Srbija Vesti

Turistički sektor pred zatvaranjem, radnici pred otkazima

Turizam

Teška situacija u turističkim agencijama i turističkom sektoru koja se desila u februaru, prerasla je u alarmantnu: posao u turističkim agencijama i propratnim sektorima, odnosno prodaja aranžmana, hotelskog smeštaja i prevoza su kompletno stali, a ako se okolnosti uskoro ne promene, na vidiku su i otpuštanja radnika.

Ovakva predviđanja je, kako prenosi eKapija, iznela predsednica Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) Gordana Prodić, dodavši da je svemu tome doprinela i neizvesnost oko otvaranja i zatvaranja granica, najava pojačavanja preventivnih mera u Srbiji…

„Ako se nastavi ovako, sigurno će biti otpuštanja i zatvaranja privrednih društava tj. turističkih agencija“, ističe Prodićeva.

Ako se pitate da li su predstavnici države nakon konstatacije da je najugroženija turistička privreda, za istu omogućili neku dodatnu pomoć, osim povoljnih kredita preko Fonda za razvoj – nisu.

„Dobili smo samo ono što su dobili i svi, kao na primer prodavnice prehrane koje su radile i sve vreme vanrednog stanja i stvarale profit, apoteke, benzinske pumpe… Napominjemo da turistička privreda od 15. marta kompletno ne radi“, naglašava Prodić.

Država je dodelila dodatnih 400.000 vaučera i pomogla jednom delu turističke privrede, što je, kako kaže, dodatno ugrozilo rad turističkih agencija, jer se u tom slučaju putnici direktno obraćaju smeštajnim objektima. Trenutno je podeljeno 93.000 vaučera za odmor u Srbiji.

„Poslovna udruženja turističkih agencija su se udružila i tražimo od države dodatni program u vidu bruto plata do 31. decembra 2020. kao i da se donese lex specialis kojim bi bilo omogućeno privrednim društvima da se stave u fazu mirovanja, kao što je to moguće za STR, SZR“, kaže Prodić.

Što se tiče pomenutih povoljnih kredita Fonda za razvoj, namenjenih turističkoj privredi, njih je od 10. juna dobilo svega pet-šest agencija.

„Zahtevi se sporo rešavaju, pa smo tražili da se ubrza rešvanje zahteva za turističke agencije“, napominje predsednica Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije.

Ukoliko dodatnih mera ne bude, Gordana Prodić ističe da nije optimista za poslovanje turističke privrede.

„Ako nam država ne izađe u susret kao sto su i druge države u Evropi dale dodatne mere turističkoj privredi, mnoga privredna društva će biti zatvorena što povlači i zatvaranje mnogih radnih mesta“, zaključuje ona.

Apel za pomoć

S obzirom na to da je poslovanje turističkih agencija, rent-a-car kompanija, vodiča, hotelijera i prevoznika u najvećoj meri obustavljeno, subjekti kao što su  Srbijatransport, HORES, Udruženje turističkih vodiča Srbije i Udruženja turističkih agencija ATAS, ANTAS, UTAS, URA i YUTA uputili su apel u kojem traže hitnu pomoć turističkom sektoru.

„Trenutni pad prometa od preko 90% onemogućava preduzeća iz ovih oblasti da obezbede minimum prihoda za osnovne egzistencijalne potrebe. U ovim sektorima direktno je ugroženo preko 25.000 radnika, a posredno iI više od 60.000 radnika. Turističke agencije i rent-a-car agencije, već duže od 120 dana beleže prihod od nula dinara. Rent-a-car kompanije takođe beleže pad prihoda i prometa u procentu većem od 80%. Hotelijeri i restorateri beleže takođe veliki pad prometa, u restoraterstvu pad je oko 75%, dok je u hotelijerstvu oko 93% pad prometa, pre svega u gradskim hotelima“, navodi se u dopisu upućenom predsedniku Srbije, premijerki i ministru trgovine, turizma i telekomunikacija.

U dopisu se dodaje i da preduzeća u javnom prevozu drumskog saobraćaja takođe beleže pad prihoda i prometa, posebno ona koja se odnose na međudržavni saobraćaj i prevoz turističkih grupa, uz podatak da je pad prometa 98% u organovanim putovanjima u drumskom saobraćaju i međunarodnom saobraćaju.

Potpisnici apela državi predlažu isplatu bruto minimalnih ličnih dohodata u narednih šest meseci, otpis obaveza po osnovu poreza i doprinosa za prva tri meseca opšte pomoći privredi, moratorijum na obaveze prema finansijskim institucijama u narednih devet meseci, dodatna sredstva samo za sektor turizma i transporta u Fondu za razvoj, sa ubrzanom procedurom odobravanja i isplate kredita i odlaganje obaveza plaćanja poreza na imovinu preduzeća i poreza na dobit preduzeća u vremenu trajanja vanrednih okolnosti zbog pandemije Covid-19.

Podsećamo, još u aprilu oko 20 odsto turističkih agencija na teritoriji Zapadnog Balkana više nije radilo zbog posledica pandemije. Od onih koje još radile, 41 odsto izjavilo je da sa postojećim resursima mogu da izdrže još samo tri meseca, a to je do sada.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare