Vesti

Vlasnici nekretnina izdavanih preko AirBnB-a kažnjeni sa 2,25 miliona dolara

AirBnB

Gradski zastupnik San Franciska Denis Herera zaključio je sporazum vredan 2,25 miliona dolara koliko treba da plate vlasnici nekretnina oglašavanih preko Airbnb-a, koji su prekršili gradske propise o kratkoročnom izdavanju smeštaja.

Daren i Valeri Li vodili su ilegalan lanac hotela u toku krize na tržištu nekretnina u San Francisku, umesto da su ih po zakonu dugoročno izdavali rezidentima.

Naime, prema propisima koji važe u San Francisku, vlasnici nekretnina koji svoje smeštajne kapacitete izdaju na period kraći od 30 dana imaju obavezu da se registruju, što je pravilo kojim nije bio oduševljen ni sam Airbnb kao platforma upravo za kratkoročno izdavanje smeštaja.

Kada se u maju prošle godine kompanija Airbnb ipak saglasila sa zakonskim pravilima San Franciska koja je se direktno tiču, pristala je i na to da gradu svakog meseca šalje spisak nekretnina registrovanih na njenom sajtu, zajedno sa informacijama koje gradskoj upravi San Franciska omogućavaju procenu da li je određena nekretnina registrovana za kratkoročno izdavanje smeštaja.

Inače, u to vreme u San Francisku bilo je samo 2.100 domaćina koji su prijavili da kratkoročno izdaju svoj privatni smeštaj, dok je na sajtu Airbnb-a bilo registrovano više od 8.000 njih. Mnogi gradovi, kao što je Pariz, već osećaju promenu na tržištu nekretnina zbog servisa poput AirBnB-a, gde cene nekretnina rastu, što zbog visoke rente, što zbog toga što mnogi kupuju nekretnine isključivo u cilju izdavanja turistima.

San Francisko
Prema propisima koji važe u San Francisku, vlasnici nekretnina koji svoje smeštajne kapacitete izdaju na period kraći od 30 dana imaju obavezu da se registruju

Kada je o Darenu i Valeri Li reč, sud je ustanovio da oni, u smislu gradskih propisa o kratkoročnom izdavanju smeštaja, nikada nisu registrovali nijednu od svojih 14 stambenih jedinica čiji su vlasnici. Iz tgo razloga, deo sudskog sporazuma na koji su pristali, predviđa zabranu izdatu Lijevima da do maja 2025. godine svoj smeštaj izdaju u kratkoročnom režimu, kao i da plate gradu 2,25 miliona dolara, na ime troškova istrage i sudskih taksi.

PROČITAJ:  EU priprema uredbu za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja

– Ne želimo ovakve domaćine na našoj platformi, i drago nam je što se Grad postarao da zakon bude sproveden – izjavio je portparol Airbnb-a, koji je istakao da je kompaniji koju predstavlja u javnosti drago što je izdavanje privatnog smeštaja legalno u San Francisku i da se raduju daljoj saradnji sa gradskom upravom.

Zastupnik Herera je dvoje osuđenih prvo tužio u aprilu 2014. godine nakon što su iz svog smeštaja izbacili stanare i nastavili da ga koriste kao nekretninu namenjenu kratkoročnom izdavanju, navodi se u Hererinom izveštaju.

Lijevi su u martu naredne godine pristali da plate kaznu od 276.000 dolara zbog toga, ali su potom nastavili da krše sudsku zabranu prema kojoj im nije bilo dozvoljeno da ijedan od svojih objekata izdaju kratkoročno.

U toku dvogodišnje istrage, Herera je otkrio da su Lijevi zabranu prekršili više od 5.000 puta, i to samo u prvih 11 meseci nakon izdavanja zabrane. Za to vreme, bračni par je zaradio više od 900.000 dolara na ime kratkoročnog izdavanja smeštaja, od čega je čistog profita bilo 700.000 dolara.

Ova oblast je delimično uređena u Srbiji, te su tzv. „stanovi na dan“ sve popularniji, što na koncu dovodi do porasta cena nekretnina. Da li će i kod nas doći do promene regulative u ovoj oblasti, ostaje da se vidi.

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare