Vesti

Skoplje najjeftiniji grad u Evropi, Podgorica treća

Skoplje je najjeftiniji grad u Evropi

Skoplje je najjeftiniji grad u Evropi. Slede ga Priština kao druga, a zatim Podgorica, koja zauzima treću, bronzanu poziciju.

Internet platforma za brzi buking karata za autobusni i železnički saobraćaj Wanderu napravila je listu najjeftinijih i najskupljih glavnih gradova koje treba posetiti u Evropi.

Računica je napravljena na bazi prosečne cene određenih dobara i usluga u svakom gradu, kao što su cena vožnje taksijem, po pređenom kilometru, pola litra domaćeg piva, šoljice kapućina, ulaznice za muzej, noćenja u hotelu za jednu osobu, karte za javni prevoz u jednom smeru, ili tri obroka za jednu osobu u restoranu srednjeg ranga.

Ispostavilo se da je Skoplje ne samo najjeftiniji grad u jugoistočnoj Evropi, nego i na celom kontinentu. Glavni grad Makedonije prema izračunu Wanderu-a, u Evropi ima najnižu prosečnu cenu hotelskog smještaja u iznosu od 56 evra po osobi, treću najnižu cenu tri obroka u restoranu srednjeg ranga od 8,5 evra, ali i  petu najnižu cenu šoljice kapućina koja tamo košta 1,2 evra.

Drugi najjeftiniji glavni grad (?) u Evropi za posetiti je Priština, dok je bronzana medalja u ovom izboru pripala Podgorici.

Zagreb se nalazi na 13. mestu najjeftinijih prestonica, dok je Ljubljana na 22. mestu.

Top 10 najjeftinijih glavnih gradova u Evropi

 1. Skoplje, Makedonija
 2. Priština, Kosovo – Srbija
 3. Podgorica, Crna Gora
 4. Jerevan, Jermenija
 5. Kišinjev, Moldavija
 6. Tirana, Albanija
 7. Minsk, Belorusija
 8. Sofija, Bugarska
 9. Bukurešt, Rumunija; Beograd, Srbija
 10. Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Glavni grad Hrvatske pokazao se kao drugi najjeftiniji grad na području Srednje Evrope gde je titulu najjeftinijeg uzela Bratislava u Slovačkoj.

S druge strane u top 3 najskupljih gradova u Evropi našli su se Monako, Rejkjavik i Dublin.

Top 10 najskupljih glavnih gradova u Evropi

 1. Monako, Monako
 2. Rejkjavik, Island
 3. Dablin, Irska
 4. Amsterdam, Holandija
 5. London, Ujedinjeno Kraljevstvo
 6. Pariz, Francuska
 7. Kopenhagen, Danska
 8. Helsinki, Finska
 9. Valeta, Malta
 10. Stokholm, Švedska

 

Međutim, ova lista se donekle kosi sa istraživanjem po kome je Beograd najjeftinija turistička destinacija u Evropi, što govori o relativnosti ovakvih lista, ali ipak smatramo da treba biti upoznat sa svim parametrima pre nego što se odlučite da neki grad posetite na kraće ili duže vreme.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare