Boravak u prirodi Vesti

U Evropskoj uniji se kampovalo 397 miliona puta u 28.400 registrovanih kampova

Kampovanje

Broj kampova u Evropskoj uniji koji su vam na raspolaganju je 28.400, tako da ako želite da kampujete ovog leta, za vas „nema zime“, objavio je nedavno evropski zavod za statistiku Eurostat.

Posetioci kampova proveli su ukupno 397 miliona noćenja u kampovima 2017. godine, što je 12 odsto svih noćenja u turističkom smeštaju unutar Evropske Unije, što potkrepljuje činjenicu da je kampovanje sve popularnije širom sveta.

Zanimljivo je da je oko dve trećine kampova bilo je u samo četiri države članice, i to u Francuskoj (28 odsto), Velikoj Britaniji (17 odsto, prema podacima za 2016. godinu), Nemačkoj i Holandiji (u obe 10 odsto).

PROČITAJ:  Divlje kampovanje: U kojim evropskim zemljama je dozvoljeno i pod kojim uslovima

Tri države sa najvećim brojem noćenja u kampovima pre dve godine bile su Francuska (31 odsto svih noćenja u kampovima), Italija (14 odsto) i Velika Britanija (13 odsto).

Kampovanje
Oko dve trećine kampova bilo je u samo četiri države članice EU

Najveći udeo noćenja u kampovima bio je u Danskoj (33 odsto svih ukupnih noćenja u turističkom smeštaju u državi), Luksemburgu (32 odsto) i Francuskoj (29 odsto). Radi se naravno o registrovanim kampovima, dok se o divljim kampovima, tamo gde je to dozvoljeno, ne govori u izveštaju Eurostata.

PROČITAJ:  Najstariji američki vodič za kampovanje od koga je sve počelo

Što se tiče komšiluka u Bugarskoj je ostvareno 58,340 noćenja u kampovima, u Grčkoj se kampovalo 1.674.998 noći, u Sloveniji nešto više – 1.689.050, dok Hrvatska prednjači sa 19.081.574 noćenja u kampovima.

PROČITAJ:  Kampovi u Nemačkoj zabeležili 42,3 miliona noćenja prošle godine

Zanimljivo je istaći da broj kampova negde raste, dok drugde opada. Tako je u Grčkoj u odnosu na 2016. godinu kada je broj kampova iznosio 309, naredne godine ih je bilo 302. Međutim, u Hrvatskoj je 2016. godine bilo 653 registrovana kampa, dok je 2017. godine broj kampova porastao na 726.

PROČITAJ:  Kampovi u Hrvatskoj sve popularniji

Izvor: Nova ekonomija / Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare