Vesti

Postupak protiv 10 država EU zbog davanja vaučera umesto povraćaja novca putnicima

laptop mapa putovanja

Evropska komisija najavila je da će pokrenuti postupak zbog kršenja prava putnika protiv deset zemalja članica EU. Protiv Grčke i Italije su već dva puta pokretani postupci.

Prema izveštaju Evropske komisije zakonodavstvo u Hrvatskoj, Češkoj, Kipru, Grčkoj, Francuskoj, Italiji, Litvaniji, Poljskoj, Portugaliji i Slovačkoj i dalje krši zajednička pravila Evropske unije. Tako putnici u EU imaju pravo na povraćaj novca u slučaju otkazanih turističkih aranžmana, koji je ovih dana čest zbog koronavirusa – i trebalo bi da im novac bude vraćen u roku od dve nedelje od zahteva za naknadu.

PROČITAJ:  WizzAir odlaže letove iz Srbije: šta raditi sa kupljenim kartama

Međutim, u deset zemalja Komisija je zaključila da vlasti i dalje dozvoljavaju kompanijama da putnicima nude samo izbor putnog vaučera odnosno zamenskog putovanja ili im je potrebno više od 14 dana da novac vrate putnicima.

To je u suprotnosti sa evropskom direktivom o putovanjima koja reguliše prava putnika i potrošača. Grčka i Italija su takođe na udaru posebnog postupka zbog kršenje zakona i zbog propusta u zaštiti vazdušnih, železničkih, autobuskih i autobuskih pravila.

Plaža, avion
Avio-kompanije širom Evrope moraju vratiti novac putnicima zbog nerealizovanih letova

Deset zemalja sada ima dva meseca da odgovore i ubede Brisel da su ispravile nedostatke u svom zakonodavstvu. Ako Komisija i dalje pronađe nedostatke, mogla bi izdati obrazloženo mišljenje, a sledeća faza je eventualno pokretanje sudskog postupka.

U maju je Evropska komisija podsetila je svih 27 država članica na njihove zakonske obaveze i to nakon javnog nezadovoljstva zbog odluka avio-kompanija da putnicima umesto povrata novca daju samo vaučere.

Dvanaest zemalja – Belgija, Bugarska, Kipar, Češka, Francuska, Grčka, Irska, Letonija, Malta, Holandija, Poljska i Portugal – su apelovale na Komisiju da suspenduje pravila o pravima potrošača tako da kompanije koje su pogođene pandemijom virusa korone mogu ponuditi vaučere kao glavni oblik povraćaja sredstava.

Međutim, Komisija je odlučila da ne suspenduje pravila koja štite potrošače, već je savetovala kompanije da ponude putnicima da prihvate vaučere koje će im učiniti primamljivijim i privlačnijim, a koji u sebi sadrže bonuse, popuste i druge pogodnosti.

PROČITAJ:  Turska zbog malog priliva od turizma srlja u finansijsku provaliju

“Tokom ove krize, Komisija je uporno jasno stavljala do znanja da prava potrošača ostaju na snazi u trenutnom neviđenom kontekstu i da ih nacionalne mere za podršku privredi ne smeju umanjiti“, navodi se u saopštenju izvršne vlasti EU.

“Svi potrošači širom EU koji su primorani da prihvate vaučere tokom primene takvih nacionalnih privremenih mera COVID-19 trebalo bi da imaju pravo na puni novčani povraćaj novca ako se na to odluče”, rekla je Monika Gojens iz Evropske organizacije potrošača.

Na početku pandemije holandska vlada je uputila svom regulatoru zahtev da ne primenjuje pravila o povratu sredstava i tek nakon što je Komisija zapretila da će pokrenuti postupke za kršenje zakona, premijer Mark Rute promenio kurs.

PROČITAJ:  Zaštita prirode dovodi do ekonomskog profita

Podsećamo, u Srbiji je usvojena uredba o zamenskim putovanjima, ali putnici koji su uplatili aranžmane koji ne mogu da se realizuju mogu da biraju da prihvate zamensko putovanje ili da im novac bude vraćen.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.