Vesti

Srpski pasoš za malo moćniji od Gvatemalskog

Pasoš

Za pasoše se često kaže da su karta za svet, pri čemu sa nekim putnim ispravama možete da posetite daleko više destinacija nego sa bilo kojim drugim. Moć svake od njih zavisi od broja država koje njeni vlasnici mogu da posete bez vize ili sa vizom po dolasku, pa za svaku od takvih dobijaju po jedan poen, a u takvoj sistematizaciji Ujedinjeni Arapski Emirati trenutno zauzimaju 1. mesto, a Srbija 31.

Srpski pasoš poželjniji od ruskog i turskog, ali ne i japanskog koji je najtraženiji na svetu

Top lista poželjnosti svetskih pasoša se stalno menja, ali pojedine države ne silaze sa njenog vrha. Prema rangiranju passportindex-a na prvom mestu se nalaze Ujedinjeni Arapski Emirati, sa čijim je pasošem moguće posetiti 113 zemalja bez vize, u 54 mogu izvaditi vizu tek po dolasku (što zajedno čini 167 poena za ovu bliskoistočnu zemlju bogatu naftom), dok im je ona po redovnoj proceduri potrebna samo za njih 31.

Građanima Srbije i dalje potrebna viza za ove evropske države

Odmah za njima, sa samo jednim poenom manje nalazi se Nemačka, čiji državljani mogu bez vize da posete 127 zemalja, u 39 će je dobiti po dolasku, dok se za 32 zemlje u njihovom slučaju podrazumeva standardna viza.

Pasoš
Poslednja tri mesta zauzimaju Pakistan, Iran i Avganistan

Treće mesto dele Singapur, Danska, Švedska, Luksemburg, Francuska, Finska, Italija, Holandija, Španija, Norveška, Južna Koreja i SAD sa 165 poena koje su dobile zahvaljujući tome što njihovim rezidentima za od 116 do 127 država ne treba pasoš, dok će u od 38 do 49 njih dobiti vizu po dolasku.

Poslednja tri mesta zauzimaju Pakistan, Iran i Avganistan čijim su stanovnicima otvorene granice za, redom, 35, 32 i 29 zemalja na svetu, dok u 27, 25 i 24 mogu dobiti vizu po dolasku, a za 163, 166 i 169 im treba regularna viza.

Od ukupno 95 mesta koje su zauzele sve države sveta, naša se nalazi na 31. sa 126 poena. Državljani Srbije posedujući srpski pasoš mogu bez vize da otputuju u 84 zemlje, u 42 mogu izvaditi vizu i po dolasku, dok im je za 72 potrebna regularna viza.

Kako do novog pasoša čak iako još uvek nije istekao

Sa ovakvom statistikom nalazimo se između Grenade koja je sa svojih 127 poena na 30. mestu, i Dominike, Hondurasa i Gvatemale, koje imaju po 124 poena.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare