Vesti

Italija gubi 100 miliona evra dnevno zbog manjka turista

Manarola, Italija

Italija će zbog pandemije virusa korone izgubiti 36,7 milijardi evra, navodi se u najnovijem izveštaju Svetskog saveta za turizam i putovanja (WTTC).

Sudeći prema izveštaju, broj turista koji pristižu u Italiju opada. Pad broja turista u odnosu na prošlu godinu iznosi neverovatnih 82 odsto. Preneseno u novac, gubici na dnevnom nivou su 100 miliona evra dnevno, odnosno 700 miliona evra na nedeljnom nivou.

PROČITAJ:  Italijanska kuhinja: U Italiji se jede i pije, a izvan nje se ždere i pijanči

Turizam je doprinosio BDP-u Italije sa 13 odsto, odnosno 232,9 milijardi evra. U ovom sektoru Italija zapošljava 3,5 miliona radnika, što je 14,9 odsto ukupne radne snage.

Međutim, procenjuje se da će 2,8 miliona ljudi, koji su zaposleni u ovom sektoru, izgubiti poslove, dok je broj potencijalno izgubljenih radnih mesta na nivou Evropske unije 29 miliona. Inače, da bi se stvorilo milion radnih mesta u turizmu potrebno je povećanje turističkog prometa od 2,7 odsto.

Istorijski centar Venecije svake godine poseti više od 20 miliona turista
Turizam je u Italiji zarađivao 232,9 milijardi evra

Sa ovom sumornom statistikom i realnošću koju ona oslikava, Italiji će biti potrebne godine da se oporavi od krize turizma izazvane virusom korone. Tako će najjači italijanski turistički centri, a to su gradovi Rim, Venecija, Firenca, Torino i Milano, izgubiti 34 miliona turista iz inostranstva i ostati bez značajnih prihoda.

PROČITAJ:  Italija: Bel Paese - Zemlja po meri čoveka

Podsećamo, i druge evropske države trpe značajne gubitke zbog nedostatka turista. Neki od njih će izgubiti i više novca od Italije. Nemačka će izgubiti 38 milijardi evra, Francuska 48 milijardi evra, a Velika Britanija oko 25 milijardi evra, sudeći prema istom izveštaju WTTC-a.

Do skora pretrpani gradovi, poput Praga, sada su sablasno prazni jer u njima žive samo njihovi stanovnici, što je neuobičajena slika. Zbog pandemije, gradovi trpe ogromne gubitke, pogotovo oni koji su bili turističke Meke i koji su zavisili od stranih turista. Sa druge strane na dobitku su mesta van gradova, ali i domaći turizam koji je počeo da pati od sindroma preterane popunjenosti, odnosno prekomernog turizma.

PROČITAJ:  Air Serbia direktni letovi Beograd - Napulj

Italiju je u 2018. godini posetilo je preko 60 miliona turista, ali ove godine se očekivala smanjena poseta sa oko 56 miliona noćenja. Da je ostalo tako, to bi bio najgori rezultat još od 1998. godine, ali ispostavilo se da je situacija još gora. Početna predviđanja su bila da će Italija izgubiti oko 3 milijarde evra od turizma, ali ne lezi vraže.

Da li je sada vreme za šoping u Italiji? Šalimo se!

PROČITAJ:  Najegzotičnija ostrva Evrope - malo drugačija putovanja

Naslovna fotografija: Manarola, Ananthan Loggi / Unsplash

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare