Saveti za putovanja

Trajekt za Skijatos i Skopelos: cene i kupovina karata online

Skijatos

Trajekt za Skijatos i Skopelos će vam biti neophodan ukoliko želite da do ostrva stignete sa kopna, uglavnom iz luke Volos. Postoji i druga linija trajekta do Skijatosa iz mesta Mantoudi na ostrvu Evia. Prevoz trajektom grčka ostrva za Skijatos, Skopelos i Alonisos je moguć svakom danom tokom turističke sezone, a savet je da se karte za trajekt kupe unaped preko interneta kako bi se izbegle velike gužve i kako bi se rezervisalo sigurno mesto na trajektu.

Takođe, uputite se u red vožnje i cenu trajekta kako bi lakše isplanirali put.

Kolima za Volos i trajekt za Skijatos, Skopelos i Alonisos iz luke Volos

Za putnike iz Srbije najlakši način dolaska do ostrva Skijatos, Skopelos i Alonisos je iz luke Volos gde staje trajekt koji prevozi putnike i automobile.

Kako bi došli do Volosa, ako uzmemo da ste u Grčku ušli na graničnom prelazu Bogorodica / Evzoni, u Grčkoj ćete do Volosa platiti putarinu 16,1 evro u jednom pravcu. Nakon isključenja sa auto-puta za Volos vozićete magistralom do grada i luke i daljih putarina nemate.

PROČITAJ:  Cena putarina u Grčkoj i kroz Grčku

Vožnja trajektom iz luke Volos do ostrva Skijatos traje od 1,5 do 2,5 sati u zavisnosti da li ste uzeli brzi trajekt ili običan, a isto važi i za ostrva Skopelos i Alonisos (3,5 i 5 sati).

Kako bilo, ova ferry vožnja će biti pravo zadovoljstvo jer ćete uživati dok izlazite iz zaliva na čijem kraju je grad Volos, a potom ćete proći u pravcu Sporada i ostrva koje ga čine.

Međutim, prvo vas očekuje vožnja trajektom i tu može nastati problem.

Volos
Trajekt iz Volosa će biti malo veći od ove replike broda Argo

Trajekt Volos – Skijatos i kupovina karata unapred

Problem koji može nastati je da, ukoliko niste na vreme kupili karte za trajekt, vašeg prevoza na Skijatos ne bude. Nama se desilo.

Ovaj savet važi za kupovinu karata za trajekt u oba pravca, kako ne biste morali da skratite odmor koji dan (takođe nam se desilo).

Cena karata za trajekt do Skijatosa zavisi od prevoznika i sezone, kao i od toga da li u će trajekt prevoziti i automobil ili ne.

Cena trajekta za Skijatos

Cena prevoza putnika trajektom do Skijatosa je 31 ili 32 evra, u zavisnosti od prevoznika, dok je cena za prevoz automobila trajektom oko 72 evra. Dakle, dva putnika i automobil koštaće vas oko 134 evra, u jednom pravcu. Kažemo ‘oko’ jer cene zavise (od prevoznika, nema više potrebe napominjati).

Kupovina karata za trajekt za Skijatos

Otud je najbolje da karte za trajekt za Skijatos kupite preko interneta odnosno online preko našeg pouzdanog partnera Ferryhopper. Kupovina karata je jednostavna samo je potrebno da unesete željene datume, broj putnika i automobil.

Smeštaj na Skijatosu

Smeštaj na Skijatosu je raznovrstan, ali u sezoni postoji velika mogućnost da ga ne bude u terminima u kojima se planirali odmor. Otud uskladite kupovinu karata za trajekt za Skijatos sa raspoloživim smeštajem na Skijatosu.

Booking.com

Trajekt Volos – Skopelos (luke Glosa i Skopelos)

Sve navedeno važi i za trajekt do ostrva Skopelos, o kome smo naširoko pisali (klik za tekst).

Karakteristika prevoza trajektom do ostrva Skopelos je što se zapravo radi o istoj liniji trajekta iz Volosa, koja prvo pristane na ostrvo Skijatos i dalje nastavlja ka ostrvu Skopelos.

Na ostrvu Skopelos postoje dve luke: Glosa i Skopelos kao glavni grad ostrva. Vaše je da izaberete odredšinu luku, broj butnika, automobil i slično.

Skopelos
Skopelos

Cena trajekta za Skopelos i kupovina karata za trajekt

Cena prevoza putnika od luke Volos do luke Glosa na Skopelosu je u jednom po putniku oko 34,5 evra, dok je cena prevoza automobila trajektom 107 evra, što će vas sve koštati ukupno 176 evra u jednom pravcu.

Ukoliko iz luke Volos trajektom idete do luke Skopelos na istoimenom ostrvu tada ćete ukupno u jednom pravcu za dva putnika i automobil platiti 188 evra, što znači da će vas karte za trajekt koštati u jednom pravcu 38,5 evra po putniku i 111 evra po automobilu.

Smeštaj na Skopelosu

Smeštaj na Skopelosu, s obzirom na to da se radi o ne toliko polularnom ostrvu je raspoloživ, ali to ne znači da će ga biti u sezoni.

U svakom slučaju savet je da prvo nađete smeštaj na Skopelosu pa tek onda kupite karte za trajekt.

Booking.com

Trajekt Volos – Alonisos

Ostrvo Alonisos, još jedno grčko ostrvo i biser Sporada, dostupno je trajektom iz luke Volos. Ovo je najudaljenije ostrvo u arhipelagu i do njega je vožnja trajektom najduža i može trajati i 5 sati. U svakom slučaju prevoz trajektom se isplati jer se na ovom ostrvu, pored ostalog, nalazi i podvodni muzej.

