Po belom svetu

Putovanje u Tajland u uslovima pandemije: Nova pravila za vakcinisane i nevakcinisane putnike

Glavni grad Bangkok u kome možete videti Tajland 21. veka, ali i izuzetne kulturno-istorijske i religijske lokalitete

Putovanje u Tajland u uslovima pandemije moguće je ukoliko ste potpuno vakcinisani, delimično vakcinisani ili nevakcinisani, a Kraljevina Tajland donela je nova pravila koja važe od 1. novembra 2021. godine u okviru Sandbox programa. Evo šta vam je potrebno od dokumentacije kako bi ušli u ovu kraljevinu jer više se ne radi samo o posedovanju vize.

OBAVEŠTENJE: Od 1. novembra 2022. godine za putovanje u Tajland viza se izdaje isklučivo elektronskim putem i putnici više neće morati da pokažu dokumente vezane za COVID-19, kao što su potvrda o vakcinaciji ili rezultat testa na COVID-19.

 

Vakcinisani mogu u Tajland

Za vakcinisane osobe nema karantina, već one moraju provesti minimum 7 noćenja (8 noći ukoliko se u Tajland stiže posle 18h) u nekom od akreditovanih, tzv. SHA+ hotela u okviru Sandbox destinacija. Nakon toga, slobodni su da odsednu gde god žele i da borave u bilo kom delu Tajlanda.

PROČITAJ:  ZORAN ĐUKANOVIĆ, počasni konzul Tajlanda: Srbija je Tajlanđanima potpuno nepoznata zemlja

U ovu kategoriju spadaju osobe koje su:

 • primile dve doze neke od odobrenih vakcina, najmanje 14 dana pre putovanja ili bile zaražene i koje su se oporavile od koronavirusa, pod uslovom da su u roku od tri meseca nakon oporavka primili jednu dozu odobrene vakcine i to najmanje 14 dana pre putovanja i da poseduju medicinsku potvrdu o bolesti i oporavku,
 • nevakcinisana deca mlađa od 18 godina, ukoliko putuju sa roditeljima ili starateljima.

Koje vakcine priznaje Tajland

Tajland priznaje skoro sve vakcine, a lista odobrenih vakcina za putovanje u Tajland izgleda ovako:

 • CoronaVac Sinovac,
 • AstraZeneca,
 • Covishield,
 • Pfizer – BioNTech,
 • Janssen or Janssen,
 • Moderna,
 • Sinopharm,
 • Sputnik V.

Ne može se svuda po Tajlandu

Putnici koji su vakcinisani ne mogu slobodno ići gde žele već, mogu putovati u samo pomenute SANDBOX kategorije i to su sledeće „Blue Zone Sandbox“ destinacije:

 • Bangkok,
 • Krabi,
 • Chon Buri (Banglamung, Pattaya, Si Racha, Ko Si Chang i Sattahip – Na Jomtien i Bang Sarey),
 • Chiang Mai (Mueang, Doi Tao, Mae Rim i Mae Taeng),
 • Trat (Ko Chang),
 • Buri Ram (Mueang),
 • Prachuap Khiri Khan (Hua Hin i Nong Kae),
 • Phang-nga,
 • Phetchaburi (Cha-Am),
 • Phuket,
 • Ranong (Ko Phayam),
 • Rayong (Ko Samet),
 • Loei (Chiang Khan),
 • Samut Prakan (Suvarnabhumi Airport),
 • Surat Thani (Ko Samui, Ko Phangan i Ko Tao),
 • Nong Khai (Mueang, Sangkhom, Si Chiang Mai i Tha Bo),
 • Udon Thani (Mueang, Ban Dung, Kumphawapi, Na Yung, Nong Han i Prachaksinlapakhom).

Kako stići u Tajland u vreme pandemije

U okviru Sandbox programa u Tajland je moguće stići direktnim letom u Bangkok, Chiang Mai, Phuket, Samui (sa presedanjem u nekom evropskom gradu, Dohi, Dubaiju…). Međutim, konekcije preko Bangkoka su jedino dozvoljene za Koh Samui Sandbox program (i to se odnosi na sledeće letove Bangkok Airways-a: PG 5125 polazak 12.00 – dolazak 13.30 ili PG 5171 polazak 17:10 – dolazak 18:40). Ovi letovi se mogu bukirati samo kao uvezani sa dolaznim letom u Tajland.

PROČITAJ:  U Tajlandu nema više žickanja za kartu do Banjaluke

Šta je potrebno od dokumentacije za put u Tajland

Viza za Tajland

Za putovanje u Tajland potrebna vam je sledeća dokumentacija, a to je pre svega viza o kojoj se sve informacije mogu dobiti slanjem mejla Počasnom konzulatu Kraljevine Tajland u Srbiji.

Polisa zdravstvenog putnog osiguranja

Dalje, biće vam potrebna polisa putnog zdravstvenog osiguranja. Dakle, nakon dobijanja vize, potrebno je kupiti polisu putnog zdravstvenog osiguranja, izdatu bilo gde u svetu na Vaše ime, koja pokriva troškove lečenja u Kraljevini Tajland u minimalnom iznosu od 50.000 američkih dolara, koje uključuje obavezno pokriće lečenja oboljenja izazvanim virusom COVID-19. Polisu osiguranja možete kupiti i preko zvaničnog sajta „Thai General Insurance Association“ koji omogućava strancima da preko interneta (online) kupe polisu osiguranja.

Kupljena avionska karta za Tajland

Potom morate posedovati kupljenu avio kartu u kojoj se vidi ulazak i izlazak iz Tajlanda, kao i potrvrdu o plaćenom SHA+ smeštaju sa uključenim jednim PCR testom koji se radi odmah po dolasku i jednim Antigen Test Kit-om (ATK) koji se radi 6-7 dana boravka u Tajlandu.

PROČITAJ:  Novi propisi u Tajlandu uništavaju turizam i ulične prodavce hrane

Potvrda o vakcinaciji, THAILAND PASS i PCR test

Naravno, kako biste dokazali da ste vakcinisani biće vam neophodna potvrda o vakcinaciji u kojoj stoji da ste vakcinisani najmanje 14 dana pre putovanja.

Sve osobe moraju dobiti THAILAND PASS pre putovanja koji sadrži QR kod. U pitanju je dokument koji od sada zamenjuje dosadašnji Certificate of Entry (COE). Ovaj dokument se mora pokazati službenicima na aerodromu pre polaska, kao i po sletanju u Tajland.

Za Thailand Pass se treba registrovati najmanje 7 dana pre putovanja. Treba znati da se za ovaj dokument isključivo aplicira putem interneta (online). Putnici najpre moraju da se registruju na internet stranici Thailand Pass.

Nakon registracije, potrebno je uneti lične podatke i poslati skenirane potrebne dokumentacije (pasoš, viza, avio karta, potvrda o plaćenom SHA+ (sa uključenim testovima u Tajlandu), polisa zdravstvenog osiguranja, potvrda o vakcinaciji). Kada je odobren, putnik će primiti e-mail sa svojim QR kodom (tj. svoj Thailand Pass ID) koji je potreban za putovanje.

Sve osobe starije od 12 godina moraju imati individualne registracije za Thailand Pass. Deca mlađa od 12 godina se mogu dodati u okviru registracije roditelja u delu „Personal Information“.

Ukoliko nemate mobilni telefon na kome biste pokazali QR kod koji ste dobili, možete ga odštampati i pokazati ga službenicima na aerodromu.

Puket, Tajland
Dogodine u Puketu

Pre polaska potrebno je uraditi PCR test u Srbiji i to obavezno za svaku osobu koja ulazi u Tajland, uključujući bebe i decu. PCR test, naravno, mora biti negativan i ne sme biti stariji od 72 sata pre poletanja za Tajland.

Kao Sok, nacionalni park u Tajlandu
Kao Sok, nacionalni park u Tajlandu

Iz Počasnog konzulata Kraljevine Tajland ističu da sve potvrde i dokumentaciju, odnosno polisu osiguranja, potvrdu smeštaja, potvrdu o vakcinaciji, PCR test, Thailand Pass i drugo, treba da odštampate i ponesete sa sobom na aerodrom.

PROČITAJ:  Elektronske vize za Veliku Britaniju do 2025.

Putovanje u Tajland za delimično vakcinisane i nevakcinisane

Ukoliko želite da putujete u Tajland a delimično ste vakcinisani ili niste vakcinisani, ili dolazite u Tajland iz zemalja niskog rizika potrebno je kontaktirati Konzulat Kraljevine Tajland u Beogradu.

PROČITAJ:  Kina ukida vize za pet evropskih država i Maleziju

Ukoliko planirate da vozite u Tajlandu znajte da Kraljevina Tajland ne priznaje vozačke dozvole izdate u Republici Srbiji.

Izvor: Počasni konzulat Kraljevine Tajland u Beogradu

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare