Vesti

Turizam u Srbiji izgubio milijardu evra, oporavak ko zna kada

Ostaci carske palate u Gamzigradu, foto: Uroš Nedeljković

Turizam u Srbiji će 2020. godine zabeležiti gubitak od oko milijardu evra, a prihod turizma u svetu biti najmanje 900 milijardi evra manji nego u 2019. godini, rekao je resorni ministar Rasim Ljajić dodavši da se ove godine u Srbiji očekivao devizni priliv od turizma u iznosu od 1,6 milijardi evra, ali će on najverovatnije iznositi svega 600 miliona evra.

Ministar je u izjavi za Tanjug rekao da se navedenih 600 miliona evra velikim delom odnosi na plaćanja naših radnika koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu i koji su ovde plaćali platnim karticama iz tih zemalja.

Prema njegovim rečima veliko pitanje kada će se srpski turizam vratiti na nivo iz 2019. godine koja je bila rekordna i po deviznom prilivu i poseti i domaćih i stranih turista, a o čemu su Daljine.rs već izveštavale.

Ministar je napomenuo i da će zimska sezona biti godina domaćih turista i da očekuju dobru sezonu. „Naši turistički centri će biti spremni da prime goste, naravno u skladu sa epidemiološkim merama“, kazao je ministar i upozorio da će zimska sezona samo smanjiti, ali ne i nadoknaditi štetu koju smo pretrpeli zbog nedolaska stranih turista ove godine.

Što se tiče pomoći hotelijerima i hotelskom sektoru ministar je izjavio da očekuje da isplata počne počne ove ili početkom sledeće nedelje i naveo da će za 314 hotelijera, koliko ih je ispunilo uslove konkursa, biti isplaćeno nešto više od 10 miliona evra.

Velika šteta u turizmu zbog pandemije korone

Ministar je na konferenciji za novinare sa direktorkom Turističke organizacije Srbije Marijom Labović rekao da se već računaju štete u turizmu na svetskom nivou i da se procenjuje da će manjak međunarodnih putovanja biti veći od 70 odsto, kao i da će, prema procenama, biti potrebno dve i po do četiri godine da u oblasti turizma dođemo na pretkrizni period 2019. godine.

„Koliko će nama biti potrebno, teško je reći“, rekao je ministar i naveo da je važno da što pre stanemo na zelenu granu, a da je i dolazak Mišlena u Srbiju veliki korak u tom pogledu.

Neko će, kaže, reći da nije primereno u uslovima pandemije korona virusa pričati o Mišlenu i njegovom značaju dolaska za turističko pozicioniranje Srbije.

PROČITAJ:  Michelin vodič konačno u Beogradu i Srbiji

„To je utisak samo na prvi pogled iz prostog razloga jer sve što sada radimo zapravo se pripremamo za postkrizni i postkorona period. Želimo da se naš turizam što pre oporavi“, naveo je ministar.

Ljajić je rekao da smo se ove godine zbog pandemije korona virusa okrenuli domaćem turisti, da je u junu, julu i avgustu uprkos korona virusu zabeleženo povećanje broja domaćih gostiju.

U avgustu je, kaže, čak 23 odsto rast domaćih turista u odnosu na avgust 2019. godine i to, dodaje, već znači za oporavak našeg ukupnog turizma i one manje destinacije koje su bile nedovoljno poznate, s ozbirom da je seoski turizam tokom leta doživeo ekspanziju, o čemu su takođe Daljine.rs već pisale.

PROČITAJ:  U Srbiji u avgustu 2020. preko milion noćenja 49% manje u odnosu na prošlogodišnji

„Želimo da se to nastavi i da napravimo od seoskog turizma još jedan turistički proizvod koji će donositi značajan prihod“, naveo je Ljajić.

Može se, kaže, očekivati da će 2021. godine, ako epidemiološka situacija bude bolja, dolazak gostiju iz regiona i da bi to mnogo značilo, jer bi mogao onda da se očekuje dolazak i inostranih gostiju.

„Ne možemo ništa da predvidimo. Realnije je da se 2021. obraćamo domaćem turisti“, kaže Ljajić.

Naveo je da ćemo taj period do povratka gostiju iz regiona i sveta iskoristiti za dodatno pozicioniranje i promociju Srbije na međunarodnom planu čekajući bolje dane za turizam i za nastavak ulaganja u turističku infrastrukturu.

„Želimo da među prvima budemo spremni za dolazak turista iz čitavog sveta. Za to je potrebna kvalitetna ponuda i puno bolja infrastruktura. Nadam se i verujem da ćemo se što pre vratiti tamo gde smo bili i da ćemo moći da izađemo sa rekordnim rezultatima“, zaključio je ministar u izjavi za Tanjug.

Naslovna fotografija: Uroš Nedeljković

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare