati i dalje. „Plitvice jedna od deset svetski najpopularnijih prirodnih destinacija“, rekao je Kovačević za agenciju Hina.

Plitvička jezera
40 evra

Plitvička jezera ostvarila su 2019. godine godine gotovo 530.000 evra prihoda (400 miliona kuna), a spremni su projekti od 150 miliona kuna za modernizaciju hotela. Prema rečima Kovačevića, Plitvice kao vrhunsko odredište, nemaju ni adekvatnu vrhunsku hotelsku infrastrukturu i dodao da uprava ima investicione projekte da Plitvice i po turističko-ugostiteljskoj ponudi budu vrhunske, s hotelima s četiri i pet zvezdica umesto s tri, te da se u Grabovcu uz hotel sa samo 30 soba sagradi novi sa 130, s bazenom i kongresnom dvoranom.

PROČITAJ:  Kamere Batrovci uživo i drugi granični prelazi sa Hrvatskom

Plitvice su na listi UNESCO svetskog nasleđa još od davne 1979. godine. Međutim, nacionalnim parkom proglašene su još u vreme Kraljevine Jugoslavije. U Plitvičkim jezerima se sprovodi 60 stručnih projekata s institutima i fakultetima za floru, faunu i jedinstvenu plitvičku sedminetnu bigarsku stenu. Dosta toga je ostalo neistraženo, na primer, na Plitvicama postoji „čovečja ribica“ koje ima u Postojinskoj jami, ali „to sve košta“, reči su upravnika Kovačevića.

PROČITAJ:  Najbolje destinacije za samostalna putovanja

Inače, voda u Plitvičkim jezerima uglavnom dolazi iz Crne rijeke, Bijele rijeke i potoka Ljeskovac. Ove vode se ulivaju u Prošćansko jezero koje je na nadmorskoj visini od 636 metara.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare