Saveti za putovanja

Gde možete da se naločete najjeftinijeg piva u Evropi

Kafić

Pored toga što se putuje kako bi se videle lepote i doživela energija neke destinacije, ne treba da se lažemo – mnogi putuju kako bi se dobro proveli. Evo u kojim gradovima možete da se nalijete najjeftinijeg piva.

Najjeftiniji grad u Evropi, ako je sudeći po ceni pinte piva je Sofija, budući da u prestonici prijateljske Bugarske 568 mililitara, odnosno pinta, najstarijeg pića na svetu možete popiti za 1,14 dolara ili 1,26 evra, što je osam puta jeftinije nego u pojedinim evropskim metropolama.

Travel Supermarket nedavno je prilično visoko rangirao gradove istočne Evrope, budući da je otkrio da u ovom delu sveta postoji mnogo mesta na kojima možete popiti pola litra piva za manje od 1.65 evra, kao što su Prag (1,34 evra), Budimpešta (1,38 evra) Bukurešt (1,47 evra) i portugalski Porto (1,47 evra).

Istraživanje je obuhvatilo 60 evropskih gradova i iako je jasno da u istočnoj Evropi ima mnogo kvalitetnog piva, ispostavilo se da u brojnim španskim gradovima pinta piva u proseku košta manje od 2,20 evra.

Sevilja prednjači sa najjeftinijim pivom od nepunih dva evra za pintu, dok ista količina u Valensiji, Kadizu, Malagi i Granadi košta oko 1,54 evra, a do Valensije se može jeftinim letom stići iz Temišvara.

Za sličnu cenu pola litra piva možete popiti i u Bratislavi (1,69 evra), Lisabonu (1,78 evra), Krakovu (1,82) i Istanbulu (2,16), mada cene alkohola u Istanbulu padaju zbog nestabilne lire, a istovremeno rastu zbog stalnog povećavanja akciza na alkohol u Turskoj.

Ove evropske prestonice i drugi gradovi imaju mnogo da ponude osim jeftinog piva, ali to je sasvim dovoljno za početak. Pored građevina još iz sovjetske ere i velikih džamija, u njima ćete naći i  kreativne i umetničke prostore za druženje uz pivo, kao na primer u Sofiji, dok Prag nudi neverovatne pivske vrtove, pivske festivale pa čak i pivski tramvaj.

PROČITAJ:  Ulaz u džamiju Aja Sofija naplaćivaće se od januara 2024. godine

U Portu i Lisabonu uživaćete u žamoru iz kafića, a u Bukureštu u njegovom širokom izboru kraft piva i u eklektičnoj mešavini barova koji mogu da se mere sa bilo kojim evropskim gradom koji važi za centar zabave, a s obzirom na to da pijani lakše pričamo strane jezike, moguće je da ćete po ubrzanom kursu naučiti rumunski.

Što se tiče španskih gradova i njihove ponude – možete li zamisliti bolje mesto da u letnjim mesecima uronite u hladno pivo od njih?

Ako ne žalite novac za svoju omiljenu tekućinu, možete da obiđete i Rejkjavik ili Oslo, gde pinta piva u proseku košta oko 9,65 odnosno 8,27 evra. Ovo ne znači da ne postoje lokali u kojima je ono jeftinije, ali ih je malo teže naći nego na istoku kontinenta.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare