Vesti

Panteon u Rimu uskoro naplaćuje ulaz posetiocima

Panteon u Rimu

Rimski Panteon uskoro će se naplaćivati. Turisti će morati da izdvoje pet evra ukoliko žele da posete ovu građevinu u Rimu jer je zaključen sporazum između italijanskog ministarstva kulture i crkvenih zvaničnika.

Izgrađen u prvom veku pre nove ere, impresivni hram sa kupolom je najpopularnije kulturno mesto u Italiji i svake godine privlači milione posetilaca. Pretvorena je u katoličku crkvu 609. godine nove ere, preimenovana u Baziliku Svete Marije i mučenika, a u njoj se redovno služe mise.

Prihod od naplate ulaza biće podeljen, pri čemu će ministarstvo kulture dobiti 70 odsto za pokrivanje troškova održavanja i čišćenja, a ostatak će otići Rimskoj biskupiji.

PROČITAJ:  Najegzotičnija ostrva Evrope - malo drugačija putovanja

Zašto se naplaćuje ulaz u Panteon

Ministar kulture Genaro Sangiuliano rekao je da je taj potez stvar „dobrog razuma“. Uvođenje naplate ulaza u Panteon dolazi pet godina nakon što je prethodna vlada odustala od planova da posetiocima počne da naplaćuje dva evra.

Tako će prema ovom sporazumu posetiocima mlađim od 25 godina ulaz biti naplaćen po sniženoj stopi i iznosiće dva evra. Ulaz će biti besplatan za stanovnike Rima, maloletne osobe, ljude koji prisustvuju misi i osoblje bazilike.

Međutim, kada će se sprovesti ovaj sporazum i početi naplata ulaza – nije navedeno. Napominje se da zvaničnici razrađuju tehničke detalje, a trenutno je ulaz još uvek besplatan. Rezervacije za ulaz u Panteon su potrebne vikendom i državnim praznicima.

Panteon i Koloseum u Rimu
Panteon i Koloseum u Rimu

Da li u Rimu baš sve mora da se plaća?

Ukoliko planirate odmor u Rimu i želite da to uradite sa ograničenim budžetom, ne plašite se jer još uvek ima mnogo toga šta možete da vidite besplatno.

Rim je prepun prelepih ulica za istraživanje i mogućnosti fotografisanja na otvorenom, poput Fontane di Trevi (bacite novčić u nju) i Španskih stepenica ili rimskih obeliska.

Ukoliko vam se sviđaju crkve, divna stvar u Rimu je to što postoje besplatne koje možete posetiti u skoro svakoj ulici. Čak i najjednostavnija zgrada spolja može vas ostaviti bez teksta zbog neverovatnih umetničkih dela iznutra.

Neke posebne znamenitosti uključuju baziliku Saint Prakedes, Santa Maria Maggiore i baziliku Santa Maria del Popolo.

Tu je, naravno, i vatikanska bazilika Svetog Petra koja se može pohvaliti najvišom kupolom na svetu sa neverovatnih 136,5 metara. Ipak, ako planirate da posetite, obavezno rezervišite unapred da biste izbegli redove od do četiri sata.

Ako želite da vidite malo rimske istorije, iako Rimski forum nije slobodan za ulazak, veliki deo se može videti sa Via dei Fori Imperiali. Isto važi i za Avgustov mauzolej. Alternativno, pažljivo planirajte svoje putovanje jer su Forum, Koloseum i Palatinsko brdo obično besplatni svake prve nedelje u mesecu.

PROČITAJ:  Vozom iz Rima do skijališta Kortina d’Ampeco u Dolomitima

Osim toga, svake godine 21. aprila, na proslavu rođendana grada Rima, mnogi muzeji i spomenici koji se plaćaju su tog dana besplatni.

Izvor: AP / Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare