Vesti

Turizam u Iranu porastao za 40% uskoro bez viza za Srbiju i 68 država

Iran

Turizam u Iranu ponovo doživljava rast od skoro 40 odsto tokom tekuće iranske godine. Ovaj rast stranih dolazaka u Iran odnosi se na prvih sedam meseci ove godine odnosu na isti period prošle godine. U želji da pospeši turizam još više Iran planira da ukine vize za 68 država, među kojima je i Srbija.

„U prvih sedam meseci ove godine, dolazak inostranih turista u Iran porastao je za 40 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine“, rekao je Ali-Asgar Šalbafjan zamenik ministra turizma Irana i dodao da je broj dolazaka turista, uglavnom iz susednih zemalja Irana, „obećavajući“.

PROČITAJ:  Kućni ljubimci preko granice: Kako sa psom ili mačkom u EU

Iran je zabeležio oko 850.000 dolazaka stranih turista tokom prva dva meseca 2023. godine. Zvaničnik je rekao da Iran uživa značajan udeo dolazaka iz susednih zemalja.

„Ministarstvo turizma je uložilo velike napore kako bi olakšalo dolaske i diversifikovalo svoje izvore turizma“, dodao je on. „Na primer, putnici iz Iraka i Turske mogu lako da posete Iran sopstvenim automobilima i takva olakšica će biti obezbeđena za putnike iz Jermenije u bliskoj budućnosti.“

Persepolis Persia Iran
Persepolis u Iranu

Prema dostupnim podacima, Islamska Republika Iran je zabeležila 3,35 miliona stranih dolazaka u prvoj polovini tekuće iranske godine, što je porast za 38 odsto na godišnjem nivou.

Ukidanje viza za za Iran 68 država

Sledeći princip olakšavanja ulaska u Iran, iranska vlada razmišlja o ukidanju viza za nosioce pasoša iz 68 zemalja. Zemlja nastoji da ohrabri putnike iz inostranstva, iako dostupne informacije sugerišu da to neće biti brzo sprovedeno.

PROČITAJ:  Svakodnevnica u Iranu: Bezalkoholno pivo, organska hrana i energetska pića

Šalbafijan kaže da će podsticaj za ukidanje viza uglavnom biti dodeljen susednim zemljama, kao i onima koji se smatraju tržištima u nastajanju sa značajnim brojem stanovnika i prihodom po glavi stanovnika.

Iran, Teheran
Iran, Teheran

Probna lista uključuje Argentinu, Južnu Afriku, Indoneziju, Jordan, Urugvaj, Uzbekistan, Estoniju, Slovačku, Sloveniju, Ekvador, Alžir, UAE, Bahrein, Boliviju, Bosnu i Hercegovinu, Brazil, Belorusiju, Bugarsku, Burkina Faso, Paragvaj, Peru, Tanzanija, Tadžikistan, Tajland i Turkmenistan.

Državljani Srbije bez vize u Iran

Ukoliko se sprovede ova odluka uskoro državljanima Srbije neće biti potrebna viza za ulazak u Iran.

PROČITAJ:  Elektronske vize za Veliku Britaniju do 2025.

Pored Srbije, na listi za ukidanje viza su Tunis, Češka Republika, Rusija, Rumunija, Japan, Obala Slonovače, Singapur, Senegal, Sudan, Sejšeli, Čile, Saudijska Arabija, Gana, Finska, Kipar, Kirgistan, Kazahstan, Katar, Kamerun, Hrvatska, Južna Koreja, Kolumbija, Komori, Kuvajt, Gvineja, Poljska, Luksemburg, Libija, Litvanija, Malezija, Maldivi, Mađarska, Makedonija, Meksiko, Mauricijus, Mali, Madagaskar, Niger, Vijetnam, Jemen, Grčka i Indija.

Republika Srbija je 2017. godine ukinula vize državljanima Irana, ali je zbog velikog broja potražilaca azila Vlada Republike Srbije bila primorana da donese odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran i to za nosioce običnih pasoša koja je stupila na snagu 17.10.2018. godine.

Nakon toga usledila je recipročna mera iz Irana, te je nekoliko dana nakon ove odluke Iran vratio vizni režim za državljane Republike Srbije.

Da li će se i kada ponovo ukinuti vize za Iran za državljane Srbije još nije precizirano.

Turizam u Iranu u stalnom porastu

Procenjuje se da će broj dolazaka turista dostići šest miliona do kraja tekuće iranske godine (19. marta 2024.), rekao je Šalbafjan prošlog meseca. „Sa stalnim povećanjem dolazaka stranih turista, očekuje se da će broj međunarodnih dolazaka dostići oko 6 miliona do kraja godine.“

PROČITAJ:  Vize za digitalne nomade u Japanu i za građane Srbije

Prema dostupnim podacima, iranski turizam je konstantno rastao pre pandemije COVID-19, dostigavši više od osam miliona posetilaca u iranskoj kalendarskoj 1398. godini (počela 21. marta 2019.).

Međutim, tokom pandemije turizam u Iranu zabeležio je značajan pad kada je Iran posetilo samo 74 strana turista tokom prvog kvartala 2020. godine odnosno tadašnje iranske godine (od 20. marta do 20. juna) u poređenju sa 2,3 miliona u istom periodu 2019. godine.

Iranska svakodnevnica
Iranska svakodnevnica

Na osnovu najnovijeg svetskog turističkog barometra Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), broj dolazaka stranih turista u Iran dostigao je oko 2,93 miliona između januara i jula 2023.

Prema statistici iranski turizam od januara do avgusta 2023. godine je 50% niži u odnosu na isti period 2019. godine na osnovu pomenutog barometra koji prati oporavak sektora posle pandemije do kraja jula 2023. godine.

Iran očekuje da će prihodovati od svojih brojnih turističkih mesta kao što su bazari, muzeji, džamije, mostovi, kupatila, medrese, mauzoleji, crkve, kule i vila, od kojih je 27 upisano na Uneskovu listu svetske baštine.

PROČITAJ:  Viza za Veliku Britaniju skuplja, turistički sektor kritikuje odluku

Izvor: Tehran Times, Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare