Vesti

Ulazak u Severnu Makedoniju za građane Srbije bez PCR testa

Prečevo Tabanovce granični prelaz biće proširen

Građanima Srbije omogućen je ulazak u Severnu Makedoniju bez PCR testa od 12. oktobra. Ovu odluku saopštio je premijer Zoran Zaev najavio da, pored građana Srbije, u Severnu Makedoniju bez testiranja mogu ući i građani Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova*.

Severna Makedonija je 26. juna otvorila granice za državljane Srbije i tada nije potrebno PCR testiranje, samoizolacija ili karantin u trajanju od 14 dana.

Međutim, već 8. jula odluka je promenjena kada je uvedeno obavezno PCR testiranje čiji negativan rezultat je bio uslov za ulazak u ovu državu svežeg naziva.

Sada se situacija promenila, a premijer Zaev rekao je da je odluka je doneta na osnovu predloga i pozitivnog mišljenja Komisije za zarazne bolesti, prema kojoj više nema naznaka o velikom broju zaraženih u zemljama regiona, pa samim tim nema ni opasnosti po javno zdravlje.

PROČITAJ:  Kokino: kamena opservatorija gde je vreme zarobljeno u kamenu

Premijer Zaev je na svom fejsbuk nalogu napisao da će, po principu reciprociteta, građani Severne Makedonije bez testa moći da putuju u navedene države, kao i da odluka stupa na snagu 12. oktobra.

Podsećamo, ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je da Grčka, Srbija, Bugarska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Severna Makedonija, dogovaraju da istovremeno otvore granice sa izjednačenom politikom oko PCR testova. Od ove izjave više nije bilo informacija na ovu temu.

PROČITAJ:  Ohridsko jezero: Nije more, ali se mora

U Severnu Makedoniju građani Srbije mogu ući samo sa ličnom kartom, ali ukoliko putuju automobilom biće im potreban zeleni karton.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare