Vesti

U Grčku od 1. jula, možda i ranije, a testiranje na virus neće biti potrebno

Grčka

Grčka će otvoriti granice za turiste iz Evropske unije, Šengenske zone i Izraela najkasnije do 1. jula, ali će možda to učiniti i ranije. Za građane Srbije se još ne zna, ali moguće od 15. juna.

Konkretne planove grčke vlasti će obelodaniti u sredu ili četvrtak, kada bi trebali da budu predstavljeni i mere za podršku tamošnjeg turističkog sektora, čiji gubici su zbog izbijanja pandemije korona virusa već izgubili oko milijardu evra, javlja Ekathimerini.

Otvaranje granica će biti obavljeno u skladu sa epidemiološkom slikom, koja je, navode izvori Katimerinija, „ohrabrujuća“.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis se nakon sastanka Kvadrilaterale sa liderima Srbije, Bugarske i Rumunije založio za otvaranje grčke granice od 1. juna za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama, dok je otvaranje granica za turistička putovanja predvidjeno od 15. juna, nasaopšteno je iz pres službe predsednika Srbije, a prenosi Nova Ekonomija.

Međunarodni letovi iz nekih zemalja ka Grčkoj već su započeti u poslednjoj nedelji maja.

Katimerini navodi da turisti neće biti pod obeveznim karantinom, niti da će morati da testiraju koronavirus.

Grčka je prethodno insistirala na testovima, pre nego što je Evropska komisija prošle nedelje sastavila niz predloga u vezi sa slobodnim kretanjem unutar EU.

Međutim, zahtev Komisije nisu usvojili ni Evropski centar za prevenciju bolesti ni Evropska agencija za bezbednost vazduhoplovstva, koji su odlučili da testovi ne moraju biti preduslov za putovanje.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare