Saveti za putovanja

Evo gde možete da se naločete najjeftinijeg piva u Evropi

Kafić

Pored toga što se putuje kako bi se videle lepote i doživela energija neke destinacije, ne treba da se lažemo – mnogi putuju kako bi se dobro proveli. Evo u kojim gradovima možete da se nalijete najjeftinijeg piva.

Najjeftiniji grad u Evropi, ako je sudeći po ceni pinte piva je Sofija, budući da u prestonici prijateljske Bugarske 568 mililitara, odnosno pinta, najstarijeg pića na svetu možete popiti za 1,14 dolara ili 1,26 evra, što je osam puta jeftinije nego u pojedinim evropskim metropolama.

Travel Supermarket nedavno je prilično visoko rangirao gradove istočne Evrope, budući da je otkrio da u ovom delu sveta postoji mnogo mesta na kojima možete popiti pola litra piva za manje od 1.65 evra, kao što su Prag (1,34 evra), Budimpešta (1,38 evra) Bukurešt (1,47 evra) i portugalski Porto (1,47 evra).

Istraživanje je obuhvatilo 60 evropskih gradova i iako je jasno da u istočnoj Evropi ima mnogo kvalitetnog piva, ispostavilo se da u brojnim španskim gradovima pinta piva u proseku košta manje od 2,20 evra.

Sevilja prednjači sa najjeftinijim pivom od nepunih dva evra za pintu, dok ista količina u Valensiji, Kadizu, Malagi i Granadi košta oko 1,54 evra, a do Valensije se može jeftinim letom stići iz Temišvara.

Za sličnu cenu pola litra piva možete popiti i u Bratislavi (1,69 evra), Lisabonu (1,78 evra), Krakovu (1,82) i Istanbulu (2,16), mada cene alkohola u Istanbulu padaju zbog nestabilne lire, a istovremeno rastu zbog stalnog povećavanja akciza na alkohol u Turskoj.

Ove evropske prestonice i drugi gradovi imaju mnogo da ponude osim jeftinog piva, ali to je sasvim dovoljno za početak. Pored građevina još iz sovjetske ere i velikih džamija, u njima ćete naći i  kreativne i umetničke prostore za druženje uz pivo, kao na primer u Sofiji, dok Prag nudi neverovatne pivske vrtove, pivske festivale pa čak i pivski tramvaj.

PROČITAJ:  Letovi Beograd - Istanbul kompanijom Air Serbia od 11. decembra 2019.

U Portu i Lisabonu uživaćete u žamoru iz kafića, a u Bukureštu u njegovom širokom izboru kraft piva i u eklektičnoj mešavini barova koji mogu da se mere sa bilo kojim evropskim gradom koji važi za centar zabave, a s obzirom na to da pijani lakše pričamo strane jezike, moguće je da ćete po ubrzanom kursu naučiti rumunski.

Što se tiče španskih gradova i njihove ponude – možete li zamisliti bolje mesto da u letnjim mesecima uronite u hladno pivo od njih?

Ako ne žalite novac za svoju omiljenu tekućinu, možete da obiđete i Rejkjavik ili Oslo, gde pinta piva u proseku košta oko 9,65 odnosno 8,27 evra. Ovo ne znači da ne postoje lokali u kojima je ono jeftinije, ali ih je malo teže naći nego na istoku kontinenta.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.