Vesti

Evropski gradovi traže strožu regulativu za Airbnb i druge digitalne platforme

AirBnB

Udružena u savez “Eurocities”, 22 evropska grada pozvala su Evropsku uniju da upostavi strožiju regulativu za Airbnb. Ova digitalna platforma za kratkoročni najam smeštaja, prema njima, dovodi do rasta cena nekretina što lokalno stanovništvo dovodi u nezavidan položaj, o kom problemu su Daljine.rs već pisale.

Na sastanku u Parizu, predstavnici Amsterdama, Barselone, Firence i drugih turističkih gradova sastali su se prošlog utorka u Parizu sa evropskom komesarkom za konkurenciju Margaret Vestager, kako bi skrenuli pažnju na postojeći pravni okvir za rad digitalnih platformi namenjenih turizmu, za koji su naveli da je zastareo.

PROČITAJ:  Mračna strana turizma: stanovi sve skuplji za lokalce, ali nije samo zbog turista

Airbnb, koji ima dominantan tržišni udeo u ovom sektoru, ljuti lokalno stanovništvo, pa lokalne vlasti pokušavaju da uravnoteže želju za prihodom od turizma i pogoršanom situacijom na tržištu nekretnina koja dovodi do rasta cena zakupa nekretnina za lokalno stanovništvo, ali i do rasta cena nekretnina uopšte.

Na sastanku je istaknuto da je potreban novi zakonodavni okvir na nivou cele Evropske unije kako bi Airbnb i druge platforme mogli da posluju uz veći nadzor, s obzirom na to da Airbnb navodi da je samo posrednik između iznajmljivača i turista.

Tvrdnju kompanije Airbnb potkrepljuje i presuda Evropskog suda iz decembra prošle godine koja navodi a Airbnb-u nije potrebna dozvola za rad u Francuskoj sa agentima za nekretnine. U presudi je navedeno da ova kompanija pruža “uslugu informacione prirode”. Baš iz tog razloga, zvaničnici se zalažu za novu regulativu kojom bi poslovanje ovakvih servisa bilo drugačije uređeno.

PROČITAJ:  Pariz postaje grad bez stanovnika

Do sada je nekoliko evropskih gradova ograničilo rad Airbnb-a kako bi stali na put ilegalnom najmu stanova. Tako je u aprilu gradsko veće Amsterdama odlučilo je da zabrani mogućnost kratkoročnog zakupa smeštaja u određenim gradskim četvrtima unutar starog grada i područja čuvenih amsterdamskih kanala i od 1. jula uveo dozvole za domaćine koji iznajmljuju smeštaj u drugim delovima Amsterdama. U Danskoj, Airbnb i slični već moraju da dele podatke sa poreskom upravom.

“Vreme je za novi evropski regulatorni pristup, koji prvenstveno služi opštem interesu”, izjavila je gradonačelnica Pariza, En Hidalgo, čiji je grad u velikom problemu zbog visokih cena nekretnina.

Savez “Eurocities” predviđa inovacije povezane sa digitalnim platformama za odmor prema Zakonu o digitalnim uslugama. Prema njemu, Airbnb i slične platforme moraće da dele podatke o smeštaju i najmu sa lokalnim vlastima.

PROČITAJ:  Airbnb uništava grčko društvo

Ovaj zakon, koji se priprema u odeljenju koje vodi Vestager, trebalo bi da stane na put ilegalnim iznajmljivačima smeštaja. Podsećamo, Airbnb, Booking.com, Expedia Group i Tripadvisor još ranije su zaključili sporazum o deljenju podataka sa Evropskom unijom, kojim je dogovoreno da će putem Eurostata biti objavljene pouzdane informacije o tržištu kratkoročnih zakupa.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.