Saveti za putovanja

Trajekt za Kefaloniju: online kupovina karata, cena i polasci

Kefalonija, Grčka

Trajekt za Kefaloniju prevozi iz luka Kilini, luke Astakos i sa ostrva Lefkada odakle prevozi iz luke Vasiliki. Online kupovina karata za trajekt je moguća za Kefaloniju, ali samo za neke luke.

Kefalonija je najveće ostrvo Jonskog arhipelaga i vredno je svake posete. Ukoliko ste se odlučili da Kefaloniju posetite kolima, smatramo da je to pravi izbor, ali biće vam neophodan trajekt. Elem, krenimo redom.

Kolima na Kefaloniju

Dobro, nije baš blizu, ali je automobilom dolazak do ostrva Kefalonija lagan. U zavisnosti za koji ste se put odlučili, takav trajekt ćete i izabrati. Do ostrva se može stići i avionom, ali onda ovaj tekst nije za vas.

Ukoliko znate da dođete do Grčke, a pretpostavljamo da znate, kada se isključite za auto-put Egnatia Odos koji se završava u luci Igumenica, odakle trajekt prevozi za ostrvo Krf, kod mesta Jonija siđite sa auto-puta i krenite ka jugu. Sada imate više izbora za trajekt za Kefaloniju.

Trajekt za Kefaloniju mapa
Trajekt za Kefaloniju mapa

Trajekt za Lefkadu

Ovde smo se malo našalili sa vama, jer je Lefkada ostrvo koje je sa kopnom spojeno mostom. Dakle, ukoliko baš nemate žarku želju da se uzaludno vozite trajektom do Lefkade, preporučujemo jeftiniji i brži način dolaska do ostrva – prelazak preko mosta.

Otkud nam ovolika duhovitost ne znamo ni sami.

PROČITAJ:  Trajekt za Krf: red vožnje, cena i online kupovina karata

Trajekt Lefkada – Kefalonija

Trajekt sa Lefkade za Kefaloniju prevozi iz luke Vasiliki na krajnjem jugu ostrva i pristaje u mesto Fiskardo (Fiscardo) na severu Kefalonije. Na nesreću svih nas, karte za trajekt za Kefaloniju nije moguće kupiti online tako da vam preostaje jedino da okušate sreću i bacate pasulj da li će biti gužve ili neće što, nakon hiljadu kilometara vožnje i dve granice, može da iznervira čoveka zbirno gledajući jer pod pojmom čovek smatramo i vozača i putnike, dakle iznerviraće sve.

Od silaska sa auto-puta do luke Vasiliki na jugu Lefkade ima oko 160 kilometara što iznosi 2,5 sata vožnje od isključenja.

Putarina kroz Grčku do Lefkade će vas koštati 16,9 evra u jednom pravcu uračunavajući i prolazak kroz podvodni tunel Aktio-Preveza. Kada već prolazite kroz podvodni tunel (tačnije podmorski jer prolazi ispod mora) Aktio-Preveza treba da znate da on povezuje grčku pokrajnu Epir i grad Prevezu sa rtom Aktio u centralnoj Grčkoj. Tunel je ukupne dužine 1570 metara od čega je 909 metara pod morem.

Obratite pažnju ako ste našli informaciju na internetu da trajekt sa Lefkade za Kefaloniju polazi iz luke Nidri (Nydri) to je bilo tako do 2022. godine kada je služila kao zamenska luka jer je Vasiliki bila pogođen zemljotresom. Sada je luka sanirana, dakle, pravac jug Lefkade.

U svakom slučaju, Lefkada je prelepo grčko ostrvo te ako vam vreme dozvoljava provedite dan-dva na ostrvu i uživajte u čuvenim plažama.

PROČITAJ:  Trajekt za Zakintos: online kupovina karata, cena i red vožnje

Trajekt Astakos – Kefalonija (Sami)

Trajekt iz luke Astakos koji prevozi na Kefaloniju je dobro rešenje. Astakos je skoro podjednako udaljen od isključenja sa auto-puta od luke Vasiliki na ostrvu Lefkada, ali s obzirom na to da nećete morati da vozite po krcatom ostrvu, do njega se stiže oko 45 minuta brže i ne mora se platiti putarina odnosno tunelarina kroz podvodni tunel Aktio-Preveza.

