Vesti

Medijana je ponovo otvorena za posetioce nakon 10 godina

Mediajana

Medijana, arheološko nalazište u Nišu, nakon deset godina ponovo je otvoreno za posetioce. Kompleks je ponovo otvoren, između ostalog i zbog radova, konzervacije mozaika i novih iskopavanja.

PROČITAJ:  Caričin grad - Justinijana Prima: Grad koji je živeo samo 80 godina

Medijana je u vreme vladavine cara Konstantina Velikog bilo rimsko naselje. Pretpostavlja se da je nastalo krajem 3. i početkom 4. veka. Na njemu se nalazio kompleks letnjih vila i veliko poljoprivredno gazdinstvo. Središnji položaj u kompleksu zauzima Vila sa Peristilom. Nalazilo se pored puta koji je vodio od antičkog Naisa, a današnjeg Niša, dalje ka istoku odnosno Serdici, današnjoj Sofiji u Bugarskoj i Konstantinopolisu, odnosno Novom Rimu ili današnjem Istanbulu u Turskoj.

Prema rečima direktorke Narodnog muzeja u Nišu Vesne Crnoglavac za agenciju Beta, arheološko nalazište Medijana ranije je bilo otvoreno od aprila do oktobra, ali sada će biti dostupno tokom cele godine.

PROČITAJ:  Felix Romuliana: Gamzigrad kod Zaječara i carska palata tužne sudbine

„Posetioci će moći da vide kompletnu vilu sa peristilom, mozaike i objekte koji se nalaze u sklopu prezentnog dela, a to je nekih 4,5 hektara. Tu su ostaci dve crkve, termi i drugih objekata“, rekla je Crnoglavac.

Ona je kazala da će se Narodni muzej truditi da Medijana bude dostupna ne samo za turističko razgledanje, već da bude ambijent i za razne kulturne događaje.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković je kazala da je Ministarstvo kulture za radove u Medijani izdvojilo 185 miliona dinara.

PROČITAJ:  Šarkamen: Rimska carska palata za koju retko ko zna

„Da otvorimo zajedno ovo veliko arheološko nalazište Medijana i da skinemo simbolično taj mrak koji je postojao 10 godina i što se tiče kulture i istorije i arheologije nad ovim predivnim i zaista značajnim arheološkim nalazištem“, rekla je Gojković.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da je nakon otvaranja Medijane grad korak bliži izgradnji Arheološkog centra.

„Verujem da ćemo imati narednih godina arheologe koji će dolaziti da pomognu našim arheolozima da istraže Medijanu, pošto je ovo čitavo prostranstvo koje još uvek ne znamo šta krije.“

Arheološko nalazište „Medijana – Bresje“ je od 9. februara 1949. godine utvrđeno za nepokretno kulturno dobro, a Odlukom Narodne skupštine SR Srbije od 9. februara 1949. godine kategorisano kao takvo. Kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja kategorisano je 19. decembra 1981. godine i pod brojem AN 22 uvedeno je u centralni registar spomenika kulture u Republici Srbiji.

Nadležni zavod koji vodi lokalni registar i brigu o ovom arheološkom lokalitetu je: Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš.

PROČITAJ:  Metro u Solunu u kom će stanice biti muzej i arheološka nalazišta

Naslovna fotografija: Pudelek (Marcin Szala) / Wikimedia

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare