Vesti

MTTT: Srbiju u 2018. godini posetilo skoro 3.500.000 turista

Novi Sad

Nakon što se sumira sva prikupljena statistika, očekuje se da će Srbija ove godine registrovati 3.400.000 turista koji su posetili našu zemlju, o čemu smo već pisali.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić rekao je na dodeli nagrada „Turistički cvet“ da Srbija iz godine u godinu beleži sve veći rast u turizmu, navodeći da je u poslednjih pet godina broj turista porastao za 55 odsto, a broj stranih gostiju za čak 65 odsto.

Prema podacima Ministartva turizma primetan je i porast broja noćenja koji je od 2014. porastao za 56 odsto, kao i devizni priliv između 55 i 56 odsto. U prethodnih pet godina izgrađeno je 126 novih hotela, od kojih je 23 otvoreno ove godine. Ovi podaci na kraju godine se donekle podudaraju sa projekcijom Ministarstva da će 2018. godina biti do sada najbolja godina za srpski turizam.

– Ako pogledate ove brojke imamo puno razloga da budemo zadovoljni, budući da turizam predstavlja važan potencijal za razvoj zemlje, istakao je Ljajić.

Činjenica da su takvi rezultati turistički uspeh samo pet destinacija, a to su Beograd, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Kopaonik i Zlatibor, koji čine nekih 50 do 55 odsto pomenute statistike, govori da moramo da proširimo njihov broj, a kao potencijalne nove turističke destinacije od ove godine javljaju se Sokobanja i Niš.

Zlatibor
Zlatibor je jedna od pet najposećenijih destinacija u Srbiji

Sokobanja je za deset meseci ove godine u broju stranih noćenja prestigla Novi Sad i Kopaonik.

– Tih sedam destinacija ostvaruju 62 odsto od ukupnog broja turista. U planu je da u naredne dve godine uz ovih sedam turističkih destinacija pridružimo još tri koje će do 2020. sigurno biti u top 10 destinacija u Srbiji, a to su Donje Podunavlje, Palić i Divčibare, rekao je Ljajić.

Ministar je najavio da u subotu počinje izgradnja velnes i spa centra u Paliću, a vrednost projekta od kog se očekuje da oživi Palić je devet miliona evra.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović rekla je da je ovo četvrta godina za redom kako ukupan broj turista u Srbiji ima dvocifreni rast, dok devizni priliv treću godinu za redom prelazi milijardu evra.

– O Srbiji kao o aktuelnoj turističkoj destinaciji priča i Evropa. Na sednici Evropske turističke komisije od 33 članice Srbija je predstavljena kao četvrta zemlja po procentu rasta turista i prva zemlja po procentu rasta kada su turisti iz Kine u pitanju, ukazala je Labovićeva.

Nagradu „Turistički cvet“, koju Turistička organizacija Srbije dodeljuje za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u Srbiji dobile su Ljubičevske konjičke igre iz Požarevca za najbolju manifestaciju, kao najbolja turistička agencija proglašen je „Robinzon“ iz Beograda, u kategoriji najboljih hotela nagradu je dobio Hotel „Premijer Akva“ u Vrdniku, „Ivanjički konaci“ su najbolji ugostiteljski objekat za smeštaj, dok je najbolja organizacija koja je doprinela unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga Beogradski sajam.

Turistička organizacija grada Novog Sada proglašena je za najbolju turističku organizaciju u Srbiji i uručena joj je nagrada „Turistički cvet“ koju je Turistička organizacija Srbije dodelila po 39. put.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare