Vesti

Uskoro u Ujedinjene Arapske Emirate bez vize

Ujedinjeni Asrapski Emirati

Prema navodima iz saopštenja Ministarstva spoljnih poslova građani Republike Srbije će uskoro moći putovati u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) bez vize.

PROČITAJ:  Bez vize u Ujedinjene Arapske Emirate sa srpskim pasošem

“Na današnjem sastanku, šefovi diplomatija Srbije i UAE dogovorili su se da se ukinu vize za građane Srbije koji putuju u tu zemlju”, navodi se u saopštenju. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je prilikom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), razgovarao s tamošnjim šefom diplomatije i međunarodne saradnje šeikom Abdulahom bin Zajedom o bilateralnim odnosima i ukidanju viza za srpske građane.

Ministar inostranih poslova Republike Srbije naveo zadovoljstvo “nivoom ostvarenih kontakata na visokom i najvišem nivou, kao i usponom koji se beleži u međusobnoj ekonomskoj saradnji i potvrdio je spremnost Srbije za dalje jačanje i proširenje svestrane saradnje na svim poljima”. Njegov kolega iz UAE, Zajed, naglasio je da poseta srpskog ministra spoljnih poslova predstavlja potvrdu prijateljskih i partnerskih odnosa Srbije i UAE ponovio spremnost njegove zemlje da sa Srbijom gradi izuzetne bilateralne odnose.

Ministri su razgovarali su i o održavanju prve sednice Mešovitog komiteta za saradnju između Srbije i UAE koja će sredinom novembra biti održana u Beogradu.

Ujedinjeni Arapski Emirati su država na Bliskom Istoku koja je bogata naftom i zauzima teritoriju jugoistočnog dela Arabijskog poluostrva uz Persijski zaliv u regionu jugozapadne Azije. Sastoji se od sedam emirata: Abu Dabi, Dubai, Ajman, Šardža, Ras el Hajma, Um el Kajvejn i Fudžejra. Dubai je najnaseljeniji emirat sa 35,6% stanovništva u državi dok Abu Dabi ima najveću površinu. Najnaseljeniji grad u UAE je Dubai sa oko 1,2 miliona stanovnika, dok su ostali veliki gradovi Abu Dabi, Šardža i Fudžaira.

Države sa kojima se UAE graniči su Oman, Saudijska Arabija i Katar. UAE se smatra trećim proizvođačem nafte na Bliskom istoku i Srednjem istoku, a iza Saudijske Arabije i Irana.

DOPUNA: Od 12. maja 2019. godine državljani Srbije mogu putovati u UAE bez vize.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.