Dakle putarina u Grčkoj mesta Astakosa koštaće vas ukupno 18,9 evra u jednom pravcu.

Imate sreće jer se za liniju trajekta Astakos – Sami na Kefaloniji mogu kupiti karte preko interneta.

Cena i online kupovina karata za trajekt Astakos – Kefalonija (Sami)

Cena karata za trajekt iz mesta Astakos do luke Sami na ostrvu Kefalonija za dva putnika i automobil iznosi 67 evra u jednom pravcu. Cena je informativnog karaktera i svakako je proverite ovde dole gde možete i kupiti karte za trajekt, ali i videti red vožnje.

Mesto Sami na Kefaloniji je dobar izbor za pristanak trajektom jer je strateški dobro pozicionirano i povezano sa severom i jugom ostrva. Zavisi od toga gde vam je smeštaj.

Prevoz trajektom do luke Sami traje oko 2 sata i 20 minuta.

Trajekt Kilini – Kefalonija (Poros)

Trajekt iz luke Kilini za Kefaloniju prevozi do luke Poros na jugu ostrva. Ako vam je smeštaj na ovom delu ostrva ovo je odlična opcija za trajekt, mada se sa svakog dela Kefalonije može stići na drugi bez većih problema, osim vremenskog, ali o tome drugom prilikom.

Kako bilo, ako ste se odlučili za dolazak na Kefaloniju iz luke Kilini, treba da znate da će vas kroz Grčku putarine do Kilinija koštati 38,95 evra uračunavajući i prelazak na Peloponez preko mosta Rio – Antirio kod Parge koji sam po sebi košta 14,7 evra.

Most Rion - Antirion, grčka, Patra, Peloponez
Most Rion – Antirion kod Patre na Peloponezu (plaća se)

Napomenućemo da na ovom mestu možete da se predomislite i promenite planove jer iz Kilinija prevozi trajekt za Zakintos.

Online kupovina karata za trajekt Kilini – Kefalonija (Poros) i cena

Kupovina karata za trajekt za Kefaloniju iz mesta Kilini moguća je preko interneta, što znači da su šanse da za mesto „izvisite“ veoma male. Takođe, kupovina je i jednostavna. Sve šta treba da uradite je da unesete broj putnika kojima trebaju karte za trajekt za Kefaloniju i da li imate automobil ili ne. Potom prilikom kupovine karata pogledajte opcije putovanja trajektom.

Cena karata za ovu liniju trajekta je 72 evra u jednom pravcu, a podrazumeva dva putnika i kola. Naravno, pre kupovine karata proverite cenu. Ako mislite da je ova cena previsoka, pogledajte koliko koštaju cene karata trajekt za Skijatos ili Skopelos.

Vožnja trajektom iz luke Kilini do luke Poros traje sat i po vremena.

Ko plaća kartu za trajekt i popusti

Kartu za trajekt plaćaju svi putnici, osim dece do četiri godine. Deca starija između 4 i 10 godina plaćaju pola cene karte.

Ove vrste popusta pogledajte prilikom online kupovine karte za trajekt.

Trajekt kompanije Mionian Lines
Trajekt kompanije Mionian Lines

Popust na trajekt kod nekih kompanija je moguć u slučaju kupovine povratne karte. No, to nije sigurno i varira spram sezone. S obzirom na to da je Grčka krcata turistima teško da će neka kompanija dati popust, ali treba pokušati.

Naravno, ukoliko trajekt ne dođe, ili otkaže prevoz ili vi otkažete kartu – kao putnik trajektom imate prava na povraćaj novca.

Napišite nam u komentarima kojim trajektom ste išli na Kefaloniju i kakva su vam iskustva.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sanji

Trajekt za Kefaloniju je najbolji iz mesta Astakos jer ne mora da se vozi kroz Lefkadu. Trebalo nam je više od dva sata da prođemo kroz ostrvo do Vasilikija dole, ali ove godine očas posla na Astakos.

Kefalonija je previna ma kako došli do nje. Ovo nam je četrvrti put i ne možemo da istražimo celo ostrvo!