Vesti

Uslužni sektor u EU opao za 16,4 odsto, a turizam za 75 odsto

Piće, žurka, ljudi

Uslužni sektor u Evropskoj uniji je drastično smanjen u junu ove godine. Obim usluga je smanjen za 16,4 odsto u junu u odnosu na prekoronski februar, navodi Eurostat.

Turistički sektor je najviše opao i to za 75 odsto, što se posebno odnosi na turističke agencije i tur-operatere koji je opao za 83,6 odsto, vazdušni saobraćaj (73,8 odsto) i usluge pružanja smeštaja (66,4 odsto).

PROČITAJ:  Evropski turizam se veoma sporo oporavlja

Pad prometa u restoranima iznosio je 38,4 odsto, ali je zbog ponovnog otvaranja restorana i drugih objekata primetan oporavak u junu u odnosu na april. Oporavak je primetan i u uslugama smeštaja, a blago povećanje oseća se i u vazdušnom saobraćaju.

Turistički promet januar-jun 2020, izvor: Eurostat
Turistički promet januar-jun 2020, izvor: Eurostat

Turističke agencije i tur-operatori ostali su na istom nivou u junu kao u aprilu, odnosno ide im baš loše, a takva situacija je i u Srbiji.

Inače, daleke 2017. godine, sektor usluga smeštaja u Evropskoj uniji vredeo je 79 milijardi evra, dok je sektor restorana imao vrednost od 96,4 milijarde evra.

PROČITAJ:  Japan otvorio granice za sve putnike

Podsećamo, gubici u turizmu Nemačke, Francuske i Velike Britanije su ogromni, kao uostalom i Italije koja gubi 100 miliona evra dnevno.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama AirHelp+ 300X50
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Linkedin mora za poso

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.