Vesti

Ulazak u Severnu Makedoniju za građane Srbije bez PCR testa

Do Ohrida se iz Srbije može stići kroz dva različita puta

Građanima Srbije omogućen je ulazak u Severnu Makedoniju bez PCR testa od 12. oktobra. Ovu odluku saopštio je premijer Zoran Zaev najavio da, pored građana Srbije, u Severnu Makedoniju bez testiranja mogu ući i građani Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova*.

Severna Makedonija je 26. juna otvorila granice za državljane Srbije i tada nije potrebno PCR testiranje, samoizolacija ili karantin u trajanju od 14 dana.

Međutim, već 8. jula odluka je promenjena kada je uvedeno obavezno PCR testiranje čiji negativan rezultat je bio uslov za ulazak u ovu državu svežeg naziva.

Sada se situacija promenila, a premijer Zaev rekao je da je odluka je doneta na osnovu predloga i pozitivnog mišljenja Komisije za zarazne bolesti, prema kojoj više nema naznaka o velikom broju zaraženih u zemljama regiona, pa samim tim nema ni opasnosti po javno zdravlje.

PROČITAJ:  Kokino: kamena opservatorija gde je vreme zarobljeno u kamenu

Premijer Zaev je na svom fejsbuk nalogu napisao da će, po principu reciprociteta, građani Severne Makedonije bez testa moći da putuju u navedene države, kao i da odluka stupa na snagu 12. oktobra.

Podsećamo, ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je da Grčka, Srbija, Bugarska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Severna Makedonija, dogovaraju da istovremeno otvore granice sa izjednačenom politikom oko PCR testova. Od ove izjave više nije bilo informacija na ovu temu.

PROČITAJ:  Ohridsko jezero: Nije more, ali se mora

U Severnu Makedoniju građani Srbije mogu ući samo sa ličnom kartom, ali ukoliko putuju automobilom biće im potreban zeleni karton.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.