Vesti

U ove zemlje će moći da se putuje uprkos korona virusu

Putovanje, mapa, odmor, letovanje

Turisti i putnici iz Evrope će uglavnom moći da putuju na letnje destinacije na svom evropskom kontinentu, i to ako ne dolaze iz zemalja u kojima je zaraza Covid-19 prilično rasprostranjena.

Širenje korona virusa još nije zaustavljeno i još uvek postoji rizik od drugog talasa pandemije. Međutim, mnoge zemlje, a posebno one koje zavise od turizma, moraju da otvore svoje granice s obzirom na to da im je sektor putovanja i turizma presudan za ekonomiju, odnosno njihov udeo u BDP-u zemlje je visok.

Tako, CNBC donosi listu zemalja u koje će se ovog leta moći slobodnije putovati, što ne znači da neće biti određenih pravila i restrikcija.

Putovanje u evropske destinacije za vreme korona virusa

Pod pretpostavkom da će naši sugrađani najviše putovati po Starom kontinentu, na vrh ove liste stavili smo evropske destinacije. U neke od ovih država Evropljani već mogu da putuju, a od prvog jula to će moći da čine i oni sa drugih kontinenata, prenosi Biznis i finansije.

Očekuje se da će zemlje postepeno ukidati zabrane, i to prvo za one koji dolaze iz zemalja sa malim brojem zaraženih, dakle, kako sada izgleda, ne za putnike iz Srbije.

Italija i Bugarska su već otvorile svoje granice za turiste iz većine evropskih zemalja. Austrija, Hrvatska, Kipar, Mađarska, Crna Gora, Portugalija, Slovenija i Slovačka takođe primaju posetioce ali sa liste zemalja koje nemaju mnogo zaraženih.

Sledeće nedelje Nemačka će otvoriti svoje granice za stanovnike 31. evropske države, Grčka za turiste iz 29. zemalja, a Holandija za 12 članica EU.

Budući da veliki broj naših sugrađana letuje u Grčkoj, treba imati u vidu da će do 30. juna oni koji doputuju na njenu teritoriju iz zemalja sa visokom stopom zaraženih morati da urade test na korona virus.

Island, Belgija i Švajcarska će početi da primaju putnike iz članica EU i onih koje pokriva Šengenski sporazum. Ovo će dozvoliti i Španija, ali u julu.

Daleke destinacije

Većina karipskih ostrva je već otvorena za turiste, ali uz priloženi negativni test na korona virus 48 sati pred put. Jamajka se otvara 5. juna, a tada će i Bahami početi da primaju jahte i privatne avione, dok će za ostale, one plićeg džepa, odlazak tamo biti moguć od 1. jula.

Slično će učiniti i Sejšeli – tamo sada mogu otići oni sa jahtama i privatnim avionima, a od jula će moći i turisti koji putuju komercijalnim letovima.

Šri Lanka otvara svoje granice od prvog avgusta uz dokaz da turisti imaju zdravstveno osiguranje, da planiraju da ostanu bar pet noći, i najvažnije – da su negativni na korona virus.

Putovanja po Srbiji

Kako stvari stoje i ukoliko ne dođe do pogoršavanja epidemiološke situacije, dosta naših građana se odlučuje da provede odmor ili putuje po Srbiji. Za sada deluje da su ugašena sva veća žarišta virusa u našoj zemlji, ali građani neka budu oprezni i prate epidemiološku situaciju iz dana u dan.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sale

Covid-19 obara sve pred sobom pa i avio kompanije.Danas da preko privatne avio-kompanije iznajmis privatni let tesko da stignes na zeljenu destinaciju jer svi traze papir na uvid da li si zarazen korona virusom.