Vesti

Viza za Iran vakcinisanim putnicima?

Isfahan, Iran

Vize za Iran za vakcinisane turiste uskoro bi mogle biti izdavane strancima koji žele da posete ovu zemlju. Šef iranskog udruženja turoperatora, Irahim Pourfaraj, zatražio je od iranske vlade da započne sa izdavanjem turističkih viza i to za turiste koji su potpuno vakcinisani protiv korona virusa.

PROČITAJ:  Broj stranih turista u Iranu povećao se za 50 odsto

Razlog za ovaj zahtev je taj što iranski turizam trpi velike gubitke zbog pandemije, a Pourfaraj se požalio i da će nastavak takvog trenda rezultirati gubitkom međunarodnih turističkih tržišta više nego ranije.

On je za Teheran Tajms izjavio da bi Ministarstvo zdravlja Irana i Nacionalni centar za kontrolu koronavirusa barem mogli da se slože sa zahtevom da potpuno vakcinisani turisti dobiju vize za Iran.

„Bar bi mogli jasno da da se odrede prema ovom zahtevu kako bismo mogli na odgovarajući način da odgovorimo stranim kompanijama i turistima“, rekao je Pourfaraj koji je još početkom marta meseca rekao da se očekuje da će razumne cene iranskih tura vratiti rast u turistički sektor zemlje nakon koronavirusa. „Takođe se pripremaju atraktivni planovi putovanja za one koji žele istražiti istorijske atrakcije i prirodna čudesa drevne zemlje i žele ovde provesti odmor“, kazao je on.

Iranska svakodnevnica
Iranska svakodnevnica

Zdravstveni turizam u Iranu

Pourfaraj je izrazio nadu da će međunarodni turoperatori i kompanije koji godinama rade sa iranskim kolegama ponovo vratiti Iran na mapu svetskih putovanja, s obzirom na kapacitete koje mogu dobiti po nižim cenama nego u drugim zemljama.

Osvrćući se na zdravstveni turizam kao na popularnu granu u Iranu, primetio je da se medicinske usluge u Iranu pružaju po dvostruko nižoj ceni od onih u drugim zemljama i još u januaru je najavio da će se turistički promet iz celog sveta u Iran normalizovati 2022. godine.

PROČITAJ:  Turizam u Iranu porastao za 40% uskoro bez viza za Srbiju i 68 država

Masovna vakcinacija za sigurnije uslove putovanja

Iako postoje zahtevi za putovanje u Iran u ovoj godini, većina turističkih agencija i turoperatora veruje da će se turistički promet vratiti u normalu u narednih godinu dana, te kako je dalje objasnio „Početak masovne vakcinacije protiv koronavirusa obezbediće bolje i sigurnije uslove za međunarodna putovanja 2022. godine.“

PROČITAJ:  Turizam Irana u gubicima: Samo 47 strana turista za tri meseca

Prošlog novembra, Svetska turistička organizacija objavila je da su međunarodni dolasci turista u Iran opali za 72% tokom prvih osam meseci 2020. godine u poređenju sa 2019. godine, ističući ozbiljan uticaj COVID-19 kao glavnog faktora.

Ministar za kulturno nasleđe, turizam i zanatstvo Ali-Asghar Mounesan u oktobru je upozorio da će iransko kulturno nasleđe i turizam biti u kritičnoj situaciji ako se nastavi krize izazvana ipendemijom koronavirusa. Prošlog avgusta, Mounesan je rekao da je iranski turizam pretrpeo gubitak od 12 biliona rijala (oko 2,85 milijardi dolara) zbog poznate nam krize.

Iran, Teheran
Iran, Teheran

Putovanja u Iran biće masovna

Iran je drevna zemlja sa stotinama istorijskih mesta poput bazara, muzeja, džamija, mostova, kupatila, medresa, mauzoleja, crkava, kula i vila, od kojih je 24 upisano na listu svetske baštine UNESCO-a. Prema Planu vizije turizma za 2025. godinu, zemlja namerava da poveća broj dolazaka turista sa 4,8 miliona u 2014. na 20 miliona u 2025. godini.

PROČITAJ:  Svakodnevnica u Iranu: Bezalkoholno pivo, organska hrana i energetska pića

Podsećamo, muzejima i drugim mestima kulturnog nasleđa u Isfahanu od januara dozvoljeno da je ponovo otvore vrata za javnost nakon 45 dana zatvaranja usled sve većeg broja potvrđenih infekcija koronavirusom u centralnoj iranskoj provinciji.

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare