Vesti

Od Rima do Pompeje uskoro direktnim vozom

Pompeja

Vozom direktno od Rima do Pompeje biće moguće stići od 2024. godine jer Italija planira da otvori novu stanicu na postojećoj liniji brzih vozova. Trenutno pruga povezuje Rim sa Napuljem i Salernom, a nova stanica će omogućiti posetiocima da stignu do arheološkog nalazišta Pompeje iz italijanske prestonice i rimskog aerodroma Fjumičino.

Posetioci koji se nadaju da će obići najpoznatije znamenitosti Italije u ograničenom vremenu koje imaju uskoro će imati brži i lakši način da stignu do Pompeja vozom direktno iz Rima, saopštilo je italijansko ministarstvo kulture.

„Odvešćemo turiste direktno iz Rima u Pompeje“, najavio je ministar kulture Genaro Sangiuliano u televizijskoj emisiji Che Tempo Che Fa u sredu. On je rekao da projekat vredan 35 miliona evra uključuje izgradnju nove železničke stanice i transportnog čvorišta u blizini Pompeja.

Ministar je rekao da će radovi na novoj stanici uskoro početi i da će ona biti otvorena do početka 2024. godine.

Za sada, putovanje vozom od Rima do Pompeje uključuje menjanje vozova u Napulju i vožnju regionalnom linijom koja staje u desetak priobalnih gradova duž Napuljskog zaliva – putovanje od 250 kilometara koje traje oko dva sata.

Nova linija voza će biti direktna i zaobići će deo priobalnog dela, a transportno čvorište će takođe povezivati putnike vozom sa obližnjim arheološkim nalazištima u Ercolanu, Oplontisu i Stabiji.

Inicijativa dolazi u okviru projekta Veliki Pompeji koji finansira EU, a koji je prvi put pokrenut 2012. godine kako bi se sprečilo urušavanje lokaliteta.

Lokalni list Il Matino procenjuje da bi nova linija mogla da znači da bi se broj posetilaca u Pompejima udvostručio sa sadašnje brojke od oko 20.000 dnevno na 40.000. Pre tri godine „Kuća ljubavnika“ – jedno od najpoznatijih zdanja u Pompeji, otvorena je za posetioce nakon 40 godina.

Dok su lokalni turistički operateri proslavili ovu najavu, postoji zabrinutost zbog mogućeg uticaja naglog porasta broja posetilaca na Pompeje zbog prekomernog turizma.

Lokalne turističke vlasti su 2016. godine pozvale izletnike da promene svoje rute i umesto toga proveravaju manje poznata arheološka nalazišta u blizini jer su rekli da milioni turista „istroše“ Pompeju.

Pompeja odnosno Pompeji je antički grad koji se nalazio na jugu Apeninskog poluostrva, jugoistočno od današnjeg Napulja u Italiji. Pompeja je osnovana u 6. veku pre nove ere i u svojoj istoriji, koja je trajala oko 700 godina, u Pompeji su živeli Samniti, Grci, Etrurci i Rimljani. Rimljani su kolonizovali Pompeju 80. godine pre nove ere.

Pompeja je potpuno uništena u erupciji vulkana Vezuv 24. avgusta 79. godine nove ere. Zajedno sa ovim gradom uništeni su Herkulaneum i Stabija. Pompeju je prekrio debeli sloj vulkanske prašine što je pomoglo da ostane „očuvana“.

Pompeja je imala skoro tri miliona posetilaca 2022. godine, u poređenju sa sedam miliona u rimskom Koloseumu i četiri miliona u Uficiju u Firenci.

PROČITAJ:  Mesopotamija ekspres: Putovanje vozom kroz vreme

Izvor: TheLocal, Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare