Vesti

Turska uvodi obavezan PCR test prilikom ulaska za sve putnike

trabzon, Turska

Turska uvodi obavezan negativan PCR test za ulazak u zemlju. Ova odluka turskih vlasti važiće od danas, 28. decembra sve do marta meseca 2021. godine, a doneta je kao mera predostrožnosti za međunarodna putovanja.

PROČITAJ:  Boravišna taksa u Turskoj za sve turiste od 1. januara 2023. godine

Svi koji su želeli da Novu godinu dočekaju u Turskoj, ako su uopšte planirali da putuju za praznike, neće tako lako moći da ostvare svoje novogodišnje putovanje. Naime, iako do sada Turska nije zahtevala testiranje prilikom ulaska u državu, šejtan je odneo šalu te je turski ministar zdravlja, Fahretin Kodža, tvitnuo nedavno da će putnici koji dolaze u Tursku morati da imaju negativan rezultat za PCR test uzet u roku od 72 sata od ulaska na međunarodni let na putu za Tursku.

Kako se dalje navodi, ova odluka će se primenjivati na sva putovanja kopnom i morem u Tursku od srede 30. decembra 2020. godine.

PROČITAJ:  Turska ostvarila rekordan prihod od turizma i postala treće turističko tržište na svetu

Obavezan karantin u Turskoj za sve bez PCR testa

Svi putnici koji ne budu imali rezultat PCR testa biće primorani da budu u izolaciji tj. karantinu. Međutim, svi putnici iz Velike Britanije, Danske i Juže Afrike će, pored negativnog rezultata PCR testa, morati svejedno da odu u obavezan karantin u trajanju od sedam dana dok ne urade drugi PCR test i dok ne stigne njegov rezultat.

Turska muzej karta ulaz
Obavezan negativan PCR test za ulazak u Tursku. Foto: Uroš Nedeljković

Podsećamo, Turska broji skoro najveći broj infekcija virusom korone u svetu sa oko 20.000 potvrđenih zaraza na dnevnom nivou. Međutim, i pored ovih brojki, Turska ove godine nije uvodila ograničenja putovanja kako bi spasila svoju letnju sezonu. Štaviše, ova država je uvela i putno osiguranje za Covid-19 koje se može kupiti na svakom aerodromu.

Iako nije ograničavala putovanja, Turska je snažno osetila pad broja međunarodnih poseta. Tako je u prvih devet meseci 2020. godine u ovoj zemlji bilo 74 odsto turista manje nego u istom periodu 2019. godine, odnosno njih samo 9,46 miliona.

Turska, kao turistička velesila, planirala je da do 2023. godine privuče 75 miliona turista godišnje i tako ostvari zaradu od preko 60 milijardi evra. Međutim, i pored obaveznog PCR testiranja za Tursku ova država nije zatvorila svoje skijaške centre, kako je to učinio veliki broj država u Evropi.

Tako, turska skijališta postaju novo odredište uglavnom ruskih i ukrajinskih skijaša koji, hteli ne hteli, nemaju veliki izbor za ovu zimsku sezonu, a skijaški centri Erzurum Palandoken, Kayseri Erciyes i Bursa Uludag očekuju skijaše ove zime.

PROČITAJ:  Trajekt od Soluna do Izmira: Trajektna linija počela sa radom

Podsećamo, od 20. decembra 2020. godine obavezan negativan PCR test potreban je i za sve koji žele da uđu u Srbiju.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama AirHelp+ 300X50
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Linkedin mora za poso

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.