Vesti

Ryanair protiv Skyscanner-a: Moraju se prikazivati skriveni troškovi avio-karata, kaže sud

Avionska karta

Niskotarifni avio-prevoznik Ryanair poručio je putnicima da izbegavaju korišćenje servisa za poređenje cena avio-karata nakon što su ostvarili poslednju pobedu na sudu, ovaj put u Nemačkoj, protiv servisa Skyscanner. Postupak, doduše, još nije gotov, ali privremena mera suda u Hamburgu je na snazi.

Povodom spora protiv servisa Skyscanner privremenom merom je odlučeno da je prikazivanje cena letova sa skrivenom nadoknadom koja prikazuje veće cene nego na sajtu kompanije Ryanair.com – nezakonito. Istim rešenjem je odlučeno da ovaj servis ne sme prikazivati ukupne troškove leta bez prikaza provizije Skyscanner-a, kao i cena za čekirani prtljag koje su veće od stvarnih troškova Ryanaira.

Pored toga, privremeno je zabranjeno kompaniji Skyscanner.de da Ryanair-u dostavlja lažne adrese elektronske pošte putnika.

PROČITAJ:  Putovanje avionom: Šta treba znati pre i tokom leta

„Pozdravljamo odluku suda u Hamburgu koja će nam pomoći da zaštitimo naše mušterije od skrivenih troškova na sajtu Skyscanner.de, čime ćemo obezbediti da naši putnici dobiju najniže cene avio-karata koje se mogu naći samo na Ryanair.com“, izjavio je Keni Džejkobs iz kompanije Ryanair povodom presude i dodao da je kompanija pokrenula mnoge postupke širom Evrope kako bi sprečili da kupci njihovih avio-karata plaćaju nepotrebne dodatne troškove sa neovlašćenih veb sajtova i da time obezbede da Ryanair ima tačne kontakt podatke putnika kako bi dobili tačne informacije u vezi sa njihovim letom.

Podsećamo, Ryanair je pre izvesnog vremena već postigao poravnjanje sa kompanijom Expedia, koja se između ostalog bavi i prodajom jeftinih avio-karata i to zbog problema koji je nastao jer je Expedia neovlaćeno preuzimala podatke sa sajta ove avio-kompanije (struganje, eng. scraping) što u Ryanairu nisu gledali blagonaklono te su pokrenuli postupke protiv ovog servisa u SAD i u Evropi.

„Još jednom pozivamo potrošače da izbegavaju sajtove koji samo preuzimaju sadržaj poput Skyscannera i da rezervišu direktno na sajtu kompanije Ryanair koji je jedino mesto za pronalazak najnižih cena avionskih karata Ryanair-a i sa potpuno transparentnim prikazom cene za prateće usluge kao što je prtljag“, istakao je i dodao da mnogi slični servisi stvaraju probleme i Ryanair-u i putnicima jer ne prikazuju tačne informacije niti ih ažuriraju na vreme, što je dovelo do mnogih propuštenih letova i drugih problema.

Skyscanner ima pravo žalbe na ovo rešenje, a u izjavi za medije iz kompanije su naveli je da oni putnicima ne naplaćuju nikakve naknade ili provizije i da će nastaviti da rade u najboljem interesu putnika jer se trude da im pruže najveći mogući izbor.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare