Boravak u prirodi

Mont Everest je ponovo otvoren: uspon isti, uslovi teži

Mont Everest, Himalaji, Nepal

Uspon na Mont Everest ponovo će biti moguć od prolećne sezone 2021. godine, saopštila je vlada Nepala. Planina Everest, visoka 8.848 metara, životna je ambicija mnogih ljudi, zbog čega je njeno zatvaranje u martu zbog pandemije COVID-19 za mnoge avanturiste postalo razočaranje. Vest da nepalska vlada ponovo otvara himalajske planine za uspon s radošću će dočekati planinari koji su je imali u planu i prirpemali se za osvajanje.

Još u avgustu je Nepal počeo da izdaje dozvole za Mont Everest i druge himalajske planine za jesenju sezonu penjanja koja traje od septembra do novembra. Međunarodni letovi nastavljeni su 17. avgusta, a otvorili su se i hoteli i restorani. Nakon uspeha prve grupe odabranih planinara koji su u zemlju ušli usred pandemije, nepalska vlada je prošlog meseca najavila da će se ponovo otvoriti za sve kvalifikovane planinare i alpiniste, a sada izdaje dozvole za prolećnu sezonu.

PROČITAJ:  Alpinizam priznat kao nematerijalna kulturna baština čovečanstva UNESCO-a

Međutim, ulazak u Nepal nije tako jednostavan kao što je bio. Posetioci moraju tražiti prethodno odobrenje, pružiti detalje svog puta i dokazati da im je data dozvola za putovanje u Nepal, tako da prijavljivanje za nepalsku vizu luk i voda. Pandemija i dalje besni zemljom, a zvaničnici ne žele da rizikuju pogoršavanje situacije širokim otvaranjem granica.

„Ne otvaramo zemlju za sve posetioce već samo planinarima koji su uzeli prethodnu dozvolu biće dozvoljeno da dođu u Nepal“, rekao je za AP Rudra Sing Tamang, generalni direktor nepalskog Odeljenja za turizam. „Otvaramo se samo posetiocima za koje znamo da možemo da se nosimo sa njima i da njima upravljamo.“

Mont Everest, Himalaji, Nepal
Mont Everest ponovo radi

Kako ući u Nepal i peti se na Mont Everest

Posetioci koji žele da posete Nepal i da se popnu na Mont Everest moraju da prilože dokaz o negativnom COVID-19 testu, zaključe zdravstveno osiguranje koje pokriva lečenje COVID-19 (koje pokriva najmanje 5000 američkih dolara), podvrgnu se karantinu u trajanju od nedelju dana u hotelu u Katmanduu i obave drugi test pre odlaska u planine.

PROČITAJ:  Mont Everest ograničio broj planinara zbog smeća

Oni koji su voljni i sposobni da ispune zahteve biće nagrađeni avanturom života. Osam od 14 najviših svetskih vrhova nalazi se u Nepalu, a to su Everest, Kančendžanga, Lotse, Makalu, Čo Oju, Daulagiri, Manaslu i Anapurna. Čak i uspon do baznog kampa Mont Everest i svaki pokušaj uspona planine ostaju važan izvor prihoda za Nepal.

Ekspedicije na Mont Everest su bile obustavljane i ranije. Nakon velikog zemljotresa 25. aprila 2015. godine u Nepalu, u kojem je stradalo oko 9.000 ljudi, osamnaest je poginulo u baznom logoru Everest u lavini. Takođe, broj planinara kojima je dozvoljen boravak na Everestu bio je smanjen na 300, donosno za dve trećine, zbog potrebe čišćenja zaostalog đubreta Čomolungme, odnosno Mont Everesta, što je tibetanski naziv za isti.

Mont Everest, Himalaji, Nepal
Nepal zarađuje i od dolaska u bazni kamp

Mont Everest pleni neustrašive muškarce i žene od 20. godina 20. veka, a prva penjačka ekspedicija koja se uspela na vrh bili su britanski planinar Edmund Hilari i šerpas Tencing Norgai 1953. godine. Dvonedeljni uspon na bazni kamp Everest je možda najpoznatiji u svetu planinarenja, a desetine hiljada ljudi pokušava da se izbori sa stazom svake godine.

PROČITAJ:  Prvenstvo Balkana u planinarskoj orijentaciji od 29. septembra na Zlatiboru

Svi koji žele da da se obru na ovoj planini teško treniraju i podnose ogromne žrtve – mnogi svojim životima – u pokušajima da stignu na vrh. Alpinizam u regiji Everest je izazov zbog velike nadmorske visine, ali je i infrastruktura za treking visoko razvijena.

PROČITAJ:  Bezbedan boravak u prirodi: Kako se pripremiti

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare