Vesti

Bez vize u Ujedinjene Arapske Emirate sa srpskim pasošem

Ujedinjeni Arapski Emirati

Državljani Srbije od 12. maja 2019. godine mogu putovati bez vize u Ujedinjene Arapske Emirate, dakle posetiti Dubai i Abu Dabi kao i ostale znamenitosti ove države, kako je to najavljeno u septembru prošle godine.

Naime, kako se zvanično navodi, protokol između Vlada Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o izmenama i dopunama prethodnog Sporazima o ukidanju viza za diplomatske, službene i specijalne pasoše, potpisan u Njujorku 26. septembra 2018. godine, stupio je na snagu 12. maja 2019. godine. Ovim Protokolom proširen je bezvizni režim i na nosioce običnih pasoša obe države, koji imaju pravo na ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji druge države do 90 dana.

Ako putujete u Ujedinjene Arapske Emirate (bez vize) treba da znate

Državljani Srbije koji žele da posete UAE treba da znaju da rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci.

Carinska procedura prilikom ulaska u UAE je brza i efikasna, a lične stvari se ne carine. Iznos, odnosno visina novčanih sredstava po danu ne predstavlja uslov za ulazak u Emirate, ali prilikom unošenja i iznošenja novca potrebno je nadležnim carinskim organima prijaviti sume veće od 100.000 dirhama.

Što se tiče akcizne robe moguće je uneti cigarete u vrednosti od 2.000 dirhama ili maksimalno 400 komada cigareta. Dozvoljen je unos cigara do iznosa od 3.000 dirhama, kao i pokloni, uključujući i parfeme, do iznosa od 3.000 dirhama.

Treba biti oprezan, jer sadržaji koji su štampane stvari, CD ili video filmovi, koji vređaju islamsku veru ili predstavljaju versku propagandu, kao i piratski video i audio materijali, kao i nelegalni računarske softver biće oduzeti prilikom ulaska na teritoriju Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tehnička roba se može unositi uz prethodnu prijavu carinskim organima.

PROČITAJ:  Državljani Albanije u Srbiju samo sa ličnom kartom

Naravno, u UAE nije dozvoljeno unošenje bilo koje droge odnosno narkotika. Isto se odnosi i na oružje i municiju. Zabranjeno je konzumiranje bilo kakvih opijata, čak i preulaska na teritoriju Emirata.

Državljani Srbije koji imaju regulisan privremeni ili stalni boravak u UAE mogu da izvrše zamenu srpske vozačke dozvole za vozačku dozvolu UAE i to bez obaveze polaganja vozačkog ispita, a do tada je moguće voziti bez međunarodne vozačke dozvole, odnosno samo sa srpskom.

Treba napomenuti da državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata mogu da putuju u Srbiju bez vize od 2017. godine.

Ujedinjeni Arapski Emirati su država na Bliskom Istoku koja je bogata naftom i zauzima teritoriju jugoistočnog dela Arabijskog poluostrva uz Persijski zaliv u regionu jugozapadne Azije. Sastoji se od sedam emirata: Abu Dabi, Dubai, Ajman, Šardža, Ras el Hajma, Um el Kajvejn i Fudžejra. Dubai je najnaseljeniji emirat sa 35,6% stanovništva u državi dok Abu Dabi ima najveću površinu. Najnaseljeniji grad u UAE je Dubai sa oko 1,2 miliona stanovnika, dok su ostali veliki gradovi Abu Dabi, Šardža i Fudžaira.

Pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata je jedan od najvrednijih na svetu.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.