Srbija Vesti

Srpski pasoš poželjniji od ruskog i turskog, ali ne i japanskog koji je najtraženiji na svetu

Japan

Moć jedne zemlje, između ostalog, zavisi i od broja destinacija koje njeni državljani mogu da posete bez vize ili sa vizom po dolasku. Prema rang listi poželjnosti posedovanja pasoša neke zemlje, odnosno Henley Passport Indexu, prvo mesto zauzima Japan, dok se srpski pasoš nalazi 38 mesta niže, kotirajući se bolje od ruskog i turskog.

U sistemu po kom za svaku zemlju koju vlasnici pasoša neke države mogu da posete i kada nemaju vizu – ili mogu da je nabave po dolasku – ta država dobija po jedan poen, Japan i Singapur sa 190 poena dele prvo mesto, što je napredak za Singapur, koji je prošle godine, sa poenom manje, bio na drugom mestu.

Kako do novog pasoša čak iako još uvek nije istekao

Na ostalim pozicijama je takođe došlo do izvesnih promena, pa su tako ove godine avanzovale Nemačka i Južna Koreja, koje su prošle – doduše sa istim brojem poena – bile na trećem mestu liste, a sada zauzimaju drugo. Njima se ove godine na toj poziciji pridružila Finska, čiji državljani sa svojim pasošom takođe mogu da putuju u 188 drugih zemalja.

Treće mesto dele Danska, Italija i Luksemburg, čiji stanovnici mogu da posete i bez vize 187 zemalja na svetu, zbog čega su Francusku, sa njenih 186 poena, potisnule na četvrtu poziciju.

Kopenhagen, Danska
Državljanima Danske ne treba viza za 187 zemalja sveta

Francuskoj društvo prave Švedska i Španija čiji državljani za putovanja pre kojih nemaju nameru da se bave vizom takođe mogu takođe da biraju u spektru od 186 zemalja, dok stanovnici Austrije, Holandije i Portugala mogu bez vize u 185 država, pa njihove domovine na ovoj listi dele peto mesto.

Na šestom mestu, sa 184 zemlje čije su im granice širom otvorene, nalaze se Norveška, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Belgija, Kanada, Grčka i Irska, a zbog jednog poena manje, na mestu ispod njih su Češka i Malta.

Državljanima Novog Zelanda 182 ne traže vizu – ili im je daju po dolasku – zbog čega ova ostrvska država zauzima osmu poziciju.

Deveto mesto dele Australija, Litvanija i Slovačka sa 181 poenom, dok družinu top 10 zemalja sa najpoželjnijim pasošem zatvaraju Island, Mađarska, Letonija i Slovenija sa 180 zemalja koje njihovim državljanima ne traže vizu da bi ih primile u goste.

Australija
Australijski pasoš je lepa putna isprava koja otvara gvozdene granice 181 države na svetu

Što se naše zemlje tiče, mi smo sa 131 državom koju je sa srpskim pasošem moguće posetiti – na 39. mestu, gde smo bili i lani, pa se bolje kotiramo od pojedinih suseda. Istini za volju, po jednom drugom sistemu rangiranja zemalja kada je reč o poželjnosti posedovanja nekog pasoša, prošle godine Srbija je bila na 31. mestu.

Primera radi, Severna Makedonija se sa 123 poena nalazi na 45. mestu, odmah iza nje, sa jednim poenom manje je Crna Gora, dok Albanija sa 113 poena zauzima 51. mesto.

S druge strane, Bugarska je ove godine na 17. mestu zahvaljujući tome što njeni državljani sa svojim pasošem, ali bez neophodne vize, mogu u 170 zemalja sveta, što je blagi napredak u odnosu na prošlu godinu kada je sa poenom manje Bugarska bila 18. na listi.

Interesantno je da je Hrvatska nešto lošije rangirana, pa sada ona zauzima 18. mesto. sa svojih 168 poena.

Građanima Srbije i dalje potrebna viza za ove evropske države

Iznenađenje za mnoge će biti i informacija da je srpski pasoš prilično poželjniji od ruskog i turskog, budući da državljani ovih zemalja sa svojim putnim ispravama mogu samo u 117, odnosno 112 zemalja ukoliko nemaju njihove vize, zbog čega se Rusija nalazi na 48. poziciji rang liste, a Turska na 52.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare