Vesti

Uslužni sektor u EU opao za 16,4 odsto, a turizam za 75 odsto

Piće, žurka, ljudi

Uslužni sektor u Evropskoj uniji je drastično smanjen u junu ove godine. Obim usluga je smanjen za 16,4 odsto u junu u odnosu na prekoronski februar, navodi Eurostat.

Turistički sektor je najviše opao i to za 75 odsto, što se posebno odnosi na turističke agencije i tur-operatere koji je opao za 83,6 odsto, vazdušni saobraćaj (73,8 odsto) i usluge pružanja smeštaja (66,4 odsto).

  Evropski turizam se veoma sporo oporavlja

Pad prometa u restoranima iznosio je 38,4 odsto, ali je zbog ponovnog otvaranja restorana i drugih objekata primetan oporavak u junu u odnosu na april. Oporavak je primetan i u uslugama smeštaja, a blago povećanje oseća se i u vazdušnom saobraćaju.

Turistički promet januar-jun 2020, izvor: Eurostat
Turistički promet januar-jun 2020, izvor: Eurostat

Turističke agencije i tur-operatori ostali su na istom nivou u junu kao u aprilu, odnosno ide im baš loše, a takva situacija je i u Srbiji.

Inače, daleke 2017. godine, sektor usluga smeštaja u Evropskoj uniji vredeo je 79 milijardi evra, dok je sektor restorana imao vrednost od 96,4 milijarde evra.

  Grci ne vraćaju uplaćeni novac od aranžmana do 2022. godine

Podsećamo, gubici u turizmu Nemačke, Francuske i Velike Britanije su ogromni, kao uostalom i Italije koja gubi 100 miliona evra dnevno.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama