Vesti

Sporo otvaranje turističkih destinacija za strane i domaće turiste

Iako deluje kao da je otvaranje država počelo, zapravo samo 3 odsto turističkih destinacija u svetu se polako otvara za strane goste, kaže Svetska turistička organizacija (UNWTO).

U izveštaju se navodi da oko 75 odsto turističkih destinacija je i dalje potpuno zatvoreno ne samo za strane, već i za domaće posetioce. Najteža situacija je na američkom kontinetu, gde je pod karantinom 86 odsto turističkih centara.

Što je turizam važniji za nacionalnu ekonomiju, to je oprez veći, saopštava Svetska turistička organizacija, a ekonomije nekih država izuzetno zavise od turizma.

Sporo otvaranje država za turiste

Početkom juna je svega 3 odsto turističkih destinacija počelo pripreme za dolazak stranih gostiju. Istraživanje, koje je obuhvatilo 217 turističkih destinacija u svetu, navodi da je tek desetak počelo da ublažava mere za dolazak gostiju iz inostranstva.

To znači da je potpuno zatvoreno 75 odsto turističkih destinacija ne samo za strane, već i za domaće turiste, a oko 40 odsto njih je pod karantinom već deset nedelja. Istraživanje navodi da je četvrtina destinacija nedostupna za turiste već 14 nedelja i duže.

Neke države, kao što je Gruzija, ublažile su mere za dolazak stranih i domaćih turista u potpunosti, ali od 1. jula.

U Aziji najčešća otvaranja

Iako se mere popouštanja u svetu razlikuju shodno zdravstvenoj situaciji, slika u turizmu je veoma slična. Praktično, u svim regionima u svetu je zatvoreno više od dve trećine turističkih odredišta.

Najteža situacija je na američkom kontinentu, gde je potpuno zatvoreno 86 odsto turističkih destinacija, u Evropi je pod potpunim karantinom njih 74 odsto, a isti procenat beleži i Afrika. Na primer, u Egiptu su hoteli otvoreni za domaće turiste, ali rade sa smanjenim kapacitetom.

Što se tiče Bliskog Istoka, ako ga uzmemo da nije deo Azije, u njemu je još uvek zatvoreno 70 odsto turističkih mesta, dok je najmanje takvih (67%) u Aziji (ostatku) i na Pacifiku.

Turisti
Ovako može da se sedi samo na 3 odsto turističkih destinacija u svetu, dok ostalima ne može ni da se priđe

Sa druge strane Šri Lanka se otvara samo za određene turiste koji će odsedati u luksuznim hotelima.

Isto tako, na brojnim destinacijama u svetu i dalje su na snazi zabrane putovanja unutar zemlje, suspenzije avio letova, obavezna samoizolacija i boravak u karantinu onih koji dolaze iz neke druge države.

Oprez u turizmu

U izveštaju Svetske turističke organizacije se ističe da što je turizam važniji za nacionalnu ekonomiju, to je oprez u merama koje se preduzimaju radi suzbijanja zaraze koronom veći, uključujući i još uvek potpuno zatvorene granice, prenosi Biznis i finansije.

Ovakvi potezi su logični, ako se uzme da eventualni propusti mogu dodatno uništiti šanse za oporarvak na još duži period.

Otud stručnjaci UNWTO pozivaju vlade da zajedno sa privatnim sektorom, pored finansijske podrške za oporaravak turističke i ugostiteljske industrije, sačine planove koji će omogućiti da se uz zdravstvenu prevenciju obezbedi i polako vraćanje u život turističkih odredišta.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare