Srbija Vesti

Stopića pećinu u avgustu posetilo 45.000 posetilaca

Stopića pećina, foto: tamburix / Wikimedia

Stopića pećinu na Zlatiboru je tokom avgusta posetilo 45.000 turista, a od početka godine ukupno 90.600. Ovim brojem posetilaca je oboren prošlogodišnji rekord koji je iznosio 89.000 poseta.

PROČITAJ:  Lazareva pećina: Kakve veze ima knez Lazar sa Bizonom?

Stopića pećina je rečna pećina i kroz nju protiče Trnavski potok. Ova pećina ima impresivni ulazni otvor 35 metara širok i 18 metara visok, dugačka je 1.691,5 metara, a sama peščaka staza dugačka je oko 300 metara. Površine je oko 7.911,5 kvadratnih metara i zapremine preko 120.000 kubnih metara.

Ulaz u Potpećku pećinu se nalazi na 711,18 metara nadmorske visine, a pećinu čini pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal.

PROČITAJ:  Risovačka pećina: Neandertalci iz Risovače i krupna stoka krupnog zuba

Ova pećina nije naročito bogata pećinskim ukrasima, ali ima bigrene pećinske kade, koje se svojom veličinom i dubinom, od kojih su neke i do sedam metara, izdvajaju je od drugih pećina u Srbiji.

Na zidovima ove pećine postoje oblici koji liče na razne životinje (slona) i različite predmete.

Potpećka pećina je jedna od najvećih pećina na Balkanu, a dobila je naziv po zaseoku Stopići u kom se i nalazi.

PROČITAJ:  Pećine u Srbiji: Turizam koji ne sme da postane prekomeran

Od petka 11. septembra 2020. godine, Stopića pećina biće otvorena za posetioce svakim danom u periodu od 9.30 do 18.00 časova.

Podsećamo, turizam u Srbiji kao i svuda u svetu je opao, ali su domaći gosti pomogli njegovom opstanku. Za razliku od Postojnske jame u Sloveniji, koja je prinuđena da zbog manjeg broja posetilaca otpušta radnike, neke destinacije u Srbiji, poput Golubačke tvrđave, ove korona godine doživljavaju veliki broj poseta.

Naslovna fotografija: tamburix / Wikimedia

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare