Vesti

U ove zemlje će moći da se putuje uprkos korona virusu

Putovanje, mapa, odmor, letovanje

Turisti i putnici iz Evrope će uglavnom moći da putuju na letnje destinacije na svom evropskom kontinentu, i to ako ne dolaze iz zemalja u kojima je zaraza Covid-19 prilično rasprostranjena.

Širenje korona virusa još nije zaustavljeno i još uvek postoji rizik od drugog talasa pandemije. Međutim, mnoge zemlje, a posebno one koje zavise od turizma, moraju da otvore svoje granice s obzirom na to da im je sektor putovanja i turizma presudan za ekonomiju, odnosno njihov udeo u BDP-u zemlje je visok.

  Air France nastavlja da leti za SAD

Tako, CNBC donosi listu zemalja u koje će se ovog leta moći slobodnije putovati, što ne znači da neće biti određenih pravila i restrikcija.

Putovanje u evropske destinacije za vreme korona virusa

Pod pretpostavkom da će naši sugrađani najviše putovati po Starom kontinentu, na vrh ove liste stavili smo evropske destinacije. U neke od ovih država Evropljani već mogu da putuju, a od prvog jula to će moći da čine i oni sa drugih kontinenata, prenosi Biznis i finansije.

Očekuje se da će zemlje postepeno ukidati zabrane, i to prvo za one koji dolaze iz zemalja sa malim brojem zaraženih, dakle, kako sada izgleda, ne za putnike iz Srbije.

  Tajland uveo elektronsku vizu po dolasku

Italija i Bugarska su već otvorile svoje granice za turiste iz većine evropskih zemalja. Austrija, Hrvatska, Kipar, Mađarska, Crna Gora, Portugalija, Slovenija i Slovačka takođe primaju posetioce ali sa liste zemalja koje nemaju mnogo zaraženih.

Sledeće nedelje Nemačka će otvoriti svoje granice za stanovnike 31. evropske države, Grčka za turiste iz 29. zemalja, a Holandija za 12 članica EU.

Budući da veliki broj naših sugrađana letuje u Grčkoj, treba imati u vidu da će do 30. juna oni koji doputuju na njenu teritoriju iz zemalja sa visokom stopom zaraženih morati da urade test na korona virus.

Island, Belgija i Švajcarska će početi da primaju putnike iz članica EU i onih koje pokriva Šengenski sporazum. Ovo će dozvoliti i Španija, ali u julu.

  Ryanair protiv Skyscanner-a: Moraju se prikazivati skriveni troškovi avio-karata, kaže sud

Daleke destinacije

Većina karipskih ostrva je već otvorena za turiste, ali uz priloženi negativni test na korona virus 48 sati pred put. Jamajka se otvara 5. juna, a tada će i Bahami početi da primaju jahte i privatne avione, dok će za ostale, one plićeg džepa, odlazak tamo biti moguć od 1. jula.

Slično će učiniti i Sejšeli – tamo sada mogu otići oni sa jahtama i privatnim avionima, a od jula će moći i turisti koji putuju komercijalnim letovima.

Šri Lanka otvara svoje granice od prvog avgusta uz dokaz da turisti imaju zdravstveno osiguranje, da planiraju da ostanu bar pet noći, i najvažnije – da su negativni na korona virus.

  Putujte, duvajte travu i budite plaćeni za to: Ovo nije fantazija već oglas za posao

Putovanja po Srbiji

Kako stvari stoje i ukoliko ne dođe do pogoršavanja epidemiološke situacije, dosta naših građana se odlučuje da provede odmor ili putuje po Srbiji. Za sada deluje da su ugašena sva veća žarišta virusa u našoj zemlji, ali građani neka budu oprezni i prate epidemiološku situaciju iz dana u dan.

  Sicilija plaća turistima polovinu avio-karte da dođu

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama

Jedan komentar

  • Covid-19 obara sve pred sobom pa i avio kompanije.Danas da preko privatne avio-kompanije iznajmis privatni let tesko da stignes na zeljenu destinaciju jer svi traze papir na uvid da li si zarazen korona virusom.

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.