Vesti

Građani Srbije od danas mogu putovati u Evropsku uniju, ali ne u sve države

ETIAS Vize za EU

Evropski savet je usvojio preporuke o kojima smo pisali i građani Srbije i drugih zemalja sa spiska mogu putovati u Evropsku uniju. Ove preporuke, koje se tiču postepenog popuštanja privremenih ograničenja putovanja uvedenih za „neesencijalne“ putnike u Evropsku uniju, mogu se promeniti ukoliko se situacija u trećoj državi promeni.

Ograničenja, prema preporuci Evropskog saveta, ne odnose se na na 15 zemalja, među kojima je i Srbija, za čije stanovnike se od danas otvaraju granice EU.

Spisak postoji

Tako, građani Srbije, Crne Gore, Alžira, Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja i Kine, mogu putovati u Evropsku uniju, ali pod uslovom reciprociteta. To znači da i treće države moraju državljane građana zemalja članica EU puštati u svoje skute.

Građani Andore, Monte Karla, Monaka i Vatikana smatraju se kao stanovnici EU u odnosu na treće zemlje i preporuke Saveta Evrope, dok su države Šengena koje nisu članice, Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska, deo ovih preporuka za slobodan ulazak u Evropsku uniju.

U Italiju, Nemačku i Austriju se ne može, Hrvatska ukinula samoizolaciju

Italija je, odmah nakon objavljivanja ovih neobavezujućih preporuka, najavila da ih se neće pridržavati i da će njene granice ostati zatvorene za zemlje sa spiska, uračunavajući tu i Srbiju. Ova država, koju je u 2018. godini posetilo je preko 60 miliona turista, trpi ogromne gubitke u turizmu i dosadašnje procene su da se radi o 3,2 milijarde dolara.

„Globalna situacija je i dalje veoma složena“, kazao je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca, „moramo sprečiti da žrtve koje su Italijani poslednjih meseci činili uzaludnim“, rekao je on za The Local.

„Komisija Evropske unije preporučila je zemljama članicama da od 01.07.2020. relaksiraju ograničenja kretanja za ulazak u Evropsku uniju. Vlada Savezne Republike Nemačke dosad još nije odlučila da li će slediti ove preporuke. Prema tome, za državljane Srbije i nadalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku. O svim izmenama ćemo vas blagovremeno obavestiti na našem sajtu ili preko Fejsbuka“, navedeno je u Fejsbuk objavi Ambasade Nemačke u Beogradu.

Austrija je objavila upozorenje za putovanja u zemlje Zapadnog Balkana koje nisu deo Evropske unije zbog širenja Covid-19, saopštili su šef diplomatije Aleksander Šalenberg i njegovo ministarstvo, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šalenberg je rekao da je mera na snazi za svih šest zemalja ovog regiona Albanija, BiH, Kosovo*, Crna Gora, Severna Makedonija i – Srbija.

Od danas, na primer, u Hrvatsku mogu ući svi državljani Evropske unije, a oni iz trećih zemalja sa spiska kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, ali uslov je da državljani dolaze samo iz turističkih ili drugih poslovnih razloga, odnosno ako imaju uplaćen turistički aranžman. Turistička situacija u Hrvatskoj je, inače, loša i mnogi apartmani i hoteli su prazni.

Severna Makedonija je otvorila svoje granice, ali ona nije na spisku ovih država,, Međutim, ulaz iz nje u Grčku preko prelaza Evzoni je od jutros moguć, mada su informacije oprečne. Ulazak u Grčku preko Bugarske za sada teče bez problema.

Građani Srbije, uračunavajući i studente mogu bez dodatnih uslova ući u Holandiju.

Nije sve tako ružičasto

Treba znati da se pre svega radi o preporukama koje nisu pravno obavezujuće i da je diskreciono pravo svake države koga će da pusti na svoju teritoriju, što znači da državljane država koje nisu u EU mogu odbiti na granici.

Evropski savet navodi da zemlje članice na osnovu kriterijuma i uslova koji su navedeni u ovoj preporuci od 1. jula treba da otpočnu sa otvaranjem granica i uklanjanjem restrkcija za navedene države nečlanice.

Barselona, Španija
Ako se nakon dve nedelje pandemiološka situacija promeni, ništa od Barse

Prema preporuci, države u kojima ograničenja ostaju na snazi treba da puštaju građane iz trećih država koji imaju legalno prebivalište ili boravište u EU, kao i članove njihovih porodica. Ograničenja se ne odnose na zdravstvene radnike (koje izvozimo kao državni projekat), rednike u pograničnim zonama i lica koja rade na transportu roba (vozači i drugi).

Međutim, ovaj spisak država će se ažurirati na svake dve nedelje i to u zavisnosti od epidemiološke situacije u trećoj državi i mera koje određena država preduzima, a što dalje znači da se situacija može promeniti očas posla.

Da je to tako navodi i saopštenje Evropskog saveta u kome se kaže da ograničenja koja se odnose na putovanja u zemlje Evropske unije mogu biti vaspostavljena delimično ili u potpunosti prema određenoj državi, što zavisi od gore navedenih kriterujuma, što dalje znači da ako se situacija povodom pandemije virusa korone promeni u nekoj državi, odluke će biti brzo donesene i ta zemlja će biti stavljena na „crnu listu“.

S obzirom na to da se situacija menja iz časa u čas, a države donose odluke koje su van preporuka, ove informacije proverite pre nego što krenete na put.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare