Vesti

Turska ostvarila rekordan prihod od turizma i postala treće turističko tržište na svetu

Oludeniz, Turska

Turska je prošle godine zabeležila 51,4 miliona turista i ostvarila je rekodan prihod od 46,3 milijarde dolara, saopštilo je Ministarstvo kulture i turizma te države.

PROČITAJ:  Istanbul je bio Konstantinopolj

Ta zemlja je u prošloj godini primila 51,4 miliona turista, što je blizu apsolutnog rekorda postignutog 2019. godine, kada je bilo 51,8 miliona.

Sa ovakvim rezulatima, Turska je postala treće najveće turističko tržište na svetu, piše agencija Anadolija.

„Do kraja 2022. podaci o globalnoj turističkoj posećenosti oporavili su se za 65 odsto u poređenju sa vremenom pre pandemije, ali Turska se gotovo približila brojkama koje je imala pre pandemije. Naš rast prihoda od turizma još je impresivniji: u 2022. prihodi Turske od turizma dostigli su rekordnih 46,3 milijarde dolara s povećanjem od 19 odsto u usporedbi s 2019. Ovi rezultati potvrđuju da se Turska sjajno oporavila nakon pandemije, a mi smo uvereni da ćemo dovesti 90 miliona turista i dostići 100 milijardi dolara prihoda od turizma do kraja 2028. godine“, rekao je Ersoj.

Aja Sofija Istanbul
Aja Sofija Istanbul

„Kako bismo ostvarili svoje ciljeve u idućih pet godina, fokusiraćemo se na diverzifikaciju tržišta, globalnu promociju i brendiranje naših specifičnih regija i proizvoda te stvaranje održivog turističkog ekosistema. Turska je prva zemlja u svetu koja je potpisala sporazum o saradnji s Globalnim većem za održivi turizam (GSTC) na državnom nivou. Naš ugovor nalaže plan sačinjen od tri koraka do kraja 2030. godine i do tada ćemo imati 100 odsto održivi turistički ekosistem u našoj zemlji. Naše aktivnosti brendiranja i globalne promocije povećavaće se iz godine u godinu, a do kraja 2028. godine imaćemo ukupno devet destinacijskih i 20 proizvodnih podbrendova koji će celom svetu predstaviti celokupnu turističku i kulturnu ponudu naše zemlje. Održat ćemo raznolikost i kontinuitet u komunikaciji, tako da ćemo do 2028. godine poslovati s budžetom za marketinške komunikacije od 225 miliona dolara“, naglasio je turski ministar.

PROČITAJ:  Turska kuhinja: Gatronomska destinacija za prave gurmane

Turska će se fokusirati na specifična područja u svojim aktivnostima promocije turizma u među kojima verski, gastro i sportski turizam s posebnim fokusom na biciklistički turizam te MICE (kongresni) turizam.

Posebna pažnja Turska biće usmerena na zdravstveni turizam te raznolikost turističke ponude u svih 81. gradova tokom 12 meseci u godini.

Stvaranjem arheološki privlačnih turističkih tačaka, Turska će nastaviti svoja arheološka istraživanja na području Taš Tepelera – najstarijem neolitskom nalazištu na svetu te pokrenuti nove arheološke parkove u Sideu, Antaliji, Kapadokiji, Izmiru i drugim mestima.

PROČITAJ:  Turska privukla skoro 50 miliona turista 2023. godine

Podsećamo, od 1. januara 2023. godine Turska naplaćuje boravišnu taksu svakom turisti.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare