Vesti

Urušio se deo Carigradskih bedema u Istanbulu

Zidovi Konstantinopolja

Jedna od kula Carigradskih bedema u Istanbulu se urušila jer antičke zidine nisu izdržale zub vremena.

Deo jedne od najpoznatijih turističkih atrakcija u Istanbulu i najmonumentalnijih primera fortifikacione arhitekture na svetu, u blizini 10. Jil avenije u Petom distriktu, u toku vikenda urušio se pod nepoznatim okolnostima. Ono što je vidljivo jesu duboke pukotine u delovima zidova koji su nekada činili kulu.

Carigradske bedeme je izgradio Konstantin Veliki u četvrtom veku, ali su konačnu formu njegovi zidovi dobili dorađivanjima koja su sprovođena tokom vremena. Dupli zidovi i tuneli među njima smatrani su za neosvojive jer su tokom svoje milenijumske uloge u zaštiti Carigrada čuvali Konstantinopolj, a potom i Vizantijsko carstvo od neprijatelja.

Stari grad u kom se nalazila je okružen 22 kilometra dugim zidom podeljenim u tri glavne sekcije – Kopneni bedemi na zapadu, Zlatni rog na severu i Mramorni bedemi na jugu i istoku. U svakoj od njih nalazi se više od 90 kula, a ona koje više nema nalazila se u zapadnom delu.

Carigradski bedemi, Istanbul
Rekonstruisani deo zidina, foto: Bigdaddy1204

Kao jedan od najdužih istorijskih spomenika na svetu, ove antičke zidine koje okružuju Stari grad Istanbula oduvek su privlačile pažnju domaćih i stranih turista.

Mnogi delovi antičkih zidina su i dalje postojani, dok su se pojedini ranije urušili ili im je u toku restauracija u modernom dobu promenjen izgled.

Turski ministar kulture i turizma ranije ove godine najavio je da će deo antičkih zidina koji okružuju Topkapi palate biti rekontruisani, za šta je namenjeno 25 miliona turskih lira (5,1 milion dolara).

PROČITAJ:  Turska privukla skoro 50 miliona turista 2023. godine
Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare