Saveti za putovanja

Proglašena 21 najlepša plaža za 2018. godinu od 1.600 ponuđenih

Plaža

Sajt Beach-Inspector.com koji turistima olakšava da nađu idealnu plažu za sebe i aranžman koji će ih odvesti na nju, kao i svake godine odabrao je najlepše plaže u 2018. i to u više kategorija. Od 1.595 plaža u 52 turistička regiona na svetu, za najlepše je izabrana 21 plaža, koje su podeljene u pet kategorija.

Žiriju sajta Beach Inspector, koji je organizovao izbor, prilikom donošenja odluka pomoglo više od 200.000 pregledanih podataka, 180.000 fotografija, skoro 70.000 video snimaka, 14.000 kilometara uz morsku obalu i više od 65.000 kilometara pređenih iznajmljenim kolima, skuterom ili motorom.

U kategoriji WOW Beach Award, našle su se plaže koje svojom lepotom oduzimaju dah, a boravak na njima predstavlja uspomenu koja će doživotno ostati u vašoj memoriji.

Manda Bay, Kenija je plaža koja slikana iz drona izgleda kao da je nacrtana, ali se ekipa Beach-Inspector.com kune da tako izgleda i u prirodi.

Diani Beach, Kenija je najpoznatija afrička plaža koja doslovno sija: njen beli pesak može da zaslepi ako ne nosite naočare za sunce.

Diani_Beach, Kenija
Diani Beach u Keniji, najpoznatija afrička plaža – By Łukasz Ciesielski – Facebook – Own work, CC BY-SA 3.0

Cala Mariolu, Italija je najlepša plaža na Sardiniji do koje se može dospeti samo brodom, a morska voda je ovde tirkiznija od samog tirkiza.

Playa de Cofete, Španija se nalazi na Fuertaventuri, jednom od Kanarskih ostrva i nije klasična plaža za odmor, budući da na njoj treba izbegavati plivanje, zbog jakih morskih struja. Ona više predstavlja prirodno iskustvo koje oduzima dah, koje se proteže na 11 kilometara i sa kod nećete otići nezadivljeni, pogotovo što do Kanarskih ostrva postoje jeftini letovi iz Budimpešte.

Cofete beach Kanarska Ostrva
Playa de Cofete, Španija se nalazi na Fuertaventuri, jednom od Kanarskih ostrva – By Tamara k – Own work, CC BY-SA 4.0,

Pai Plong Beach, Tajland okružena je stenama obraslim prelepom vegetacijom, a pogled u vodu čini da se osećate kao da ste u džungli.

PROČITAJ:  Ulaz u Veneciju još uvek besplatan: Naplata odložena do januara 2023. godine

Canto de la Playa, Dominikanska Republika je odgovor na pitanje zašto su Karibi mnogima destinacija iz snova. Prelepi beli pesak, bezbroj palmi i tirkizna voda. Ova plaža je posebno popularna među onima koji bi da se venčaju u morskom ambijentu.

Playa de ses Illetes, Španija nalazi se na Formenteri, najmanjem članu Balearskih ostrva, a nazivaju je i 50 nijansi plave jer boja mora na njoj ima više nijansi ove boje nego mnoge palete na časovima umetnosti.

Playa de ses Illetes
Playa de ses Illetes

Trou aux Biches Beach, Mauricijus čine nerealni pesak i nerealne palme zahvaljujući kojima je ova plaža daleko iznad svoje konkurencije na ostrvskoj državi u Indijskom okeanu, koja nije nimalo naivna.

Dolphin Reef Beach, Izrael izgleda kao oaza sa tri kućice koja bi privlačila pažnju i mimo svojih poznatih stanovnika koji ostaju na ovoj plaži iako su na slobodi, verovatno zato što im se dopada isto koliko i nama.

Semeti Beach, Indonezija je nedirnuta priroda bez ležaljki, suncobrana i prodavaca suvenira. Štaviše, jedva je poznata i predstavlja pravi biser prirode.

Nui Beach, Tajland je lako dostupna ukoliko imate brod, posebno ako krenete sa nekog od ostrva iz Pi Pi grupe, a za Tajland vizu možete izvaditi i u Beogradu.

Plaža do koje se dolazi isključivo brodom
Nui Beach, Tajland: Plaža do koje se dolazi isključivo brodom

Playa de los Muertos, Španija ima naziv koji znači da pripada mrtvima, ali žiri koji ju je svrstao među najlepše je toplo preporučuje i nama živima.

Praia de Joao de Arens, Portugal je udaljena, stenovita plaža nestvarnog Algarvea koju baš zbog toga – ili uprkos tome – turisti slabo posećuju, na sreću onih putnika koji priželjkuju mir i pravi odmor.

Cala Conta, Španija na zapadnoj Ibizi (Ibica je pogrešno) nudi pogled na malo nenaseljeno ostrvo Illa des Bosc i prelepo more, pa nije ni čudo što važi za jednu od najlepših u ovom delu sveta.

PROČITAJ:  Venecija, Valensija i Barselona uvode takse za turiste
Cala Conta
Cala Conta:Jedna od najlepših plaža na Ibizi, By stavros1 – Own work, CC BY 3.0,

Playa Punta Uva, Kostarika je dokaz da plaže poput onih na Karibima postoje i mimo Dominikanske Republike. Listovi palmi se spuštaju do same vode, a njena čistoća i prozirnost je posebno iskustvo.

Playa de las Conchas, Španija je pravi prirodni spektakl. Osećaj stajanja na ovoj plaži je teško opisati budući da je po sredi kombinacija žutog peska, crvenih stena i plavog mora.

Koh Nan Yuan Beach, Tajland je okružena tirkiznom vodom i izgleda kao motiv sa luksuzne razglednice.

Koh Nang Yuan Beach
Koh Nan Yuan Beach, Tajland: Plaža na tajlandskom ostrvu Ko Tao

Blue Lagoon, Kipar je plaža na kojoj je legenda dokumentarnog filma Dejvid Etenborou snimao, i na kojoj su se zaljubljivala grčka božanstva. Od tad postoji mit o tome da se na Plavoj laguni može naći večna ljubav. Ako ništa drugo, kada dođete ovde, zaljubićete se u nju.

Porthcurno Beach, Velika Britanija je plaža koja će promeniti činjenicu da vam UK nije baš prva asocijacija na pojam prelepih plaža jer je neodoljiva kombinacija belog peska, impozantnih stena i bogate vegetacije.

Whitehaven Beach, Australija ostaviće vas bez teksta kad joj se približite brodom kojim je jedino moguće dospeti do nje. Pesak na njoj je toliko sitan da vam ne bi izgrebao ni naočare za sunce.

Najlepša australijska plaža
Whitehaven Beach: Najlepša australijska plaža

Elafonissi Beach, Grčka je nešto najbolje što Krit ima, i to s razlogom: beli i roze pesak u spektakularnoj laguni sa kristalno čistom tirkiznom vodom.

Pošto Daljine.rs ne mogu slikom dočarati sve plaže sa liste, a da time ne povredimo autorska prava s obzirom na to da na većini plaža sa liste nismo ni bili, sve plaže i fotografije pogledajte na sajtu beach-inspector.com. 

Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Linkedin mora za poso

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.