Cena karata za trajekt za Alonisos

Cene karata za trajekt za Alonisos su u skladu sa dužinom puta i udaljenosti ostrva od luke Volos. Doduše, situacija je malo „šizofrena“ sa cenom tako da ćemo navesti primer da prevoz trajektom za sve osobe i automobil košta 343 evra u jednom pravcu. Znate od čega zavisi.

Međutim, Grčka ima jedne od najskupljih trajekata u Evropi i baš zbog toga ili uprkos tome sigurno je da vas na ostrvu Alonisos neće čekati gužva kao što je na ostrvu Skijatos.

Kupovina karata za trajekt za Alonisos

Proverite cene karata i kupite ih na vreme online preko servisa Ferryhopper, ako vam je lakše možete i ispod ovog pasusa.

Kao i kod putovanja trajektom na ostrvo Skopelos, trajekt prvo prevozi do Skijatosa, potom na Skopelos (nekada i u obel luke Glosa i Skopelos), pa tek onda završava plovidbu na ostrvu Alonisos.

Sporade
Sporade

Trajekt iz luke Mantoudi (Evia) za Skijatos, Skopelos i Alonisos

Ukoliko ste mislili da vam je jedina opcija za prevoz trajektom na ova ostrva iz luke Volos, niste u pravu. Do ostrva Skijatos, Skopelos i Alonisos možete doći i iz luke Mantoudi na ostrvu Evia (Euboea). Ovaj pravac je zgodan za sve koji dolaze iz pravca Atine, a ukoliko na ostrvo Evia dolazite iz pravca severa, putarnia će vas koštati isto kao i do Volosa. Međutim, tada će vam biti potreban trajekt iz mesta Glifa do ostrva Evia odnosno antičke Eubeje.

Naravno, možete na ostrvo Evia doći i kopnom, ali tada vam se produžava i put i vreme i troškovi.

Kako bilo, cene trajekta su sledeće.

Iz luke Mantonuidi do Skijatosa za dva putnika i automobil u jednom pravcu cena je 112 evra, što ukoliko se uzme u obzir da su vam potrebna oba pravca vožnje trajektom, donosi veliku uštedu.

Zanimljvo je da je ista cena prevoza trajektom i ako iz luke Mantonuidi putujete trajektom na Skopelos, 112 evra, u jednom pravcu.

Nešto je drugačije stanje sa vožnjom iz luke Mantonuidi do ostrva Alonisos i u tom slučaju će vas kare za trajekt koštati 127,10 evra, u jednom pravcu.

Izaberite ostrvo na koje idete.

Trajekt
Karte za trajekt kupuju se na vreme

Saveti za uštedu na kartama za trajekt

Ako do sada niste odustali od kupovine karata za trajekt od luke Volos do ostrva Skijatos, Skopelos ili Alonisos, možemo vam dati nekoliko saveta za uštedu novca na trajektu.

  • Kupite karte unapred, to je jasno. Karata u luci često nema, a ako se karta kupi online može se ostvariti i određeni popust, ali i videti spisak prevoznika sa cenama trajekta.
  • Iako cene na trajektu nisu visoke i može se reći da su priuštive, tokom vožnje nije zabranjeno uneti svoju hranu i piće. Tako ukoliko želite da uštedite ili imate poseban režim prehrane, ne bojte se, nije to avion.
  • Najbolji način da uštedite na kartama i prevozu trajektom je da podelite troškove prevoza. Na kartama za putnikje nećete uštedeti, ali ukoliko na primer troškove prevoza automobila trajektom podelite na četiri umesto na dva dela, ušteda je očigledna. Dakle, četvoro u kola i šlus.

Popusti za karte za trajekt za Skijatos, Skopelos i Alonisos

Ukoliko znate datum povratka, odnosno kupovine povratnih karata za trajekt velike su šanse da ćete ostvariti popust jer ste kupili kartu u oba pravca. Ovo nije pravilo ali neki prevoznici to omogućavaju. Najbolje je da proverite preko našeg pouzdanog partnera za online prodaju karata za trajekt, Ferryhopper.

Obratite pažnju na trajanje vožnje trajektom jer jeftiniji prevoznici često sporije voze.

Za prevoz trajektom neke kategorije lica uživaju popuste na karte, kao što su grčki studenti ili stanovnici ostrva. Neki prevoznici daju popust na karte za decu, što je dobro ukoliko putujete sa decom.

Bebe i deca mlađa od pet godina ne plaćaju kartu za trajekt, dok deca od pet do 10 godina uživaju popust od 50% na cenu karte za trajekt, ali najbolje je da ove informaciej proverite kod prevoznika.

PROČITAJ:  Trajekt za Krf: red vožnje, cena i online kupovina karata

Kućni ljubimci na trajektu

Sa svojim kućnim ljubimcem moći ćete se voziti trajektom na grčka ostrva, zavisno od kompanije i trajekta, ukoliko posedujete neophodne sertifikate, karte za trajekt i opremu za životinje koje vam mogu zatrebati tokom vožnje odnosno plovidbe.

Vaša prava ukoliko trajekt zakasni ili otkaže prevoz

Ukoliko ste unapred kupili kartu za trajekt za Skijatos, odnosno Skopelos ili Alonisos ili bilo koju kartu za trajekt u Grčkoj, ali morate da otkažete put – imate pravo na povraćaj novca u zavisnosti koliko pre polaska otkazujete. Takođe, ukoliko vama otkažu trajekt imate pravo na povrat sredstava.

PROČITAJ:  Prevoz trajektom u Grčkoj: Prava putnika kada trajekt ne dođe ili kasni

O pravima koja imate ako se vozite trajektom u Grčkoj pisali smo u posebnom članku.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Divna

Deluje da je dug put trajektom do Skopelosa ali baš smo uživali 🙂