Vesti

Turska planira da privuče 75 miliona turista godišnje do 2023. godine

Konija, Turska

Turska do 2023. godine planira da privuče preko 75 miliona turista godišnje i tako ostvari 65 milijardi dolara prihoda od turizma po godini.

Uz rad na podizanju kvaliteta i održivosti, ovaj ambiciozni cilj Turska želi da postigne značajnim povećanjem ulaganja u promociju. Ulaganja u marketinške aktivnosti biće više od deset puta nego prošle godine, a to pokazuju ciljevi revidirane Turističke strategije za 2023. koju je Turska objavila 2007. godine.

Turska kuhinja: Gatronomska destinacija za prave gurmane

Ciljevi su ambiciozni s obzirom da je prošle godine Tursku posetilo oko 40 miliona turista koji su ostavili 29,5 milijardi dolara turističkog prihoda, ali na promet u poslednjih nekoliko godina značajan uticaj je imala geopolitička situacija koja im je snizila i cene i prihode, odnosno pad vrednosti turske lire.

Samo je Istanbul u prvih pet meseci 2019. godine posetilo 5,42 miliona turista, a najviše posetilaca je došlo iz Nemačke, Rusije i Irana.

Prema podacima Svetske turističke organizacije (WTO), Turska je na šestom mestu u svetu po broju turista i na 14. u pogledu prihoda od turizma. Turska ne haje na probleme masovnog turizma, te je u prvih sedam meseci 2019. godine ugostila više od 24,69 miliona stranih turista, pokazuju podaci turskog Ministarstva kulture i turizma.

U odnosu na 2018. godinu to je rast od 14,1 odsto, te će se nova strategija bazirati na povećanju prihoda i novim tržištima.

Istanbul je bio Konstantinopolj

Planira se povećanje prihoda kroz rast potrošnje po posetiocu sa 65 prosečnih dolara dnevno u prošloj godini na ambicioznih 86 dolara u 2023. godini.

Najveća novost je značajno povećanje budžeta za promociju, za što će biti zadužena nedavno osnovana Turska agencija za promociju i razvoj turizma. Iznos je već u ovoj godini povećan sa 18 miliona dolara na 72 miliona dolara u 2019. godini.

Agencija će 2020. godine za promotivne aktivnosti raspolagati sa 180 miliona dolara, a do 2023. godine sa čak 220 miliona dolara.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
PROČITAJ:  Turistička sezona loša, najviše turista u Crnoj Gori

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.