Boravak u prirodi

Podvodni muzej kod ostrva Alonisos

Alonisos podvodni muzej

Podvodni muzej pored ostrva Alonisos (Alonizos), odnosno kod osrtvca Peristera, biće otvoren od 3. avgusta. Ljubitelji ronjenja moći će da vide ostatke potonulog broda iz 5. veka pre nove ere.

Ostatke potonulog broda blizu zapadne stenovite obale ostrva Peristera kod Alonisosa otkrio je 1985. godine je lokalni ribar, a olupina potonulog broda nalazi se na dubini od 28 metara. U ovom starom trgovačkom brodu, za koji se pretpostavlja da je potonuo 425. godine pre nove ere i da je pripadao atinskoj trgovačkoj mornarici, nalazi se hiljade vinskih amfora iz Mendija, drevnog grada na Halkidikiju i Peparitosa na Skopelosu koji je u antici bio poznat po proizvodnji vina.

Olupina ovog broda je jedan od najznačajnijih arheoloških nalaza iz klasičnih vremena, a doživljaj ronjenja oko broda na dubini od 21-28 metara i lepota okolnog podvodnog sveta je odličan razlog da se neko upusti u ovu avanturu podvodnog istraživanja. Čitav region nalazi se unutar zaštićenog područja Nacionalnog morskog parka Alonisos – Severne Sporade.

Ne mora čak ni da se roni

Pristup tajanstvenom svetu na egejskom morskom dnu ipak nije samo za zaljubljenike u ronjenje, već i za sve posetioce Alonisosa. Naime, turisti i putnici će imati priliku da uživaju u posmatranju ostataka ovog drevnog broda i bez ronjenja. U očaravajućim uličicama grada Alonissosa Info centar će posetioce dočekati sa svim informacijama o istoriji drevnih olupina i mogućnostima za ronjenje, ali i kroz virtuelni obilazak uz primenu tehnologije virtualne realnosti.

Ova pilot akcija posmatranja brodoloma kod Peristera kao vidljivog morskog arheološkog nalazišta rezultat je saradnje Eforata morskih starina Ministarstva kulture i sporta, Regije Tesalije i opštine Alonisos.

Ostrvo Alonisos

Alonisos je ostrvo u okviru arhipelaga Sporada u zapadnom delu Egejskog mora. Najbliže veće ostrvo je Skopelos na svega 3 km ka zapadu. Tokom antike ostrvo se zvalo Ikos Evonimos, da bi u srednjem veku i pre 19. veka ostrvo Alonisos bilo poznato pod nazivom “Hiljadu puteva” (Hiliodromija).

PROČITAJ:  Skopelos ostrvo koje još uvek ima dostojanstvo

Ostrvo Alonizos je površine 130 kvadratnih kilometara uračunavajući i ostrva koja mu upravno propadaju, a sedište opštine se nalazi u gradu Patitiri.

Počev od ponedeljka, 3. avgusta, do petka, 2. oktobra 2020. godine, ljubitelji ronjenja, amateri i profesionalnci moći će da posete ovaj podvodni muzej u pratnji stručnjaka.

PROČITAJ:  Činjenice o Grčkoj koje morate znati pre nego što krenete na put

Naslovna fotografija i video snimci: ΥΠΠΟ-ΕΕΑ, βίντεο Matteo Collina, Univerità della Calabria–DIMEG

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo