Vesti

Air Serbia uspostavila avio-liniju od Beograda do Ankare

Mauzolej Kemal Paše Ataturka, Ankara

Kompanija Air Serbia je danas uspostavila redovnu avio-liniju od Beograda do Ankare u Turskoj.

Samo dan nakon uvođenja direktne avio-linije od Beograda do Tel Aviva u Izraelu, Air Serbia je objavila da će direktni letovi od Beograda do Ankare obavljati se četiri puta nedeljno, svakog utorka, četvrtka, petka i subote.

„Uvođenje direktnih letova između dva glavna grada produbiće već dobru privrednu, društvenu i kulturnu saradnju Srbije i Turske i dodatno olakšati kretanje ljudi i robe. Za nedelju dana, 15. aprila, Air Serbia će pored Istanbula i Ankare, poleteti i do Izmira, dok će tokom predstojeće letnje sezone naši čarteri leteti do Antalije, Alanje, Bodruma i Dalamana“, rekao je direktor za komercijalu i strategiju Air Serbia (Er Srbija). Boško Rupić.

Prvi let ove avio-kompanije između Beograda i Ankare dočekan je na aerodromu „Esenboga Ankara“ smeštenom 28 kilometara severno-istočno od centra grada. To je treći po veličini aerodrom u Turskoj, sa godišnjim kapacitetom preko 15 miliona putnika.

Ankara glavni grad Turske i istoimenog vilajeta. U vizantijskom periodu je bila poznata kao Ankira što na grčkom znači sidro. Naziv Angora je korišćen do 1930. godine, a nakon proglašenja Republike Turske 1923. godine Ankara iz strateških razloga postaje glavni grad umesto Istanbula.

Međutim, još od 1919. godine Angora je sedište narodne vlade Mustafe Kemal-paše Ataturka koji je poveo rat za oslobađanje turskih teritorija. Kemal paša je proglasio Angoru za glavni grad Turske 1923. godine.

Ankara je smeštena u centru Anadolije, na istoku anadolske visoravni i na nadmorskoj visini od 850m. Važan je kulturno-istorijski, trgovački i umetnički centar, a u prošlosti je bila i glavna stanica između istoka i zapada na putu svile. Turska prestonica se sastoji od starog, severnog dela, koji je sačuvao srednjovekovno-istočnjački izgled i od modernog južnog dela koji je podignut uglavnom nakon 1923. godine. Prema proceni iz 2009. u gradu Ankari je živelo 3.945.627 stanovnika.

Novouspostavljena avio-linija od Beograda do Ankare je idealna prilika da uživate u tradicionalnoj turskoj kuhinji.

PROČITAJ:  Za 48 destinacija promo cene avio-karata u Air Serbia do 19. marta

Podsećamo, Air Serbia je uvela nekoliko novih direktnih linija kao što je avio-linija od Beograda do Budimpešte i objavila da je prevezla rekordan broj putnika.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare