Boravak u prirodi

U kojim godinama ljudi prestaju da budu avanturisti

Prema istraživanjima u Ujedinjenom Kraljevstvu, avanturizam je oročen. Iako je u pitanju otkriće koje je za istinske avanturiste krajnje uvredljivo, prenosimo njegove rezultate, a vi nam oprostite – iskupićemo se.

U anketi kojoj je podvrgnuto 2.000 ljudi, a po narudžbini jedne britanske televizijske stanice, 36 odsto njih izjavilo je da im je preuzimanje rizika postalo manje privlačno kada su ušli u svoje tridesete. Konkretno, u starosnoj dobi od 34 godine.

Polovina ispitanika navela je da je to delimično zbog činjenice da su osećali kako protokom vremena njihova fizička spremnost sve više slabi, dok je više od 30 odsto njih kao „glavnog krivca“ izdvojilo čin zasnivanja porodice, jer je ona umanjila njihov poriv za avanturom.

Dobar deo anketiranih je rekao da su posle 34. bili sve manje zainteresovani za avanturizam
Dobar deo anketiranih je rekao da su posle 34. bili sve manje zainteresovani za avanturizam

Jedan od zanimljivijih odgovora dalo je 15 odsto anketiranih koji su rekli da se ne bi usudili da krenu na riskantan put ili učestvuju u nekoj opasnoj aktivnosti, ako bi to na bilo koji način moglo da utiče na njihovu karijeru.

Ipak, rezultati istraživanja nisu toliko negativni, već je stvar u percepciji, budući da skoro trećina Britanaca i dalje čezne za navalom adrenalina koju pružaju ekstremne aktivnosti, i da što se njih tiče nema razloga za „usporavanje“ i odricanje od avanturizma.

PROČITAJ:  Prvenstvo Balkana u planinarskoj orijentaciji od 29. septembra na Zlatiboru

Svaki šesti Britanac koji je učestvovao u istraživanju naveo je da je, pre nego što je odustao od svog avanturizma, uživao u skijanju, a svaki peti – u šetnji i planinarenju, odnosno vožnji bicikla. Dodatno pitanje koje im je trebalo postaviti jeste „ako ste to toliko voleli, zašto ste ga se odrekli?“

S obzirom da je starosna kategorija samo broj, a avantura stanje uma – a i rekli smo da ćemo se iskupiti – predlažemo vam nekoliko varijanti aktivnog odmora.

PROČITAJ:  Bali želi da zabrani planinarenje turistima

Šetnja do Maču Pikču

Ako ste u kondiciji, ovo bi mogla biti avantura vašeg života, pri čemu je kvalifikovani turistički vodič od ključnog značaja za uživanje u ekspediciji po Andima.

Šetnja do Maču Pikču
Kvalifikovani vodič je od ključnog značaja za uživanje u ekspediciji po Andima

Plivajte sa svinjama na Bahamima – a možete i bez njih

Ova varijanta u mnogim turističkim agencijama ide u paketu sa plivanjem sa ajkulama, po ne tako visokoj ceni, pa ko sme…

Plivajte sa svinjama na Bahamima
Kome su svinje bezveze, može da pliva i sa ajkulama

Noćno ronjenje na Kozumelu

Ako se nađete u Meksiku, možete sedeti pored bazena ili na plaži i piti margarite, a možete otići i na noćno ronjenje sa morskim stvorenjima. Noću. U mraku.

Uz vodiča tj. instruktora, ne samo da se nećete udaviti, već ćete videti ono što mogu adekvatno da opišu samo oni koji su to već iskusili, a pošto mi još nismo, prevešćemo za vas rečenicu u kojoj se kaže da možete da očekujete jastoge, kraljevske rakove, fluorescentne planktone… i celu jednu novu dimenziju koja se otvara čim zađe sunce.

Noćno ronjenje na Kozumelu
… A ako su vam bezveze i ajkule, plivajte sa jastozima, kraljevskim rakovima i fluorescentnim planktonima

Vozite se sankama koje vuku psi

Ukoliko ste zainteresovani za efektan beg od svakodnevnice, uputite se do Vermonta i piktoresknog mestašca Stou, poznatog skijaškog centra, jer ćete tamo na moći da se sankate sa psima – na sankama koje oni vuku. A ako sneg baš i nije ono što vas preterano zanima, u Stou možete otići na proleće ili leto. Nećete se pokajati.

Vozite se sankama koje vuku psi
Stou nudi sneg i predivnu prirodu, pa odaberite

Tura džipom kroz rased San Andreas

Palm Springs nije samo gradić u središtu Kalifornije, već i dom nečemu što može prilično da vas uzdrma, figurativno i bukvalno – rasedu San Andreas.

PROČITAJ:  Gruzija beleži rast broja posetilaca u zaštićenim područjima
Tura džipom kroz rased San Andreas
Za najhrabrije, Autor: Hear2heaL / Wikipedia

Oni koji imaju petlju da se upuste u akciju koja podrazumeva rased po kom će jednog dana pući Kalifornija, tokom ove avanture – osim možda sa zemljotresom – imaće priliku da se susretnu sa većim brojem zvečarki od onog koji bi sebi inače poželeli, pa budite spremni za nalet adrenalina i šok terapiju prirodom. Ili zaboravite ovaj poslednji predlog.

PROČITAJ:  Lukla: Najopasniji aerodrom na svetu

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare