Vesti

Turska uvodi obavezan PCR test prilikom ulaska za sve putnike

trabzon, Turska

Turska uvodi obavezan negativan PCR test za ulazak u zemlju. Ova odluka turskih vlasti važiće od danas, 28. decembra sve do marta meseca 2021. godine, a doneta je kao mera predostrožnosti za međunarodna putovanja.

PROČITAJ:  Turska privukla skoro 50 miliona turista 2023. godine

Svi koji su želeli da Novu godinu dočekaju u Turskoj, ako su uopšte planirali da putuju za praznike, neće tako lako moći da ostvare svoje novogodišnje putovanje. Naime, iako do sada Turska nije zahtevala testiranje prilikom ulaska u državu, šejtan je odneo šalu te je turski ministar zdravlja, Fahretin Kodža, tvitnuo nedavno da će putnici koji dolaze u Tursku morati da imaju negativan rezultat za PCR test uzet u roku od 72 sata od ulaska na međunarodni let na putu za Tursku.

Kako se dalje navodi, ova odluka će se primenjivati na sva putovanja kopnom i morem u Tursku od srede 30. decembra 2020. godine.

PROČITAJ:  Ulaz u džamiju Aja Sofija naplaćivaće se od januara 2024. godine

Obavezan karantin u Turskoj za sve bez PCR testa

Svi putnici koji ne budu imali rezultat PCR testa biće primorani da budu u izolaciji tj. karantinu. Međutim, svi putnici iz Velike Britanije, Danske i Juže Afrike će, pored negativnog rezultata PCR testa, morati svejedno da odu u obavezan karantin u trajanju od sedam dana dok ne urade drugi PCR test i dok ne stigne njegov rezultat.

Turska muzej karta ulaz
Obavezan negativan PCR test za ulazak u Tursku. Foto: Uroš Nedeljković

Podsećamo, Turska broji skoro najveći broj infekcija virusom korone u svetu sa oko 20.000 potvrđenih zaraza na dnevnom nivou. Međutim, i pored ovih brojki, Turska ove godine nije uvodila ograničenja putovanja kako bi spasila svoju letnju sezonu. Štaviše, ova država je uvela i putno osiguranje za Covid-19 koje se može kupiti na svakom aerodromu.

Iako nije ograničavala putovanja, Turska je snažno osetila pad broja međunarodnih poseta. Tako je u prvih devet meseci 2020. godine u ovoj zemlji bilo 74 odsto turista manje nego u istom periodu 2019. godine, odnosno njih samo 9,46 miliona.

Turska, kao turistička velesila, planirala je da do 2023. godine privuče 75 miliona turista godišnje i tako ostvari zaradu od preko 60 milijardi evra. Međutim, i pored obaveznog PCR testiranja za Tursku ova država nije zatvorila svoje skijaške centre, kako je to učinio veliki broj država u Evropi.

Tako, turska skijališta postaju novo odredište uglavnom ruskih i ukrajinskih skijaša koji, hteli ne hteli, nemaju veliki izbor za ovu zimsku sezonu, a skijaški centri Erzurum Palandoken, Kayseri Erciyes i Bursa Uludag očekuju skijaše ove zime.

PROČITAJ:  Mesopotamija ekspres: Putovanje vozom kroz vreme

Podsećamo, od 20. decembra 2020. godine obavezan negativan PCR test potreban je i za sve koji žele da uđu u Srbiju.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare