Srbija Vesti

Uvac više nije besplatan: Ovo su cene aktivnosti u rezervatu prirode

Uvac

Vlada Srbije potvrdila je Odluku o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Specijalnog rezervata prirode „Uvac“, kojom je predviđeno plaćanje naknada za obavljanje delatnosti, postavljanje vikendica i drugih objekata, upotrebu vozila na motorni pogon, održavanje manifestacija i aktivnosti, korišćenje imena i znaka, kao i posetu ovom području.

Treba podsetiti da je Specijalni rezervat prirode Uvac rezervat prirode prve kategorije i da se nalazi nalazi na području jugozapadne Srbije. Površine je 7.453 hektara i obuhvata delove teritorija opština Nova Varoš i Sjenica. Stavljen je pod zaštitu je države još 1971. godine kao prirodno dobro od izuzetnog značaja.

PROČITAJ:  Održivi turizam i prepreke za rast

Međutim, zašto se od „izuzetnog značaja“ ne bi malo ućarilo, pogotovo time što su dozvoljene mnoge aktivnosti kojima, po našem mišljenju, u specijalnom rezervatu prirode najviše kategorije nije mesto. Na primer, minihidroelektrane, postavljanje bilborda, auto-moto skupovi, prelet i sletanje helikoptera i slično.

Ovu Odluku o naknadama je donelo privredno društvo Rezervat Uvac d.o.o, koje je upravljač zaštićenim prirodnim dobrom Specijalni rezervat prirode „Uvac“, i njome je predviđeno da za objekte turističkih usluga naknada iznosi 10.000 dinara godišnje. Naknada je ista i za marine i sidrišta. Međutim, ukoliko posedujete izletnički brodić platićete naknadu od 30.000 dinara, dok ćete za za čamac do devet metara za sopstvene potrebe i gliser platiti naknadu od 25.000 dinara godišnje.

Uvac
Odluku o naknadama je donelo privredno društvo Rezervat Uvac d.o.o, koje je upravljač zaštićenim prirodnim dobrom Specijalni rezervat prirode „Uvac“, Autor: Lordlazar98 / Wikipedia

Ugostitelji nemaju čemu da se raduju, jer je naknada po ležaju u ugostiteljskim objektima do 1.200 dinara. Kiosci za štampu će se plaćati 4.500, a stanice za otkup proizvoda 6.500 dinara godišnje, dok je godišnja naknada za postavljanje mašina za rezanje građe 100.000 dinara.

Zanimljivo je da je godišnja naknada za proizvodnju električne energije u hidoelektrani 3.600 dinara po hektaru vodoakumulacije. Međutim, iako je dokazano da minihidroelektrane uništavaju reke zauvek, umesto da država Srbija počne sa njihovim uklanjanjem i građanima vrati reke, potvrdom ove Odluke Vlada Srbije zapravo je aminovala njihovo postojanje, pa će vlasnici minihidroelektrana ovom Odlukom plaćati 150.000 dinara po objektu, i to godišnje.

PROČITAJ:  Rtanj stavljen pod zaštitu države, konačno

Nejasna je naknada za helidrom u iznosu od 200.000 dinara, pogotovo s obzirom na to da je prirodni rezervat Uvac stecište zaštićenih beloglavih supova, te nismo sigurni koliko će im prijati da im neko leti oko glave, a neki bi se zapitali – šta će heliodrom u prirodnom rezervatu.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu rezervata, od oko 130 vrsta ptica na prostoru SRP „Uvac“ i okoline, beloglavi sup je najznačajnija vrsta. Na Uvcu se nalazi i najveća gnezdeća kolonija u Srbiji i jedna od najvećih na Balkanu. Brojnost beloglavog supa je tokom poslednjih 20ak godina redovno rasla, tako da sada na Uvcu ima oko 450-500 jedinki, odnosno oko 110 gnezdećih parova. Uvac se odlikuje izuzetnim biodiverzitetom i izgleda da će ova vrsta orla lešinara velikih dimenzija, sa rasponom krila i do tri metra, dobiti čelično društvo.

Uvac
Od oko 130 vrsta ptica na prostoru SRP „Uvac“ i okoline, beloglavi sup je najznačajnija vrsta, Аutor: Sasapokimica

Dalje, ukoliko želite da ovaj biser prirode iskoristite za snimanje filmova ili reklama, naknada koju ćete plaćati iznosi 20.000 dinara dnevno.

Isto tako, ako u sred prirodnog rezervata želite da postavite bilbord s reklamom za paštetu ili uslugu mobilnog operatrera, naknada za postavljanje bilborda i to po metru kvadratnom iznosi 35.000 dinara.

Za svaki kvadratni metar vikendice, vile i drugih objekata za porodični odmor godišnje će se plaćati 120 dinara. Objekti na vodi će godišnje plaćati naknadu u iznosu od 1.200 dinara po kvadratnom metru.

PROČITAJ:  Planina Olimp uskoro postaje UNESCO spomenik kulturne i prirodne baštine

Kamp prikolice i kamperi godišnje treba da izdvoje 3.800 dinara, ali je nejasno kako se plaća naknada ako neko kamperom dođe na nekoliko dana.

Dan auto-moto priredbi će koštati 45.000, ali se ne navodi šta će tačno auto-moto priredbe u specijalnom rezervatu prirode. Isto tako, organizatori sportskih, turističkih i kulturnih manifestacija plaćaće naknadu od 25.000 dinara dnevno.

Svi prihodi od navedenih naknada prema ovoj Odluci, pripadaju upravljaču Specijalnog rezervata prirode “Uvac”, a koriste se za njegovo unapređenje i zaštitu. O rezervatu se stara i Fond za zaštitu ptica grabljivica „Beloglavi sup“ iz sedištem u Novoj Varoši.

PROČITAJ:  Reka Vjosa proglašena za nacionalni park: Pobeda ekologa

S obzirom na to da je Uvac dobro od izuzetnog značaja, svaka aktivnost koja može narušiti ekosistem je strogo zabranjena, ali izgleda samo dok se ne plati.

Autor naslovne fotografije: Oljaa lo / Wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare