Vesti

Urušio se deo Carigradskih bedema u Istanbulu

Zidovi Konstantinopolja

Jedna od kula Carigradskih bedema u Istanbulu se urušila jer antičke zidine nisu izdržale zub vremena.

Deo jedne od najpoznatijih turističkih atrakcija u Istanbulu i najmonumentalnijih primera fortifikacione arhitekture na svetu, u blizini 10. Jil avenije u Petom distriktu, u toku vikenda urušio se pod nepoznatim okolnostima. Ono što je vidljivo jesu duboke pukotine u delovima zidova koji su nekada činili kulu.

Carigradske bedeme je izgradio Konstantin Veliki u četvrtom veku, ali su konačnu formu njegovi zidovi dobili dorađivanjima koja su sprovođena tokom vremena. Dupli zidovi i tuneli među njima smatrani su za neosvojive jer su tokom svoje milenijumske uloge u zaštiti Carigrada čuvali Konstantinopolj, a potom i Vizantijsko carstvo od neprijatelja.

Stari grad u kom se nalazila je okružen 22 kilometra dugim zidom podeljenim u tri glavne sekcije – Kopneni bedemi na zapadu, Zlatni rog na severu i Mramorni bedemi na jugu i istoku. U svakoj od njih nalazi se više od 90 kula, a ona koje više nema nalazila se u zapadnom delu.

Carigradski bedemi, Istanbul
Rekonstruisani deo zidina, foto: Bigdaddy1204

Kao jedan od najdužih istorijskih spomenika na svetu, ove antičke zidine koje okružuju Stari grad Istanbula oduvek su privlačile pažnju domaćih i stranih turista.

Mnogi delovi antičkih zidina su i dalje postojani, dok su se pojedini ranije urušili ili im je u toku restauracija u modernom dobu promenjen izgled.

Turski ministar kulture i turizma ranije ove godine najavio je da će deo antičkih zidina koji okružuju Topkapi palate biti rekontruisani, za šta je namenjeno 25 miliona turskih lira (5,1 milion dolara).

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.