Saveti za putovanja

Trajekt za Zakintos: online kupovina karata, cena i red vožnje

Navagio plaža Zakintos

Trajekt za Zakintos prevešće vas iz luke Kilini na Peloponezu u Zante, glavni grad ovog grčkog ostrva. Karte za trajekt za Zakintos mogu se kupiti preko interneta, što je i preporučljivo u špicu sezone kako ne biste ostali na obali i mahali krcatom trajektu koji vam je pobegao tik ispred nosa (desilo nam se).

U svakom slučaju do ostrva Zakintos morate nekako stići, a pošto ovaj tekst ne čitaju oni koji na Zakintos putuju avionom, dakle…

PROČITAJ:  Zakintos nije samo ostrvo zabave, naprotiv - mnogo je bolje

Kolima na Zakintos

Ako čitate ovaj tekst sasvim logično je da ste se na Zakintos uputili kolima 2024. godine, što znači da ćete prvo morati voziti kroz Grčku. Ukoliko vam je prvi put da kolima dolazite u ovaj deo Grčke, ne plašite se – put je lagan za vožnju i ne pretrano naporan, mada se može odužiti.

Kako biste stigli u luku Kilini odakle ćete dalje nastaviti put trajektom za Zakintos treba da znate da će vas putarine kroz Grčku koštati 38,95 evra ako ste krenuli preko graničnog prelaza Evzoni, odnosno 33,75 evra ukoliko ste u Grčku ušli iz Severne Makedonije preko graničnog prelaza Medžitlija – Niki.

Ovo drugo se posebno odnosi ukoliko želite da napravite pauzu na Ohridu i Ohridskom jezeru kako bi prespavali i odmorili se za nastavak puta prema Zakintosu.

Obratite pažnju da nije svih 500 i kusur kilometara vožnje po auto-putu i da ćete morati preći mostom „Rion – Antirion“ na Peloponez kod mesta Patra preko koga se plaća mostarina (14,7 evra – uračunato u gore navedene putarine).

Most Rion - Antirion, grčka, Patra, Peloponez
Most Rion – Antirion kod Patre na Peloponezu (plaća se)

Kojim god putem išli sa severa Grčke moraćete da se isključite sa auto-puta kod mesta Janjina (Jonija) inače ćete nastaviti ka luci Igumenica gde pristaje trajekt za ostrvo Krf.

Naravno, pred put kolima na Zakintos, zapravo bilo gde drugde, proverite i druge osnovne stvari, a to su cene putarina u Makedoniji, da li imate dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (ako automobil nije vaš ili je u vlasništvu lizing kuće), tehničku ispravnost automobila i slično. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna za Grčku, ali je za Severnu Makedoniju neophodan zeleni karton.

O ostrvu Zakintos smo naširoko pisali, a ako ste nestrpljivi da posetite čuvenu plažu Navagio sa nasukanim brodom – možete je posetiti samo sa vode, odnosno čamca jer joj je pristup zabranjen zbog odrona izazvanih zemljotresom.

PROČITAJ:  Navagio plaža na Zakintosu ipak dostupna ovog leta

Trajekt luka Kilini – Zakintos

Kada dođete u luku Kilini (Kyllini) potrebno je da kupite karte za trajekt. Pošto karata često u sezoni nema ili su velike gužve, najbolje je karte za trajekt za Zakintos kupiti online. Preporučujemo da karte kupite preko sajta Ferryhopper koji je lagan za korišćenje i na njemu možete videti i red vožnje trajekta i cenu karata.

Vožnja trajektom iz luke Kilini do ostrva Zakintos traje oko sat i petnaest minuta.

Cena karata za trajekt za Zakintos

Cena karte trajekta iz luke Kilini za Zakintos za dve osobe i automobil košta 63,40 evra. To znači da je karta za jednog putnika 12,5 evra. Ova cena karata je orijentaciona i najbolje je da proverite pred put ili kupovinu karte za trajekt.

Neke prevozničke kompanije daju popust ukoliko se kupuju karte u oba smera, ali to ume često da se menja od sezone do sezone. Isto važi i za decu do određenog godišta, gde se za bebe ne plaća karta.

PROČITAJ:  Jezuitski manastir na ostrvu Naksos biće obnovljen

Grčki penzioner verovatno niste tako da po ovom osnovu popust za trajekt verovatno nećete ostvariti.

Kupovina karata za trajekt za Zakintos

Kupovina karata za trajekt za Zakintos je izuzetno jednostavna. Potrebno je dole uneti datume dolaska i povratka, broj putnika (računa se i vozač) i da li prevozite automobil ili ne.

Karte za trajekt su, naravno, u elektronskoj formi.

Popusti za trajekt za Zakintos

Prevoznici koji prevoze trajektom daju popuste za za određene kategorije stanovništva, a najznačajniji je popust na karte za trajekt za decu. Tako ukoliko vodite decu na Zakintos, deca do 4. godine starosti ne plaćaju kartu za trajekt. Pola cene karte plaćaju deca starosti od 5 do 10 godina, tako da pri sebi imajte pasoš za dete kako bi starost deteta, pogotovo onog koje se približilo desetoj godini, mogli da dokažete.

Takođe, neki prevoznici odobravaju popust na karte za trajekt kad se kupe za oba smera, ali to zavisi od sezone i od prevoznika, te uzmite navedeno sa rezervom.

Pazite na trajekt

Iako ste kupili karte za trajekt može vam se desiti i drugi peh, a to je da kolima uđete na pogrešan trajekt, na primer trajekt za Kefaloniju ili neko drugo ostrvo odakle iz Kilinija trajekti već voze.

Zakintos
Kada stignete trajektom na Zakintos neka vam ovoaj pogled bude nagrada

Kada smo već kod pažnje oko trajekta, treba da znate da ukoliko trajekt zakasni ili ne dođe, ali ukoliko i vi otkažete prevoz trajektom, imate određena prava kao putnik trajektom u Grčkoj, o čemu smo pisali u posebnom članku.

PROČITAJ:  Zakintos: Nasukani brod na Navagio plaži i da li je legenda istinita

Smeštaj na Zakintosu

Smeštaj na Zakintosu je uglavnom dobar i povoljan, što naravno zavisi od toga koliko ranije ga rezervišete i time izaberete najbolji za dobru cenu.

Booking.com

Kako bilo pogledajte kompletan i najpovoljniji smeštaj na Zakintosu.

Srećan put i ne plašite se, trajekt za Zakintos se sigurno neće nasukati kao onaj nesrećni brod na plaži Navagio!

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare