Vesti

Rim, Venecija, Firenca, Torino i Milano bez 34 miliona turista i njihovih para

Istorijski centar Venecije svake godine poseti više od 20 miliona turista

Najjači italijanski turistički centri izgubiće 34 miliona turista iz inostranstva zbog pandemije virusa korone. Tako će gradovi Rim, Venecija, Firenca, Torino i Milano ostati bez značajnih prihoda.

Italiju je 2018. godine posetilo je preko 60 miliona turista, ali ove godine očekivalo se oko 56 miliona noćenja, što bi bio najgori rezultat još od 1998. godine. Centar za turističke studije iz Firence dao je prognozu sredinom juna koja je navodila da će gubitak u sektoru turizma Italije iznositi 3,2 milijarde evra.

Preporučujemo  Zeleni sertifikat iz Srbije od danas priznaje EU: Da li se priznaju sve vakcine?

Međutim, nove procene udruženja Confesercenti navode da će zbog pandemije Covid-19 turizam samo u ovim centrima iznositi 7 milijardi evra, od čega se 4,9 milijardi evra odnosi samo na smeštajni, ugostiteljski i poslovno-uslužni sektor.

Rim
Rim će ostati bez 10 miliona turista

Veliki gubici u gradovima

Veliki gradovi trpe i najveće gubitke. Kultura i umetnost, kojima obiluju ovi gradovi, nisu na ceni u vremenu zaraze, tako da su uglavnom bez posetilaca iz inostranstva, a domaći turisti za odmor radije biraju manja priobalna mesta, sela i planine.

Preporučujemo  Stara planina postaje nacionalni park ali to ne sprečava njeno uništenje rudarenjem

U Veneciji, koja je među najtraženijim destinacijama u svetu, očekuje se gubitak od 13,2 miliona turista, odnosno tri milijarde evra turističkih troškova. Odmah za Venecijom je grad Rim koji će, kako se procenjuje, ove godine ostati bez deset miliona stranih turista, što pretočeno u novac iznosi 2,3 milijarde evra.

Firenca, koju svake godine poseti preko pet miliona turista, ostaće bez njih, ali i bez 1,2 milijarde evra prihoda – otprilike koliko je Srbija zaradila od istog prošle godine koja se smatrala jednom od najuspešnijih.

Preporučujemo  Najkrupniji mrki medved otkriven na Tari i nazvan je Aleksandar

Milano, centar visoke mode ali i pandemije, ostaće bez četiri miliona turista i oko milijardu evra prihoda od njih, dok će Torino ostati bez 186 miliona evra prihoda od turizma, odnosno nekih 800.000 turističkih poseta.

 

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.