Vesti

Putovanja tokom leta će biti sve manje

Skijatos plaža

Putovanja tokom leta su ugrožena velikim vrućinama. Pretopla leta u južnoj Evropi će, prema navodima stručnjaka, verovatno promeniti navike turista koji će tokom vrelih letnjih dana birati hladnije destinacije ili će na odmor ići u jesen ili u proleće.

Ekstremne vrućine nikome ne prijaju i to se prema podacima Evropske komisije za putovanja (ETC) već preliva u trend. Tako, prema podacima ove organizacije u mediteranski region već putuje 10 odsto manje turista u periodu od juna do novembra, nego prošle godine kada su takođe bile visoke temperature koje su dovele do šumskih požara kojima svedočimo i ove godine.

Takođe, ova organizacija objavila je da će broj putovanja po Evropi između juna i novembra ove godine biti manji za četiri odsto nego prošle, 2022. godine.

„Očekujemo da će nepredvidivi vremenski uslovi u budućnosti imati veći uticaj na izbore putnika u Evropi“, rekao je Migel Sanc (Miguel Sanz), šef ETC-a.

Tasos, nudističke plaže
Jeste lepo, ali ne na +50 stepeni Celzijusa

Izveštaj ETC-a pokazuje da 7,6 odsto putnika sada vidi ekstremne vremenske prilike kao glavnu zabrinutost za putovanja između juna i novembra.

Prema istraživanju, Španija će i dalje biti najpopularnija destinacija, a slediće je Francuska, Italija, Grčka i Hrvatska. Destinacije kao što su Češka, Danska, Irska i Bugarska su u međuvremenu zabeležile nagli rast interesovanja zbog hladnije klime tokom letnjih meseci.

PROČITAJ:  Grčka planira da oporezuje 145.000 smeštaja i poveća PDV

Turiste ne muče samo letnje vrućine već i vruće cene

Potražnja za putovanjima u Evropi ovog leta je porasla što je posledica i godina pandemije kada su ljudi bili uglavnom zatvoreni u svojim domovima ili su putovanja bila ograničena. Turističke agenicije kažu da ekstremne vrućine još nisu izazvale mnogo otkazivanja aranžmana.

Međutim, kako su ektremne vrućine postale uobičajene, stanje se može promeniti jer predviđanja naučnika navode da će klimatske promene, uzrokovane emisijom CO2 iz sagorevanja fosilnih goriva, učiniti vremenske prilike ozbiljnijim i smrtonosnim.

Predviđanja meterologa za ovo leto navode da se ekstremne vrućine mogu ponoviti i da e premašiti trenutni evropski rekord od 48,8 stepena Celzijusa, koji postavljen na Siciliji u avgustu 2021. godine, kada je zbog vrućine bilo i smrtnih slučajeva.

„Naše nedavno istraživanje ukazuje na pad broja zainteresovanih za putovanje u avgustu, na vrhuncu sezone, dok sve više Evropljana razmišlja o jesenjim putovanjima“, rekao je Sanc.

Ovo svakako nisu dobre vesti za turističke agencije koje prodaju letnje morske aranžmane, kao ni za države čije ekonomije u velikom delu zavise od prihoda od turizma. Ukupnoj slici ne doprinose ni vesti o turistima koji su sa italijanskih plaža ili atinskog Akropolja prevezeni u hitnu pomoć zbog toplotnog udara.

Čak je i italijansko ministarstvo životne sredine upozorilo je u ovogodišnjem izveštaju da će strani turisti u budućnosti više putovati u proleće i jesen i da će birati hladnije destinacije za odmor.

Nekim državama, s druge strane, ovakva situacija ide na ruku. Grčka se nada da će smanjiti prenaseljenost nekih grčkih ostrva i mesta kao što je ostrvo Mikonos, odnosno da će se letnja sezona produžiti. Tako, smanjena putovanja tokom leta i povećana putovanja u zimskim, prolećnim i jesenjim mesecima moglo bi da ublaži problem prekomernog turizma, ali i da nadoknadi potencijalno letnje usporavanje, navodi se u saopštenju grčkog ministarstvu životne sredine.

Plaža u Grčkoj
Vruće, al’ standard sve niži

Španija očekuje povećanu potražnju za odmorom u morskim destinacijama na severu zemlje i na španskim ostrvima, gde su letnje temperature obično niže, navodi se u izveštaju nacionalnog turističkog udruženja Exceltur.

Predviđanja takođe govore da, pored ekstremnih vrućina, turiste muči i sve veći porast troškova života s obzirom na to da su putovanja luksuz kojih se prvo odriče u danima kriza. Neki navode da je porast potražnje za putovanjima ovog leta dostigao vrhunac usled kraja fenomena tzv. osvetničkih putovanja i da će jesen dovesti do novog stezanja kajiša među građanima koji su takođe i turisti.

PROČITAJ:  Cena putarina u Grčkoj i kroz Grčku

Čak i ako se turisti raduju hladnoći i snegu, moguće je da i od skijanja u narednim godinama neće biti ništa.

Izvor: Reuters, CNBC, Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare