Vesti

Niže cene rominga od 1. jula za BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i Kosovo*

Roming

Ukoliko putujete u neku od zemalja Zapadnog Balkana, od 1. jula 2019. godine očekujte niže cene međusobnog telefonskog saobraćaja, dok bi 2021. godine troškovi rominga trebalo potpuno da nestanu, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Inače, u državama EU roming je potpuno ukinut s obzirom na zajedničko EU tržište. Tako je po ugledu na EU, pokrenuta inicijativa da roming bude ukinut i u zemljama Zapadnog Balkana, jer su i one vezane sporazumom o zajedničkom tržištu. Srpski ministar je za „Dnevni avaz“ rekao da je sporazum o tome skoro u celosti usaglašen i najavio njegovo potpisivanje u aprilu u Beogradu.

„Sporazum predviđa da cene roming poziva neće prelaziti 0,19 evra po minutu, 0,06 evra po SMS poruci i 0,20 evra po megabajtu za korišćenje interneta. Znači, cene mogu biti samo niže od tih, a nikako više“, objasnio je ministar.

PROČITAJ:  Srbima od 2021. godine ponovo potrebne "vize" za EU

Upitan obuhvata li ukidanje rominga i pozive prema Evropskoj uniji i od nje, ministar odgovara da je ta „priča na nešto dužem štapu“.

„U izjavi podrške Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan, koja je potpisana u maju prošle godine u Sofiji, istaknuta je i podrška implementaciji plana za olakšavanje smanjenja troškova rominga između našeg regiona i EU. Međutim, Evropska komisija bila je fokusirana da bude potpisan ovaj sporazum za ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu, a kada se to desi, da se onda otvori i pitanje ukidanja rominga između nas i EU“, rekao je ministar.

On je rekao i da do sada nije bilo spremnosti Evropske komisije da udovolji našim zahtevima da se uredba o ukidanju rominga EU odnosi i na zemlje koje se nalaze u procesu pridruživanja EU, odnosno na Zapadni Balkan.

„Kada bi se to dogodilo, bila bi to najdirektnija i najopipljivija podrška koju bi mogli osetiti građani na Zapadnom Balkanu“, pojasnio je potpredsednik Vlade Srbije.

Cene rominga mobilnih operatera: Pošto kilo interneta i da li sledi bankrot zbog poziva iz rominga

Međutim, on je istakao da će građani osetiti znatne uštede već u ovom prelaznom razdoblju, a posebno od 2021. godine. Potrošači će tada, kako je rekao, plaćati identične cene onima koje plaćaju unutar svoje matične mreže.

Kao primer, ministar je naveo da su pozivi u romingu iz Crne Gore, BiH i Makedonije prema Srbiji trenutno 28,5 dinara (0,51 KM), a da u prelaznom periodu neće moći biti viši od 22 dinara po minuti.

Iz Albanije, pozivi prema ove četiri zemlje, kako je objasnio, trenutno su oko 150 dinara po minuti.

„Inače, u Srbiji od ukupnog roming saobraćaja, 70 odsto se odnosi na Zapadni Balkan. U BiH čak 40 posto ukupnih telekomunikacionih prihoda čine telefonski i internetski roming. Zato nije ni čudo što operateri nisu oduševljeni, ali će građani svakako biti na dobitku“, rekao je ministar.

PROČITAJ:  Zeleni karton više nije potreban za ulazak u Bosnu i Hercegovinu

Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija od 2014. godine su krenule u postepeno snižavanje cena roming usluga. Cene mobilnog telefonskog saobraćaja između ove četiri zemlje regulisane su sporazumom i tu nije bilo većih iskakanja.

„Pokušaji ove četiri zemlje da privole Evropsku komisiju da se Uredba EU o cenama rominga odnosi i na Zapadni Balkan nije uspela, pa smo imali situaciju da su naše cene poziva u romingu bile više šest puta, a internet čak 25 puta u odnosu na EU“ – precizirao je ministar Ljajić, odgovarajući na pitanje o preskupim pozivima prema EU.

PROČITAJ:  Stari grad u Budvi više nije besplatan, ovo su cene

Dakle, ukoliko putujete u šest zemalja Zapadnog Balkana, a to su Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo*, očekujte niže cene rominga od 1. jula, ali s nestrpljenjem čekamo 2021. godinu kada će roming biti potpuno ukinut.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.