Vesti

Airbnb će ubuduće morati da posluje po mnogo strožijim pravilima

Kopenhagen, Danska

Airbnb, najveća internet platforma za kratkoročno izdavanje smeštaja, ubuduće će poreskim vlastima u Danskoj slati podatke o svojim korisnicima, kako bi se osiguralo njihovo revnosno izmirivanje obaveza. Ovo je je samo jedan od primera strogih pravila po kojima će ova kompanija ubuduće morati da posluje.

Prema sporazumu koji je postignut prošle nedelje, informacije koje će Airbnb deliti sa državom ticaće se samo podataka koji su od značaja za plaćanje poreza, a zakoni koji uređuju ovu oblast stupiće na snagu 1. jula ove godine, piše portal shorttermrentalz.com.

PROČITAJ:  AirBnB ponovo tuži grad Njujork

Portparol Ministarstva finansija Danske rekao je za AFP da je to prvi sporazum između Airbnb-a i poreskih vlasti ove zemlje.

Bilund, Danska, Lego
Da li je Legoland bezbedan? U iznajmljenim stanovima širom Danske prošle godine boravilo je skoro milion ljudi

Ovakav zahtev prema Airbnb-u već je viđen, isto kao i pobuna njegovih čelnika koji su u Njujorku tužili grad zbog zakona koji im je nalagao da vlastima dostavljaju podatke svojih građana, što je u njihovom slučaju navodno bilo protivustavno.

Poslednjih meseci Airbnb suočio se sa optužbama da je povećavanjem cena nekretnina koje njegovi korisnici iznajmljuju izazvao globalnu stambenu krizu i oterao stanare, pri čemu ga ne štedi ni hotelska industrija.

PROČITAJ:  Firenca zabranjuje nove AirBnB smeštaje

Kompanija Airbnb se trenutno suočava sa nizom pravnih bitaka u brojnim državama, pa je tako u Francuskoj najavljeno da bi ovoj internet platformi mogla da bude izrečena kazna u iznosu od 12,5 miliona evra zbog toga što 1.000 pariskih stanova nađenih na sajtu nisu bili registrovani. Takvo kršenje zakonske regulative kojoj je cilj bio da uredi ovu oblast nije ništa novo, budući da se više puta dešavalo širom sveta, pa i u samom San Francisku, koji je sedište ove kompanije.

Iako je Airbnb ispunio neke od zahteva Evropske komisije, koja je nezadovoljna određenim aspektima poslovanja platforme, između ostalog tražila da kompanija precizira svoju cenovnu politiku, posebne zakonske mere za regulisanje kratkoročnog zakupa putem Airbnb-a najavili su i gradovi poput Berlina, Amsterdama, Barselone, Tel Aviva i Dablina, ali i Denvera, što znači da ni SAD nemaju nameru da štede jednu od svojih najpoznatijih kompanija.

denver kolorado
Denver trenutno ima 2.547 aktivnih dozvola za kratkoročni najam

U ovom gradu ubuduće će biti primenjivana daleko strožija pravila kada je u pitanju iznajmljivanje stanova posredstvom Airbnb-a, pa će gradske vlasti moći da opozovu ili odbiju izdavanje dozvole za kratkoročni najam, ukoliko nekretnina koja se rentira negativno utiče na javno zdravlje, sigurnost ili dobrobit komšiluka, što je pojava na koju su se Grci odavno žalili kada je reč o Airbnb-u.

– Iz naselja u kojima ima mnogo objekata koji se iznajmljuju putem Airbnb-a često dobijamo pritužbe na buku i narušavanje javnog reda i mira. Propisima ćemo pratiti inovacije u ovoj oblasti i u budućnosti, a ovakav način izdavanja dozvola nam daje mogućnost da sankcionišemo one koji ih na neki način zloupotrebljavaju, rekla je Ešli Kilroj, izvršni direktor denverske gradske uprave za dozvole.

PROČITAJ:  Održivost turizma na grčkim ostrvima je u problemu

Dozvola data za rentiranje privatnog smeštaja najčešće se ukida u slučajevima kada ga njegovi vlasnici ne koriste kao svoje primarno prebivalište, što je jedan od preduslova koje Denver postavlja da bi neko mogao da registruje svoju nekretninu na Airbnb-u.

Od vlasnika će takođe biti traženo da osiguravajuću kuću u kojoj su osigurali nekretninu koju rentiraju obaveste da je koriste u te svrhe, što se podrazumeva i kada su u pitanju lokalne vlasti.

PROČITAJ:  Meksiko Siti uređuje tržište zakupa smeštaja zbog Airbnb-a

Denver trenutno ima 2.547 aktivnih dozvola za kratkoročni najam, što pokazuje da je došlo do porasta onih koji na ovaj način izražavaju svoju gostoljubivost prema strancima, budući da je u aprilu prošle godine 2.037 stanovnika Denvera iznajmljivalo inostranim gostima svoje kuće i stanove.

Podsećamo, u Srbiji će vlasnici privatnog smeštaja koji daju u najam morati da plaćaju paušalni porez.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare