Srbija Vesti

Uvac više nije besplatan: Ovo su cene aktivnosti u rezervatu prirode

Uvac

Vlada Srbije potvrdila je Odluku o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Specijalnog rezervata prirode “Uvac”, kojom je predviđeno plaćanje naknada za obavljanje delatnosti, postavljanje vikendica i drugih objekata, upotrebu vozila na motorni pogon, održavanje manifestacija i aktivnosti, korišćenje imena i znaka, kao i posetu ovom području.

Treba podsetiti da je Specijalni rezervat prirode Uvac rezervat prirode prve kategorije i da se nalazi nalazi na području jugozapadne Srbije. Površine je 7.453 hektara i obuhvata delove teritorija opština Nova Varoš i Sjenica. Stavljen je pod zaštitu je države još 1971. godine kao prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Međutim, zašto se od “izuzetnog značaja” ne bi malo ućarilo, pogotovo time što su dozvoljene mnoge aktivnosti kojima, po našem mišljenju, u specijalnom rezervatu prirode najviše kategorije nije mesto. Na primer, minihidroelektrane, postavljanje bilborda, auto-moto skupovi, prelet i sletanje helikoptera i slično.

Ovu Odluku o naknadama je donelo privredno društvo Rezervat Uvac d.o.o, koje je upravljač zaštićenim prirodnim dobrom Specijalni rezervat prirode “Uvac”, i njome je predviđeno da za objekte turističkih usluga naknada iznosi 10.000 dinara godišnje. Naknada je ista i za marine i sidrišta. Međutim, ukoliko posedujete izletnički brodić platićete naknadu od 30.000 dinara, dok ćete za za čamac do devet metara za sopstvene potrebe i gliser platiti naknadu od 25.000 dinara godišnje.

Uvac
Odluku o naknadama je donelo privredno društvo Rezervat Uvac d.o.o, koje je upravljač zaštićenim prirodnim dobrom Specijalni rezervat prirode “Uvac”, Autor: Lordlazar98 / Wikipedia

Ugostitelji nemaju čemu da se raduju, jer je naknada po ležaju u ugostiteljskim objektima do 1.200 dinara. Kiosci za štampu će se plaćati 4.500, a stanice za otkup proizvoda 6.500 dinara godišnje, dok je godišnja naknada za postavljanje mašina za rezanje građe 100.000 dinara.

Zanimljivo je da je godišnja naknada za proizvodnju električne energije u hidoelektrani 3.600 dinara po hektaru vodoakumulacije. Međutim, iako je dokazano da minihidroelektrane uništavaju reke zauvek, umesto da država Srbija počne sa njihovim uklanjanjem i građanima vrati reke, potvrdom ove Odluke Vlada Srbije zapravo je aminovala njihovo postojanje, pa će vlasnici minihidroelektrana ovom Odlukom plaćati 150.000 dinara po objektu, i to godišnje.

PROČITAJ:  Rtanj stavljen pod zaštitu države, konačno

Nejasna je naknada za helidrom u iznosu od 200.000 dinara, pogotovo s obzirom na to da je prirodni rezervat Uvac stecište zaštićenih beloglavih supova, te nismo sigurni koliko će im prijati da im neko leti oko glave, a neki bi se zapitali – šta će heliodrom u prirodnom rezervatu.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu rezervata, od oko 130 vrsta ptica na prostoru SRP “Uvac” i okoline, beloglavi sup je najznačajnija vrsta. Na Uvcu se nalazi i najveća gnezdeća kolonija u Srbiji i jedna od najvećih na Balkanu. Brojnost beloglavog supa je tokom poslednjih 20ak godina redovno rasla, tako da sada na Uvcu ima oko 450-500 jedinki, odnosno oko 110 gnezdećih parova. Uvac se odlikuje izuzetnim biodiverzitetom i izgleda da će ova vrsta orla lešinara velikih dimenzija, sa rasponom krila i do tri metra, dobiti čelično društvo.

Uvac
Od oko 130 vrsta ptica na prostoru SRP “Uvac” i okoline, beloglavi sup je najznačajnija vrsta, Аutor: Sasapokimica

Dalje, ukoliko želite da ovaj biser prirode iskoristite za snimanje filmova ili reklama, naknada koju ćete plaćati iznosi 20.000 dinara dnevno.

Isto tako, ako u sred prirodnog rezervata želite da postavite bilbord s reklamom za paštetu ili uslugu mobilnog operatrera, naknada za postavljanje bilborda i to po metru kvadratnom iznosi 35.000 dinara.

Za svaki kvadratni metar vikendice, vile i drugih objekata za porodični odmor godišnje će se plaćati 120 dinara. Objekti na vodi će godišnje plaćati naknadu u iznosu od 1.200 dinara po kvadratnom metru.

Kamp prikolice i kamperi godišnje treba da izdvoje 3.800 dinara, ali je nejasno kako se plaća naknada ako neko kamperom dođe na nekoliko dana.

Dan auto-moto priredbi će koštati 45.000, ali se ne navodi šta će tačno auto-moto priredbe u specijalnom rezervatu prirode. Isto tako, organizatori sportskih, turističkih i kulturnih manifestacija plaćaće naknadu od 25.000 dinara dnevno.

Svi prihodi od navedenih naknada prema ovoj Odluci, pripadaju upravljaču Specijalnog rezervata prirode “Uvac”, a koriste se za njegovo unapređenje i zaštitu. O rezervatu se stara i Fond za zaštitu ptica grabljivica „Beloglavi sup“ iz sedištem u Novoj Varoši.

S obzirom na to da je Uvac dobro od izuzetnog značaja, svaka aktivnost koja može narušiti ekosistem je strogo zabranjena, ali izgleda samo dok se ne plati.

Autor naslovne fotografije: Oljaa lo / Wikipedia

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.